REVEIL 2021, een Licht in het donker

Laatst bijgewerkt: zondag 17 oktober 2021 Gepubliceerd: zaterdag 16 oktober 2021
Geschreven door Lode Caes

 

2021 komt met de meest intense 1 november van de 21ste eeuw. Vele mensen moesten afscheid nemen van een dierbare in beperkte kring of via laptop. We denken dan ook dat er geen beter moment is om als pastorale eenheid, als stad deze mensen een hart onder de riem te steken. Een signaal te geven dat niemand wordt vergeten.

Als Kerk hebben we de missie om mensen nabij te zijn en oog te hebben voor hun noden. Het belang van aandacht voor rouw en herdenken is sinds de coronapandemie nog duidelijker geworden. Voor de begraafplaats van Ieper werken de Pastorale Eenheid Onze Lieve Vrouw van Vrede, Stad Ieper, de Academie Ieper en vzw Reveil samen aan een warme rouwcultuur, bieden troost aan in de donkere dagen. Voor de begraafplaats van Langemark mogen we ons verwarmen aan de muziek van Bergen en aan de verhalen van Peter Peene van Davidsfonds Langemark en Dirk Clement.

November, herfst, Allerheiligen, Allerzielen, rouw, gemis, verdriet, herinneringen,… We staan stil bij onze geliefde doden, we gaan naar de begraafplaats om onze overleden geliefden te herdenken.

 

 

REVEIL 1 NOVEMBER 2021

17.0018.00 u.

- begraafplaats Ieper, Zonnebeekseweg

aan de hoofdingang A

of voor minder mobiele mensen in gang B.

- begraafplaats Langemark, Klerkenstraat

 

Op Reveil zijn we met woord, licht,

zang en muziek onze overledenen nabij.

Start om 17.00 u.

Van harte welkom!

 

VONK VAN LIEFDE’

 

Zonder jou

is niets meer als voorheen.

dwalend tussen herinneringen,

zoek ik naar een sprankel licht,

hoop ik een glimp op te vangen,

van de vonk van liefde

die ons voor altijd verbindt.

 

Zonder jou

is alles anders dan voorheen,

maar met jouw warmte in mijn hart

ben ik dan toch niet alleen.

 

Liselotte Anckaert

 

Reveil 2021 - Boodschap voor de andere kant

Laatst bijgewerkt: zaterdag 16 oktober 2021 Gepubliceerd: zaterdag 16 oktober 2021
Geschreven door Webmaster

In aanloop naar Reveil 2021 Ieper 'Boodschap voor ‘de andere kant’

Wat zou jij nog willen schrijven als je nog één sm-mis-je mocht sturen naar een overleden dierbare?”  Deze kans bieden we jullie graag aan.

In de periode van 15 t.e.m. 25 oktober 2021 kan je hier jouw persoonlijke boodschap achterlaten.

Wat zou je nog graag zeggen aan je geliefde, aan je partner, aan je oma of opa, aan je vriend of vriendin, aan je buur, aan …  Een korte boodschap die je troost kan bieden, die je even doet glimlachen en verder gaan. Deze verzamelde boodschappen worden op het scherm van het Belfort geprojecteerd in het weekend van 30 oktober t.e.m. 1 november.

"Waar ben je, levende God?"

Laatst bijgewerkt: woensdag 11 november 2020 Gepubliceerd: donderdag 29 oktober 2020
Geschreven door Lode Caes

Het Christus-hoofd op de Allerheiligen-Allerzielengedachtenis 2020, het kaartje met de namen van onze overledenen van de voorbije twaalf maanden, is opnieuw een herkenbaar ontwerp in pen en inkt van Roos Decrock, dat ons de ongerijmdheid van 'sterven om te leven' gelovig kan duiden.

Het Christus-hoofd, met de wereldbol als achtergrond, weerspiegelt in zijn warme kleuren een bestaan van Licht en Liefde, zoals Jezus het ons tot het uiterste heeft voorgeleefd. Uit de Christus-figuur ontspringt een jong, groen takje als een hoopvolle belofte op nieuw en altijddurend, eeuwig leven na de dood bij de Vader. Wie gelovig in het leven staat, hoeft de dood niet te vrezen. Jezus zegt : "Ik ben de verrijzenis en het leven, wie in Mij gelooft zal leven ook al is hij gestorven.".

Het ontwerp wil ons tonen dat we hier in ons aardse bestaan hoopvol en vertrouwvol in het leven mogen staan. Zoals de H. Theresia van Lisieux het verwoordde : "Ik sterf niet, ik ga het leven binnen." Het komt er op neer zich totaal over te geven aan een oneindige barmhartige en liefdevolle Vader. Dan is de dood slechts een overgang en hoeven we niets te vrezen.

Lees meer...

Reveil '20 Ieper

Laatst bijgewerkt: woensdag 11 november 2020 Gepubliceerd: vrijdag 09 oktober 2020
Geschreven door Mathias Parret

AFGELAST OMWILLE VAN DE NIEUWE CORONAMAATREGELEN

"REVEIL '20" is de naam van een ingetogen evenement op 1 november 2020 rond zonsondergang van 17h tot 18h op de begraafplaats van Ieper, te bereiken via de oude hoofdingang aan de Zonnebeekseweg.

Lees meer...

TROOSTEN ... bedding en monding voor verdriet

Laatst bijgewerkt: dinsdag 29 september 2020 Gepubliceerd: vrijdag 31 januari 2020
Geschreven door Lode Caes

Mensen zoeken troost bij elkaar en bieden elkaar ook troost. Een tegenslag, een pijnlijke gebeurtenis, een verlies of een overlijden maken een mens eenzaam en dan zoekt hij troost bij iemand die hem nabij wil zijn. Het is een van de mooiste vormen van menselijke betrokkenheid, maar ook een van de moeilijkste. Wie wil troosten, ervaart vaak een grote onmacht. En hoe moeilijk is het voor mensen om hun gevoelens te uiten en om troost te aanvaarden. Het is goed dat te onderkennen. In Adem-Tocht, de christelijke spiritualiteitsbeweging voor senioren, namen we in onze vier Ieperse groepen, die uitdaging aan door een artikel uit ons gelijknamige tijdschrift te delen van Maurits Gilissen. Deze kerngedachten kunnen ons inspireren.

Lees meer...