Misdienaars naar Rome

Laatst bijgewerkt: donderdag 30 augustus 2018 Gepubliceerd: woensdag 29 augustus 2018
Geschreven door Lode Caes

De grote vakantie loopt op haar laatste benen. We bereiden ons voor om terug aan het werk te gaan met een nieuw werk- of schooljaar. Velen mogen terugblikken op een deugddoende vakantie, en zeker voor enkele misdienaars uit onze Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede was het een vakantie om nooit te vergeten! Met z'n vieren trokken ze naar Rome voor een internationale misdienaarsontmoeting met Paus Franciscus. Eentje van hen klom in de pen voor een verslagje voor KERK&leven...

Lees meer...

Wat heet geluk?

Laatst bijgewerkt: donderdag 16 augustus 2018 Gepubliceerd: woensdag 15 augustus 2018
Geschreven door Lode Caes

Gelukkig zijn, wie wil dat niet zijn ? Daarom wensen we het elkaar ook zo dikwijls toe. Op een verjaardag, bij de jaarwisseling, bij een geboorte en zo veel gelegenheden. Meestal is het wel gemeend maar soms is het ook een vorm van routine. Je hoort ouders zeggen wel eens (vergoelijkend) zeggen : "als onze kinderen maar gelukkig worden". Geluk kan gedefinieerd worden als tevreden zijn met het leven zoals het zich aandient. "Het is wat het is!" Daarmee kunnen omgaan is deels erfelijk bepaald – geboren optimist of pessimist – maar tegen invloeden uit de omgeving heeft dat 'ikje' niet altijd veel in te brengen. Het is niet makkelijk in woorden uit te drukken wat 'geluk' eigenlijk is. Is geluk louter gevoel of toeval, een vorm van loterij ? Of heeft het met goedheid te maken ? Hoe verhouden zich geluk en geloven ? Geluk en lijden ?

Lees meer...

Gebedstocht O.L.Vrouw van Tuine

Laatst bijgewerkt: donderdag 16 augustus 2018 Gepubliceerd: zondag 05 augustus 2018
Geschreven door Lode Caes

Voor de historische achtergrond van deze gebedstocht verwijzen we graag naar onze website.

Het oorspronkelijk religieuze karakter van de Tuindag dat voortleeft in deze eeuwenoude processie lijkt zoek geraakt. Toch houden een betekenisvol aantal gelovige Ieperlingen deze traditie in stand. En het is meer dan folklore.

Lees meer...

Tuindag : Feest van O.L.V. van Tuine, Patrones van Ieper

Laatst bijgewerkt: woensdag 15 augustus 2018 Gepubliceerd: vrijdag 13 juli 2018
Geschreven door Mathias Parret

Het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Tuine zullen we dit jaar vieren op zaterdag 4 augustus en zondag 5 augustus 2018.

Op zaterdag 4 augustus verzamelen we om 20 uur op de Vestingen ter hoogte van het Esplanadeplein en trekken zo met het beeld van O.L.V. van Tuine in processie over de Ieperse Vestingen in een Mariale GEBEDSTOCHT.

Lees meer...

Open beraad Ieper Noord

Laatst bijgewerkt: dinsdag 14 augustus 2018 Gepubliceerd: donderdag 28 juni 2018
Geschreven door Lode Caes

Alles verandert zo snel. Zelfs in de Kerk is dat niet anders. Het was logisch dat bij het stopzetten van de Federatie de 'Zalige Jan van Waasten' de vier parochies ervan (Boezinge, Brielen, Elverdinge, Zuidschote) bij de Pastorale Eenheid (P.E.) in groot-Ieper terecht kwamen. Dat maakt het niet eenvoudiger en de vrees bestaat, dat nu op grotere schaal wordt gewerkt, alles minder persoonlijk gebeurt. Hoe kunnen we nu zo goed mogelijk omgaan met die nieuwe situatie ? Dat was de inzet van een open beraad in O.C. Ten Vrielande in Boezinge op dinsdagavond 19 juni.

Lees meer...