Agenda

18 jan
6 mrt
Oecumenische Gebedsdienst (Kathedraal)
06 mrt 2022 18:00 - 19:00

Passietocht 2021

Laatst bijgewerkt: maandag 10 mei 2021 Gepubliceerd: vrijdag 02 april 2021
Geschreven door Webmaster

Een digitaal alternatief voor de jaarlijkse tocht op de Ieperse vestingen waarmee we Jezus' lijden en dood herdenken.

Lees meer...

Bidweek voor de eenheid van de christenen

Laatst bijgewerkt: vrijdag 29 januari 2021 Gepubliceerd: zaterdag 16 januari 2021
Geschreven door Lode Caes

Sinds 1908 vindt van 18 tot 25 januari de gebedsweek voor de eenheid onder de christenen plaats. Net zoals bij andere themaweken en -dagen bestaat het risico dat de oecumene buiten die periode naar de achtergrond verdwijnt. Het dreigt een afvinkvakje te worden op de jaarlijkse to do-lijst, waarna we overgaan tot de orde van de dag of andere aandachtspunten. Plicht vervuld, tot volgend jaar. Toch is dat christelijke eenheidsstreven geen bijzaak maar een permanente prioriteit. Geen van de vele opties, maar een fundamentele opdracht niet alleen voor de bisschoppen maar bij uitbreiding ook voor alle gelovigen. Oecumenische samenwerking en toenadering zijn essentieel voor de geloofwaardigheid van het christendom. We zien dat in deze tijd het voor mensen almaar minder belangrijk is tot welke kerk zij behoren, maar wel of zij al of niet gelovig zijn. In de plaatselijke oecumenische werkgroep, het periodiek samen vieren, gezamenlijke evenementen als de Passietocht, een tweejaarlijks leerhuis in geloof, het steunen van diaconale projecten mag je gerust met respect voor elkaars charisma’s en eigenheden ook in Ieper het embryo zien van een oecumenische parochie.

Lees meer...

OECUMENE, samen op het pad van het evangelie

Laatst bijgewerkt: maandag 27 januari 2020 Gepubliceerd: zondag 26 januari 2020
Geschreven door Lode Caes

 

Tijdens de derde week van januari wordt er traditiegetrouw een hele week gebeden voor de eenheid onder alle christenen. Vermits we in Ieper, sinds 1986, ook een oecumenische beweging kennen, willen wij dit jaarlijkse gebeuren even in de kijker zetten. Maar wat is dat nu ‘oecumene’? En hoe spreek je dit woord nu eigenlijk uit?

Lees meer...

Passietocht

Laatst bijgewerkt: vrijdag 19 april 2019 Gepubliceerd: dinsdag 02 april 2019
Geschreven door Lode Caes

JEZUS’ LAATSTE UREN HERBELEVEN: DE PASSIETOCHT 

Goede Vrijdag is een heel beklijvende dag van het kerkelijke jaar. In de doodse duisternis van het kruis ontluikt behoedzaam de vreugde van Pasen. Toch voelen we ons veeleer ongemakkelijk op die dag. Want hoe doe je dat, Jezus’ lijden en sterven op een zinvolle manier herdenkenen betekenis geven? De Passietocht op de Ieperse Vestingen reikt je een mogelijke weg aan. 

Lees meer...

Mogen allen één zijn

Laatst bijgewerkt: dinsdag 29 januari 2019 Gepubliceerd: zaterdag 12 januari 2019
Geschreven door Lode Caes

Naar jaarlijkse gewoonte is er de derde week van januari de internationale bidweek voor de eenheid onder alle christenen. Ieder jaar organiseert de oecumenische werkgroep van Ieper een gebedsmoment met voorgangers uit verschillende christelijke kerkgemeenschappen. Dit jaar is dit op zondag 20 januari om 18.00 u. in de protestantse kerk Beluikstraat 19 te Ieper.

De viering duurt een klein uurtje en wordt dit jaar opgeluisterd door het parochiaal zangkoor OLV van Ieper o.l.v. Benjamin Luyckx.

De voorgangers zijn:

Namens de katholieke kerk: deken Roland Hemeryck, namens de protestantse kerk: porponent Eleonora Hof, namens de evangelische kerk: dr. Raymond Hausoul, namens de orthodoxe kerk: vader Pius Pauwelyn en namens de anglicaanse kerk: churchwarden Patricia Hawkins. 

U bent er van harte welkom om samen met alle christenen uit diverse kerkgemeenschappen en over gans de wereld te bidden voor de eenheid.

Lees meer...