Agenda

Eer aan God in den hoge ...

Laatst bijgewerkt: maandag 03 december 2018 Gepubliceerd: maandag 03 december 2018
Geschreven door Lode Caes

 

en vrede op aarde aan de mensen van goede wil, zongen de engelen om het kerstgebeuren aan te kondigen. De 24ste kerststallententoonstelling in Voormezele focust bij de herdenking van het einde van ‘den Grooten oorlog’ dan ook speciaal op de engelen. Waren zij zo niet de vredebrengers bij de eenvoudig kerststal?

 

Lees meer...

Advent, wacht je met ons mee

Laatst bijgewerkt: dinsdag 27 november 2018 Gepubliceerd: dinsdag 27 november 2018
Geschreven door Lode Caes

Er is een spreuk die zegt: Het geluk zit in het verlangen’. We zien hoe kinderen verlangend uitkijken naar de komst van de Sint. Ze zijn daar al weken op voorhand mee bezig. Maar als hij éénmaal is gekomen is, ebt alles zo vlug weg. Dan zien we hoe waar die spreuk is. ‘Verlangen’ heeft een sterke kracht in zich. Nochtans is het verlangen niet meer zo evident in onze instant-samenleving. Alles moet tegenwoordig ‘onmiddellijk’ en ‘direct’ gebeuren. We moeten overal op onze wenken bediend worden, elektronische berichten moeten onmiddellijk beantwoord worden, online shopping moet direct geleverd worden… Onze samenleving is min of meer allergisch geworden aan ‘wachten’. Als het verlangen plaats moet ruimen voor onmiddellijke behoeftenbevrediging vervlucht het geluk. 

Veel van onze tijdgenoten willen ook niet meer wachten op 25 december om Kerstmis te vieren. Nog voor de advent begonnen is, staat op alle marktpleinen al een Kerstmarkt. In bepaalde huizen zie je al eind november een kerstboom staan. Het ‘wachten’ op Kerstmis is een relatief begrip geworden.

Lees meer...

Mag ik even binnenkomen?

Laatst bijgewerkt: donderdag 25 oktober 2018 Gepubliceerd: donderdag 25 oktober 2018
Geschreven door Lode Caes

"Waar de sterre stille bleef staan”

In het herfstverlof van zaterdag 27 oktober tot vrijdag 2 november worden te Voormezele volgens de beproefde formule +/- 300 huizen bezocht. De mensen ontvangen een unieke kaars waarop een een glasraam uit de kerk met een kersttafereel afgebeeld staat (foto). Ze worden meteen ook uitgenodigd – in het vooruitzicht van de Kerststallen-expo – om op zaterdag 8 december deel te nemen  aan ‘Waar de sterre stille bleef staan’ een theaterwandeling, een nocturne rond het kerstgebeuren.

 

Lees meer...

7 was voldoende 5+2

Laatst bijgewerkt: maandag 01 oktober 2018 Gepubliceerd: maandag 01 oktober 2018
Geschreven door Lode Caes

Bovenstaande titel doet ons onwillekeurig denken aan het verhaal van de broodvermenigvuldigingDe affiche – een reusachtige muurschildering op een graanloods in het Nederlandse Breskens – neemt meteen alle twijfels weg. Het is het leidmotiv van het nieuwe jaarthema in de pastoraal in ons bisdom, een variatie op de grondtoon ‘Vreugdevol gestemd’. Op het Oriëntatiefeest op dinsdag 11 september in Centrum Groenhove, Torhout stond dit verhaal centraal. In de weekendvieringen van 6,7 en 13,14 oktober zal het jaarthema centraal staan binnen onze pastorale eenheid.

Lees meer...

Leerhuis 2018-2019

Laatst bijgewerkt: zondag 28 oktober 2018 Gepubliceerd: dinsdag 18 september 2018
Geschreven door Lode Caes

Op stap met Abraham

Om de twee jaar organiseren we in onze Pastorale Eenheid i.s.m. CCV Brugge, het Grootseminarie en de Bijbeldienst een 'Leerhuis voor geloof en pastoraal' in ons bisdom.

De voorbije edities stonden telkens in het teken van één of meer Bijbelse figuren : Jesaja en een schare van Bijbelse vrouwen.

Met de keuze voor Abraham richt de komende editie zich op de eerste van de aartsvaders uit Genesis.

Lees meer...

Meer artikelen...