Agenda

Geen activiteiten gevonden

VASTENTIJD: Een pleidooi voor Stilte, Soberheid en Solidariteit

Laatst bijgewerkt: woensdag 03 april 2024 Gepubliceerd: zaterdag 17 februari 2024 Geschreven door Lode Caes

In een aantal kerken of kapellen van Woonzorgcentra vonden aswoensdagvieringen plaats. Het doet deugd om dan toch een beetje onverhoopt zoveel mensen welkom te heten. Het doet hoe dan ook deugd dat zovelen de veertigdagentijd ernstig willen nemen en bereid zijn om goed voorbereid, midden in het leven, de weg naar Pasen te gaan. Wat je ervan maakt is deels persoonlijk maar het helpt zeker als je je daarbij gedragen voelt door een geloofsgemeenschap die je omringt.

Vasten klinkt voor nogal wat mensen eerder negatief. Je moet iets derven of je iets ontzeggen. Meegezogen in de mallemolen van het leven worden we veeleer geleefd dan dat we leven. De vastentijd is een tijd bij uitstek om even op de rem te gaan staan en in te zetten op 'kwaliteit' boven kwantiteit. Opnieuw opteren voor al wat mooi, schoon en goed is in het leven. Drie s-woorden Stilte - Soberheid - Solidariteit zetten ons bij deze zoektocht op het juiste pad.

Stilte

Stilte heeft veel van doen met tijd maken voor onszelf en voor God. Ook Jezus kon daar niet zonder. Hij trok zich geregeld terug op eenzame plaatsen omdat hij vanuit zijn bewogenheid uit nood, onophoudelijk van alle kanten werd aangeklampt. Niemand houdt dat vol. In die stilte kunnen wij net als hij ons doen en laten afstemmen op wat God van ons verlangt en ons door Hem laten dragen. Die stilte kun je overal vinden thuis, in de natuur, in een kerkgebouw... Essentieel en daar begint het mee, is dat je er tijd voor maakt.

Soberheid

Soberheid heeft veel te maken met je relatie tot je eigen lichaam. Waar hang je bovenmatig aan vast. Er is niets mis met het genieten van de goede dingen des levens want ze staan nu eenmaal voor kwaliteit. Die ontwaardt echter als het van het goede teveel wordt, als de kwantiteit de bovenhand haalt. Minderen kan heilzaam zijn. Soberheid doet ons de vraag stellen wat ons belet ten gronde te leven. Dat kan een moeilijk in te tomen hang naar genot en zelfbevestiging (likes) zijn of ijverzucht, die je vervreemden van jezelf en je omgeving. Alles wat je onvrij en afhankelijk maakt. Soberheid, delen van het teveel kan paradoxaal van ons vrijere en gelukkiger mensen maken.

Solidariteit

Dat leidt tot solidariteit met de wijde wereld. Via de actie Broederlijk Delen worden we deze keer opgeroepen ons solidair op te stellen met het volk van Congo. Een land met enorme mogelijkheden wat zijn inwoners niet kan geven wat het te bieden heeft, omdat het klem zit in een funest machtsspel dat hier en ginder gespeeld wordt.

Gerechtigheid doen is zo te handelen dat 'iedereen' er beter van wordt. Het begint al in het gewone leven met je af te vragen waarmee je iemand een plezier kan doen met iets wat in je mogelijkheden ligt. Solidariteit is een uitnodiging om de band met je medemensen die onder druk staan te versterken. We hebben nood aan elkaar. Samen gaat het zoveel beter.

"Dat deze vastentijd voor ons een echt een tijd zijn dat we samen op weg mogen gaan naar meer vrijheid en kwaliteit van leven!" aldus deken Miguel in zijn homilie in de Sint-Maartenskathedraal n.a.v. Aswoensdag, een pleidooi voor Stilte, Soberheid en Solidariteit.

 

Hits: 1004