Agenda

26 feb
Leerhuis Abraham
26.02.2019 19:30 - 21:00
15 mrt
Verloofdenavond
15.03.2019 19:30 - 20:30
26 mrt
Leerhuis Abraham
26.03.2019 19:30 - 21:00

Kerstmis: wordt het een feest?

Laatst bijgewerkt: donderdag 10 januari 2019 Gepubliceerd: maandag 24 december 2018
Geschreven door Lode Caes

Mensen, beleven Kerstmis heel verschillend. Er zijn er die er tegen opzien als tegen een berg. Het feest roept bij hen negatieve gevoelens op. Bij al die oproepen tot vrede en vreugde zitten zij in een put van vereenzaming, van leegte en gemis. Zo’n feest is dan ook een helse confrontatie. Dat willen ze niet. “Was het maar achter de rug”. Dat is één beleving naast nog vele andere in de negatieve of de positieve zin.

Lees meer...

U zijt wellecome

Laatst bijgewerkt: woensdag 26 december 2018 Gepubliceerd: zondag 16 december 2018
Geschreven door Lode Caes

 Zin in samen kerstliederen zingen? Op tweede kerstdag, woensdag 26 december om 16.00 u., organiseert Davidsfonds Ieper in de Kapucijnenkerk (O.-L.-V.-Middelares) in Ieper opnieuw U zijt wellekome, een gezellig kerstevenement voor de hele familie. De naam is een uitnodigende knipoog naar één van de oudste Vlaamse kerstliederen: ‘Nu zijt wellekome’. Door samen kerstliederen te zingen willen we dit stukje cultureel erfgoed actief bewaren en doorgeven.

Lees meer...

Het Vredeslicht komt naar Ieper ... en je bent erbij?

Laatst bijgewerkt: zaterdag 22 december 2018 Gepubliceerd: zondag 16 december 2018
Geschreven door Lode Caes

Het Vredeslicht wordt jaarlijks vanuit Bethlehem via Israël overgevlogen naar Europa, meer bepaald Oostenrijk. Van daaruit wordt het verder verspreid over Europa. De idee achter het initiatief is dat mensen het Vredeslicht met elkaar delen, over grenzen, over leeftijden, religies,… heen. Het Vredeslicht brengt mensen samen in deze donkere periode van het jaar.

Lees meer...

Eer aan God in den hoge ...

Laatst bijgewerkt: zaterdag 22 december 2018 Gepubliceerd: maandag 03 december 2018
Geschreven door Lode Caes

 

en vrede op aarde aan de mensen van goede wil, zongen de engelen om het kerstgebeuren aan te kondigen. De 24ste kerststallententoonstelling in Voormezele focust bij de herdenking van het einde van ‘den Grooten oorlog’ dan ook speciaal op de engelen. Waren zij zo niet de vredebrengers bij de eenvoudig kerststal?

 

Lees meer...

Advent, wacht je met ons mee

Laatst bijgewerkt: zondag 16 december 2018 Gepubliceerd: dinsdag 27 november 2018
Geschreven door Lode Caes

Er is een spreuk die zegt: Het geluk zit in het verlangen’. We zien hoe kinderen verlangend uitkijken naar de komst van de Sint. Ze zijn daar al weken op voorhand mee bezig. Maar als hij éénmaal is gekomen is, ebt alles zo vlug weg. Dan zien we hoe waar die spreuk is. ‘Verlangen’ heeft een sterke kracht in zich. Nochtans is het verlangen niet meer zo evident in onze instant-samenleving. Alles moet tegenwoordig ‘onmiddellijk’ en ‘direct’ gebeuren. We moeten overal op onze wenken bediend worden, elektronische berichten moeten onmiddellijk beantwoord worden, online shopping moet direct geleverd worden… Onze samenleving is min of meer allergisch geworden aan ‘wachten’. Als het verlangen plaats moet ruimen voor onmiddellijke behoeftenbevrediging vervlucht het geluk. 

Veel van onze tijdgenoten willen ook niet meer wachten op 25 december om Kerstmis te vieren. Nog voor de advent begonnen is, staat op alle marktpleinen al een Kerstmarkt. In bepaalde huizen zie je al eind november een kerstboom staan. Het ‘wachten’ op Kerstmis is een relatief begrip geworden.

Lees meer...