Feest van de Pastorale Eenheid 2021

Laatst bijgewerkt: woensdag 24 november 2021 Gepubliceerd: woensdag 10 november 2021 Geschreven door Mathias Parret

Wij heten U van harte welkom op het 'Feest van de Pastorale Eenheid' op zaterdag 20 november 2021 om 17.30 u. in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper

voor de aanstelling van pater Martin Mvibudulu Mavinga als deeltijds meewerkend priester in de uitgebreide Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede Regio Ieper, de aanstelling van diaken Frank Allewaert in het Pastorale Eenheidsteam en de aanstelling van priester Ettien Léon N’guessan als jongerenpastor voor de decanaten Ieper en Poperinge.

Verloop

17.10 u. Sing-in

17.30 u. Feestelijke eucharistie van Christus-Koning,

voorgegaan door vicaris-generaal Marc Steen, bisschoppelijk gedelegeerde voor de parochiepastoraal in het bisdom Brugge

Na meer dan anderhalf jaar van gesprekken en wachten op beslissingen van bovenaf breidt de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede Ieper uit met de kerken van de Federatie St.- Paulus Langemark-Poelkapelle. De Pastorale Eenheid die in 2015 werd opgericht als een samenwerking van tien kerken, en die in 2018 verder uitbreidde met de vier kerken van de noordelijke rand van Ieper, omvat voortaan ook de kerken van Langemark, Poelkapelle, Bikschote, St.-Juliaan en de Madonna. We zijn verheugd om samen op weg te mogen trekken en we willen de vredesspiritualiteit verder uitdragen en in verbondenheid het evangelie handen en voeten geven.

Op zondag 5 september 2021 – bij het begin van het nieuwe werkjaar – hebben we initieel dit begin al gevierd in de Sint-Paulus Bekeringskerk in Langemark. In de viering van zaterdag 20 november wordt dit officieel per bisschoppelijk decreet bekrachtigd en met de begeleidende benoemingen gevierd.

 

 

DECREET

UITBREIDING PASTORALE EENHEID

ONZE-LIEVE-VROUW VAN VREDE lEPER

in het decanaat Ieper

 

Na de gebruikelijke consultaties door de bisschoppelijke gedelegeerde voor de parochies heb ik beslist

 

1. om de federatie Langemark-Poelkapelle Sint-Paulus op te heffen

2. om de 5 parochies van Langemark-Poelkapelle toe te voegen bij de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede Ieper. Het betreft de parochies:

Sint-Andreas, Bikschote – Onze-Lieve-Vrouw, Langemark (Madonna) – Sint-Juliaan, Langemark – Sint-Paulus Bekering, Langemark – Onze-Lieve Vrouw, Poelkapelle

3. om de uitgebreide pastorale eenheid voortaan te noemen Onze-Lieve-Vrouw van Vrede regio Ieper.

De vijf parochies van Langemark-Poelkapelle blijven zowel kerkrechtelijk als civielrechtelijk bestaan, maar worden samengebracht en toegevoegd bij een reeds bestaande pastorale eenheid (cf. can. 374 §2) om de bestaande krachten te bundelen in de geest van de pastorale brief van Mgr. J. De Kesel 'Kerk zijn vandaag en de toekomst van de parochies’ (2011) en volgens de beleidsopties beschreven in het ‘Handvest voor de pastorale eenheid' (2013) die besproken werden in de Priesterraad en de Diocesane Pastorale Raad.

Dit decreet wordt kenbaar gemaakt tijdens de Eucharistievieringen van zaterdag 6 en zondag 7 november 2021, gepubliceerd in de plaatselijke editie van Kerk & leven en in het bisdomblad. Dit decreet wordt van kracht op 15 november 2021.

Brugge, 17 september 2021

 

Roland Hemeryck is pastoor van de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede regio Ieper. Ettien Léon N’Guessan en Mathias Parret zijn er medepastoor en Martin Mvibudulu Mavinga is er deeltijds meewerkend priester. Diaken Lode Caes is voltijds verbonden aan de pastorale eenheid en de diakens Frank Allewaert en Bart Lefever zijn er medeverantwoordelijke voor de pastoraal. Zuster Lieve Desodt is er parochieassistente.

Pater Martin zal de pastorie van Poelkapelle bewonen, maar is enkel in het weekend ter plaatse beschikbaar.

Ten gevolge van het Feest van de Pastorale Eenheid zijn er op zaterdag geen andere weekendvieringen gepland. Raadpleeg daarvoor het schema van de vieringen.

 

 

Hits: 7653