ELVERDINGE: Een kerk vol verhalen

Laatst bijgewerkt: vrijdag 13 oktober 2023 Gepubliceerd: zaterdag 30 september 2023 Geschreven door Lode Caes

100 jaar geleden werd de kerk van Elverdinge opnieuw in gebruik genomen en dat gedenken we in het weekend van 7 en 8 oktober 2023 met unieke gidsbeurten en een feestelijke eucharistieviering. De kerk van Elverdinge steekt vol verhalen. Eén ervan is dat van luitenant Christopher Serocold Tennant. Toen men in 2004 bij het vernieuwen van de tapijten in de Sint-Petrus en Pauluskerk de preekstoel verzette werd een koperen plaat zichtbaar. Daarop lezen we o.a. ‘Orate pro anima Christopher Serocold Tennant’, of vertaald Bid voor de ziel van ...’. Onderaan wordt ook verwezen naar de Heilige Theresia van het Kind Jezus of de heilige Theresia van Lisieux. Een mooie verwijzing naar de beschermheilige van de frontsoldaten.

 

Christopher Serocold Tennant was een Welshman geboren in Neath. In juli 1916 onderbrak de jongeman zijn studies om een militaire opleiding te volgen, die hij voltooide als Second Lieutenant. Christopher kwam op 10 augustus 1917 in Le Havre aan. Op 21 augustus was hij in Elverdinge. Die dag schreef hij in een brief aan zijn moeder. Op 3 september 1917 werd hij in Langemark het slachtoffer van een artillerieaanval en stierf. Hij ligt begraven op het Canada Farm Cemetery in Elverdinge.

Sir Oliver Logde, een goede vriend van de familie, schreef over hem een biografie. Het boek bevat heel wat brieven die hij aan zijn moeder schreef. “Opvallend is de haast platonische en intieme verering van zijn moeder en hun diepe geloof in een later leven. Op het graf van Christopher Serocold Tennant staat dan ook ‘Resurrexit’ (Hij is verrezen)”, aldus het infobord in de kerk. Het was zijn moeder die de gedenkplaat in de kerk liet aanbrengen. 

Dit verhaal van de luitenant is slechts een van de vele verhalen die in het jubileumweekend ‘100 jaar Sint-Petrus en Pauluskerk’ te horen zijn in de gidsbeurten van Stijn Gevaert, Bert Lannoo en Dominiek Vandendriessche die zich hebben verdiept in de geschiedenis van het kerkgebouw. Zo werd gauw duidelijk dat de eerste kerk zo’n 1.000 jaar eerder werd opgetrokken.

Elverdinge is zo’n typisch dorp met een kasteel en een kerk. Die twee kan je niet los van elkaar zien. Zelfs de stoelen in de kerk hebben iets te maken met het kasteel. Zo zijn er ook geruchten, overigens meer dan geruchten over geheime gangen. Hoe dat zit krijg je te horen op de gidsbeurten. 

Tijdens het jubileumweekend kan je uitzonderlijk de toren van de kerk beklimmen, waar je een mooi uitzicht hebt op het de streek. Verder is er een tentoonstelling met relikwieën, foto’s en gewaden die je anders nooit te zien krijgt. Bijvoorbeeld het uniform van de ‘suisse’ (kerkbaljuw), de vroegere kerkpolitie, die tijdens de mis rondliep en de mensen bij de les of beter bij de mis hield. Hij had een uniform met toebehoren, zoals bijvoorbeeld een hoed, sjerp, een steek, een staf, een hellebaard. Het woord suisse is gerelateerd aan de Zwitserse lijfwacht van de paus. Voor velen zal dat nieuw zijn maar voor anderen roept het zeker herinneringen op aan vroegere tijden

 

De kerk in Elverdinge, die een beschermd monument is, is elke dag open. Elke tweede zondag van de maand is er nog om 10.30 u. een eucharistieviering. 

Tijdens het jubileumweekend van 7 en 8 oktober 2023 zijn er zowel op zaterdag en zondag vanaf 14.00 u. gidsbeurten voor volwassen. Deelnemers betalen 3 euro, een drankje inbegrepen. Op zaterdag 7 oktober is er om 18.00 u. ook een gezinswandeling gericht op jongeren tussen 8 tot 14 jaar. De plaatsen zijn beperkt en reserveren kan via shop.stamhoofd.be/gidsbeurt-elverdinge

Op zondag 8 oktober is er om 10.30 u. een eucharistieviering opgeluisterd door het Sint-Petrus en Paulusmannenkoor, de harmonie van Elverdinge en het trommelkorps.

 

 

Hits: 2281