SINT-CECILIA: Hulde aan onze koren

Laatst bijgewerkt: maandag 09 december 2019 Gepubliceerd: vrijdag 22 november 2019 Geschreven door Lode Caes

 

22 november is sinds de late middeleeuwen de naamdag van de Heilige Cecilia van Rome. Ze is de patroonheilige van de muzikanten. Ontelbare muziekverenigingen werden naar haar genoemd en talloze composities aan haar opgedragen. Maar wat had ze precies met muziek?

Cecilia leefde volgens de overlevering in de 2de of 3de eeuw in Rome. Als jong meisje legde ze, als teken van verbondenheid met Christus, de gelofte van maagdelijkheid af. Niettemin werd ze uitgehuwelijkt, aan de ongelovige Valerianus. Tijdens de huwelijksdienst zong Cecilia in zichzelf een lied aan God, met de vraag haar kuisheid te bewaren. En net toen de bruidsmuziek begon te spelen, fluisterde ze haar bruidegom haar vrome voornemen in het oor. Ze wist Valerianus en diens broer Tibertius te bekeren tot het christelijke geloof. Samen hielpen ze families van christenen, die toen door de keizer van Rome werden vervolgd. De broers werden hiervoor gevangen genomen en onthoofd, Cecilia wachtte een even gruwelijk lot: ze werd in een bad kokend water gezet, maar dat overleefde ze. Volgens de overlevering bleef ze zelfs onophoudelijk zingen. Ook de poging om haar te doden met een nekslag slaagde niet. Uiteindelijk stierf Cecilia drie dagen later aan haar verwondingen. Paus Paschalis I liet haar lichaam in 821 overbrengen naar de huidige Sint-Ceciliabasiliek in de Romeinse wijk Trastevere.

 

We zetten in het verlengde van deze dag graag onze kerkkoren in de bloemetjes. Proficiat aan al onze koorleden, bestuursleden, dirigenten en begeleiders:
Berchmanskoor Boezinge – Kerkkoor Dikkebus – Kerkkoor Hollebeke – Koninklijk Sint-Catharinakoor ZillebekeKoninklijk Sint-Maartensjeugdkoor Ieper Koninklijk Sint-Niklaasmannenkoor IeperOnze-Lieve-Vrouwkoor Ieper – Onze-Lieve-Vrouwkoor Voormezele – Sint-Franciscusjeugdkoor IeperSint-Janskoor Sint-Jan – Sint-Petrus en Paulusmannenkoor Elverdinge – Sint-Vedastuskoor Vlamertinge

Ook proficiat aan Chorus, Jongerenkoor Chorus, Iepers Kamerkoor, Kinderkoor van dé Academie, de Muzieknootjes Zillebeke, het koor van WZC Huize Zonnelied en allen die door hun samenzang zoveel schoonheid en vreugde brengen!

Hits: 6795