Agenda

Geen activiteiten gevonden

SENIOREN: KWETSBAAR MAAR KOSTSBAAR - Kies mee voor het leven!

Laatst bijgewerkt: maandag 27 mei 2024 Gepubliceerd: maandag 27 mei 2024
Geschreven door Lode Caes

"Het ouder worden beschouwen als een neergang, als puur verlies is nefast. Het is zinvoller de ouderdom te zien als een nieuwe etappe op de levensweg, met  eigen mogelijkheden, zonder de  uitdagingen  te ontkennen. Senioren moeten bronnen van veerkracht aanboren  en  ontwikkelen door hun eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien, door de rol van supporter op te nemen in plaats van die van vedette en open en ontvankelijk te blijven. Zo weet een oudere zich ook omgeven en  gedragen." Dat is de teneur van het juni-artikel in het tijdschrift Adem-Tocht van de hand van Ria Grommen, doctor in de psychologie en altijd actief geweest in vorming en begeleiding van gezinsrelaties en het ouder worden. 

Adem-Tocht roept als spiritualiteitsbeweging voor senioren ook op om in juni weloverwogen je stem uit te brengen, om jouw deelname aan het democratisch proces ernstig te nemen. Doe dat vanuit je eigen overtuiging, met kennis van de partijprogramma's, gewetensvol. Zo bouw je mee aan een open samenleving die kansen biedt voor iedereen.

Lees meer...

PINKSTEREN: het Feest van de Geest

Laatst bijgewerkt: zaterdag 01 juni 2024 Gepubliceerd: donderdag 16 mei 2024
Geschreven door Lode Caes
'Pinksteren' betekent voor de meeste mensen een verlengd weekend en een voorboede van de zomer.
Maar wat was de oorsprong van het pinksterfeest ook alweer?
Dat is inderdaad niet zo bekend meer. Waar gaat het over?
 
Afbeelding: Pinksteren -
Fresco van Giotto di Bondone (c.1266-1337)
 

Lees meer...

Meimaand - Mariamaand 2024

Laatst bijgewerkt: zaterdag 01 juni 2024 Gepubliceerd: zaterdag 27 april 2024
Geschreven door Lode Caes

WESTHOEK Koortskapel O.L.Vrouw Nood Zoekt Troost, Frezenbergstraat 33 Zonnebeke

 

Overzicht van gebedsmomenten aan Mariakapelletjes en bedevaarten 

in de meimaand 2024 

 

Dank aan alle families om hun kapelletjes zo mooi te onderhouden en te versieren en voor hun gastvrijheid dat wij bij hun kapel mogen komen bidden en zingen.

Dank aan alle vrijwilligers die deze gebedsmomenten begeleiden en dank aan allen die de traditie in ere houden om in de meimaand bij Maria te verwijlen. 

Iedereen welkom! 

Lees meer...

Meimaand - Geloven met handen en voeten

Laatst bijgewerkt: zaterdag 01 juni 2024 Gepubliceerd: zaterdag 27 april 2024
Geschreven door Lode Caes

‘In mei legt elke vogel een ei’, zegt het spreekwoord. Mei is ook de maand, waar nogal wat gelovigen hun ei kwijt willen. In deze periode krijgt het volksgeloof immers een serieuze opstoot. In mei viert de mariadevotie hoogtij. Er wordt hier plaatselijk, wekelijks verzameld aan menig kappeleke om een heuse rozenkrans te bidden. Er zijn in landbouwmiddens de vieringen rond ‘de vruchten der Aarde’. Bedevaartsplaatsengroot en klein, halen nog eens alles uit de kast om de pelgrims te verwelkomen. Processies trekken uit. Novenen her en der met bijhorende rituelen en gebruiken. En niet te vergeten een vloed aan eerste communie- en vormselvieringenWant ook die mag je feitelijk onder die noemer scharen. In de onmiddellijke omgeving denken we aan het Maria-oord in Dadizele, de Westhoekkapel in Zonnebeke, de Heilig Bloedprocessie in Voormezele, de noveen van Sint-Rita in Kruiseke …

Lees meer...

LEVENSEINDE: Op zoek naar zinvol ouder worden

Laatst bijgewerkt: zaterdag 18 mei 2024 Gepubliceerd: vrijdag 12 april 2024
Geschreven door Lode Caes

'Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn' is een gevleugelde uitdrukking. Oud-zijn is niet meteen iets om naar uit te zien. Mensen houden graag de regie en de controle over het eigen leven en verkiezen weleens de weg 'het leven terug te geven' als de zin ervan hen ontsnapt. En het lijkt er bovendien op dat de samenleving de last van het ouder worden eerder liever kwijt dan rijk is. Toch maakt het veel uit hoe je je tot ouderdom (en uiteindelijk tot het leven) verhoudt. Betekenis geven of zoeken naar zin houdt niet op bij het ingaan van de 'vierde  levensfase', betoogt  zingevingscoach Wouter ter Braake in een bijdrage voor het tijdschrift Adem-Tocht. Misschien is dat juist dan belangrijker dan ooit.

Lees meer...