ELVERDINGE: Viering 100 jaar wederopbouw St-Petrus en Pauluskerk

Laatst bijgewerkt: zaterdag 14 oktober 2023 Gepubliceerd: zaterdag 23 september 2023 Geschreven door Lode Caes

De kerk van Sint-Petrus en Paulus, gelegen in het charmante Elverdinge, is een intrigerend bouwwerk dat een rijke geschiedenis en een architecturale schoonheid met zich meedraagt. De kerk zou volgens Sanderus al dateren van de elfde eeuw en gesticht zijn door Robrecht de Fries. Die liet na de slag van Cassel een twintigtal kerken bouwen ter ere van de apostelen Petrus en Paulus. De houten kapel die er al stond werd vermoedelijk vervangen door een stenen in romaanse stijl. Die kapel zou nu de linkerbeuk vormen van de huidige kerk. Want er werd in de loop van de eeuwen nog flink aan verbouwd.

(Vlnr: Gidsen Dominik Vandendriessche, Stijn Gevaert en Bert Lannoo en de leden van de kerkraad diaken Lode Caes, Peter Soenen, Hilde De Houwer, Gerdy Knockaert, Mieke Vergauwen en Francis Clarysse Foto © F.Bervoet.)

In de 14e en 15e eeuw werd de kerk omgebouwd tot een laatgotische hallenkerk. In 1893 werd de torenspits herbouwd en werden er nieuwe glasramen aangebracht. In 1910 waren nog grote herstelwerken waarbij de kerk vergroot werd. In de Eerste Wereldoorlog werd de kerk vernield. Er bleven alleen delen van het koor en van de zuidermuur over, met daarin oude grafstenen. Van de toren van 55 m. bleef de helft overeind.

De wederopbouw startte in september 1921 o.l.v. architect Jules Coomans in diezelfde gotische stijl.en de kerk werd in 1923 weer in gebruik genomen. In de naoorlogse kerk zitten drie middenvensters in brandglas. Boven het altaar zie je de beeltenis van St.-Livinus. Op het venster en boven het altaar van O.-L.-Vrouw zien we in gekleurd glas de H. Maagd ten hemel varen. Buiten zijn rond de kerk taferelen uitgebeeld uit het leven van de heilige Livinus.

Het weekend van 7 en 8 oktober staat in het teken van 100 jaar wederopbouw. Boeiende gidsbeurten belichten de geschiedenis en de cultuur-historische waarde van het gebouw met 1000 jaar geschiedenis achter zich. Een tentoonstelling van waardevolle religieuze objecten uit het verleden, fascinerende verhalen die samengaan met de geschiedenis en de heropbouw van de kerk brengen de rondleidingen op smaak. Ook een bezoek aan de klokkentoren is voorzien. Op zondag is er om 10.30 u. een feestelijke eucharistieviering met aansluitend receptie.

Hits: 2419