Thérèse en de oorlog

Laatst bijgewerkt: zaterdag 30 september 2023 Gepubliceerd: zaterdag 30 september 2023
Geschreven door Lode Caes

Het mag misschien verwonderen dat er bij de relieken van Theresia van Lisieux een delegatie van oudstijders met vlagvertoon heeft postgevat. De link van Theresia met 'de oorlog' is niet zo bekend. In meerdere zin was ze strijdvaardig van aard. Als 23-jarige karmelietes schrijft ze: "Jezus, mijn roeping: karmelietes, bruid en moeder zijn. Toch voel ik in mij nog andere roepingen. Ik voel de roeping om te strijden, priester, apostel en martelaar ... Ik voel in mijn ziel de moed van een kruisvaarder en van een pauselijke zoeaaf. Ik zou voor de verdediging van de Kerk op een slagveld willen sterven... (Volledige tekst Manuscript M - 8 september 1896).

Lees meer...

ADEM-TOCHT: Christelijke spiritualiteit voor senioren

Laatst bijgewerkt: zaterdag 02 september 2023 Gepubliceerd: vrijdag 25 augustus 2023
Geschreven door Lode Caes

 

Het is opvallend hoeveel catecheses paus Franciscus gegeven heeft over het ouder worden en hoe hij aandacht heeft voor senioren…

Ook Adem-Tocht - spiritualiteitsbeweging voor senioren - bewandelt dat spoor. In ons bisdom alleen al bereiken we zowat 50 groepen samen meer dan 600 mensen!

Bij de start van het nieuwe werkjaar nodigen we alle leden en geïnteresseerden uit voor een eucharistieviering die doorgaat op zondag 27 augustus 2023 om 10.30 u. in de Sint-Maartenskathedraal. Na de mis maken we graag nog wat tijd om elkaar informeel te ontmoeten met een drankje en om onze beweging verder informeel voor te stellen. Alvast bedankt om erbij te zijn!

Lees meer...

ADEM-TOCHT BEZINNINGSDAG: Leven, liefhebben en geloven in post-coronatijd

Laatst bijgewerkt: zaterdag 03 juni 2023 Gepubliceerd: zaterdag 03 juni 2023
Geschreven door Lode Caes

Dinsdag 23 mei kwamen we samen met 114 senioren uit zowat 60 actieve groepen van Adem-Tocht Bisdom Brugge voor de jaarlijkse bezinningsdag in Diocesaan Dienstencentrum Groenhove in Torhout. Voorzitster Annie Vercaigne verwelkomde hen samen met priester Geert Dedecker als spreker. Na een eerste conferentie vierden we voor de middag heel intens eucharistie in de kapel, voorgegaan door diocesaan proost Joris Weyts. Om dan na het middaguur samen smakelijk te tafelen en bij te praten. Gesterkt voor een volgende inbreng.

Bekijk hier het fotoverslag.

Lees meer...

ADEM-TOCHT - Ontmoeting met Jef Devisscher

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 oktober 2022 Gepubliceerd: maandag 26 september 2022
Geschreven door Lode Caes

 Al gehoord van Adem-Tocht?

"Ik ben geen grote predikant. Als priester-arbeider wilde ik allereerst getuigen door mijn manier van leven,gericht op de naastenliefde, de voornaamste boodschap uit het evangelie."


Op maandag 10 oktober vanaf 13.30 u. in PZH Heilig Hart, Poperingseweg 16, Ieper.


Programma


13.30 u. Onthaal met koffie en mogelijkheid tot aankoop wenskaarten
14.00 u. Welkom en gebed
14.10 u. Priester Jef Devisscher aan het woord
15.15 u. Pauze
15.30 u. Priester Jef Devisscher beantwoordt uw vragen
16.00 u. Slotwoord en aansluitend koffie met een koffiekoek


Deelname: 14,00 euro per persoon
Ook geïnteresseerde niet-leden zijn welkom!

Lees meer...

VREDESWEEK: een oefening in vredeskunst

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 oktober 2022 Gepubliceerd: maandag 26 september 2022
Geschreven door Lode Caes

De vredesweek start elk jaar op 21 septemberInternationale Dag van de Vrede – en loopt die tot 2 oktoberInternationale Dag van de Geweldloosheid. De actualiteit, met de oorlog in Oekraïne, naast zoveel andere conflictgebieden waar geweld de boventoon blijft voeren, maakt bewustwording en actie rond vrede en geweldloosheid opnieuw tot een hot item.

Wakker voor Vrede brengt daarom in deze vredesweek opnieuw de ‘vijf vaardigheden voor de vredeskunstenaar’ in herinnering. Het zijn vijf basisvaardigheden voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan een vredevolle wereld. 

Lees meer...