Agenda

Geen activiteiten gevonden

Passietocht 2022

Laatst bijgewerkt: donderdag 28 april 2022 Gepubliceerd: vrijdag 08 april 2022 Geschreven door Webmaster

Het is intussen drie jaar geleden dat we de Goede Week nog echt samen konden vieren. De voorbije jaren bleven we in deze bijzondere periode van het kerkelijke jaar noodgedwongen op afstand met elkaar verbonden dankzij livestreamvieringen. Ook de Passietocht die sinds 2012 jaarlijks plaatsvindt op Goede Vrijdag, ontsnapte niet aan de coronacrisis. Terwijl in 2020 de tijd te kort was om een alternatief uit te werken, zorgde de werkgroep in 2021 voor een digitale Passietocht die hier nog steeds te herbekijken valt. Op vrijdag 15 april 2022 mogen we voor het eerst in drie jaar weer een Passietocht als vanouds beleven.


  • Wanneer : Goede Vrijdag 15 april 2022, start om 20h, einde voorzien rond 22h
  • Waar : vertrek en aankomst in de Sint-Jacobskerk; wij gaan op tocht langs de vestingen, in principe toegankelijk voor rolstoelen en buggies
  • Meer info : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wie is Jezus voor jou ?

Bij het einde van de passietocht staan we even stil bij deze vraag.  Wie wil kan vanaf 4 april t.e.m. Palmzondag (10 april) een antwoord op deze vraag formuleren, in maximaal 160 karakters.  Een selectie van deze antwoorden worden geprojecteerd tijdens de passietocht.

Hier kan je je antwoord doorgeven : Formulier "Wie is Jezus voor jou ?"


Jezus’ lijden herbeleven

De Passietocht ontstond vanuit de vraag hoe we als christenen op een zinvolle manier Jezus’ lijden en dood kunnen herbeleven. De rode draad doorheen de tocht is telkens weer het lijdensverhaal van Jezus. Toch ziet de Passietocht er elk jaar anders uit. Dit jaar beginnen we aan het hof van koning Herodes. Van daaruit worden we meegenomen naar de tuin waar de soldaten Jezus op aanwijzen van Judas arresteren. We volgen hen naar Pilatus, de Romeinse gouverneur, en vervolgens ook naar Golgota, de plaats waar Jezus terechtgesteld werd. Zo weten we ons uiteindelijk verbonden met allen die onschuldig het slachtoffer worden van het kwaad en het geweld dat mensen elkaar aandoen.

Een tocht in woord, beeld en klank

Naar goede gewoonte vormt de groene stadsrand op de Ieperse vestingen het decor van de Passietocht. Dit jaar gaat de tocht vanaf de Sint-Jacobskerk over de vestingen naar de Rijselpoort en de Sint-Pieterskerk, om weer aan te komen bij de Sint-Jacobskerk. We maken dus een flinke wandeling bij valavond met fakkels in de hand. Voor het eerst maken we hiervoor gebruik van duurzamere en veiliger LED-fakkels. Gemakkelijk meezingbare liederen en passende instrumentale stukken brengen ons in de juiste stemming. Beeld en klank krijgen dit jaar een nog prominentere plaats dan in voorgaande edities, mede dankzij de ervaring opgedaan bij de digitale Passietocht.

Een werk van vele handen

Aan de Passietocht werkt een veertigtal mensen mee voor en achter de schermen. Het is een gebeuren van jong en oud: de jongste medewerker is nog geen tien jaar oud, de oudste een eind in de zeventig. Bovendien verenigt de Passietocht christenen uit de verschillende kerken van Ieper. Vanaf het begin was de tocht bedoeld als een oecumenisch gebeuren waarin vertegenwoordigers van de katholieke, protestantse en anglicaanse kerk samen onder het kruis staan. Sinds enkele jaren neemt ook de evangelische kerk deel, en het aantal medewerkers uit de niet-katholieke kerken neemt gestaag toe. Op die manier leren we elkaar als christenen uit de vredesstad beter kennen.

Praktische informatie

Wie de Passietocht wil meebeleven, is van harte welkom op Goede Vrijdag 15 april in de Sint-Jacobskerk . De tocht start om 19h45 met een korte sing-in. Het einde is voorzien omstreeks 22h in dezelfde kerk. We gaan ervan uit dat op dat moment "code geel" van de coronabarometer nog steeds van kracht is. Je hoeft dus geen mondmasker te dragen en een "covid safe ticket" is niet nodig.

Nieuw dit jaar is tot slot dat de tocht een interactief element omvat. Via de link hierboven in het kader kun je tot zondag 10 april een antwoord van 160 tekens geven op de vraag die dit jaar centraal staat: wie is Jezus voor jou ? Tijdens de tocht zullen enkele van de doorgegeven antwoorden te zien zijn.

Hierbij na afloop een mozaïek foto’s van hoogtepunten van 2022.

Ruime fotoreportages – meer dan 900 foto’s – van de Passietocht en van de vieringen van de Goede Week kan je hieronder bekijken. Zie ook op onze Facebookpagina.

ozio_gallery_nano

Hits: 2313