MARIA TENHEMELOPNEMING, de Maria-verering in het geding?

Laatst bijgewerkt: dinsdag 17 augustus 2021 Gepubliceerd: dinsdag 10 augustus 2021
Geschreven door Lode Caes

(Afbeelding: ‘Maria Tenhemelopneming en Koningin-Moeder in de kerk van Brielen’)

De wandelmicrobe, als tegengif voor het coronavirus, heeft zo zijn gevolgen. Na de eerste lockdown in het voorjaar 2020 waren vieringen en bedevaarten ter ere van Maria in kalenders en agenda’s ver te zoeken. Ook de tweede lockdown maakte dat de traditionele rozenkransmaand, oktober, praktisch in het niet verdween. Niet zo in de lente van 2021. Maria was weer hip o.a. via wandel- en zoektochten naar plaatselijke kapelletjes, stappend op de tonen van: “Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men U Maria tegen…”. Nostalgie? Volkse devotie? Bijgeloof? Afgodsdienst?

Lees meer...

Kermis - Kerkmis

Laatst bijgewerkt: donderdag 05 augustus 2021 Gepubliceerd: woensdag 04 augustus 2021
Geschreven door Lode Caes

Elke stad, dorp of wijk kent een jaarlijks terugkerend feest: de kermis. Wat nu gegroeid is tot een commercieel evenement, is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag of een andere feestdag van de parochiekerk. Het woord kermis vormt een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag kwam het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich naderhand te vermaken. In het verleden behoorde de kermis tot één van de weinige uitgaansmogelijkheden. Op vele plaatsen verloor de kermis zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag. Toch gaan in bepaalde dorpen beide nog steeds hand in hand en wordt er nog steeds een jaargetijde, noveen of processie gehouden.

Lees meer...

Te Deum

Laatst bijgewerkt: woensdag 21 juli 2021 Gepubliceerd: maandag 12 juli 2021
Geschreven door Lode Caes

Op de nationale feestdag 21 juli wordt om 11.00 u. wordt in de kathedraal in aanwezigheid van de burgerlijke, gerechtelijke en militiaire overheden het ‘Te Deum’ gezongen. Het is een eeuwenoude hymne om God te verheerlijken, Christus te aanroepen en om ontferming te smeken. Deze hymne, ontstaan rond het jaar 400, is gebaseerd op psalm 146. Bisschop Ambrosius van Milaan en Augustinus hebben het gezongen, bij de doop van deze laatste.

Lees meer...

Meimaand - Mariamaand 2021

Laatst bijgewerkt: zaterdag 29 mei 2021 Gepubliceerd: zaterdag 01 mei 2021
Geschreven door Mathias Parret

'Waar men gaat langs Vlaamse wegen... komt men U Maria tegen.' De meimaand is van oudsher toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Mensen gaan op bedevaart of komen samen om te bidden op voorspraak van de Moeder Gods bij één van de ontelbare veldkapelletjes in onze streek. Vorig jaar was het verboden om samen te komen omwille van corona, maar dit jaar is het wel toegestaan. Daarom willen wij dit jaar op een veilige manier de gebedsmomenten aan de kapelletjes laten doorgaan.

Uiteraard vragen we om de veiligheidsmaatregelen te respecteren, afstand te houden en mondmasker te dragen tijdens deze gebedsmomenten.

Hieronder een overzicht van alle gebedsmomenten voor de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede Ieper en de Federatie Sint-Paulus Langemark-Poelkapelle:

Lees meer...

Livestream van Pasen naar en voorbij Pinksteren 2021

Laatst bijgewerkt: zaterdag 29 mei 2021 Gepubliceerd: donderdag 15 april 2021
Geschreven door Webmaster

Zolang de coronamaatregelen geen vieringen met ruim publiek toelaten, blijven we live streamen vanuit de kathedraal.

Lees meer...