ZUIDSCHOTE: VIERING 100 JAAR WEDEROPBOUW KERK: Ter eere vâ god en zyn moeder mede

Laatst bijgewerkt: zaterdag 18 november 2023 Gepubliceerd: dinsdag 17 oktober 2023 Geschreven door Lode Caes

De kerk van Zuidschote was er gekomen in 1483, ter vervanging van een kapel. Tot aan de vernieling in W.O. I was er boven de ingangsdeur van de kerk een steen met een opschrift.  Er is onduidelijkheid over de precieze tekst, maar het kwam erop neer dat de kerk gebouwd werd in 1483, en dat Jacob Van den Brande er in 1551 de naalde (toren- spits), op gezet heeft. In een heemkundig tijdschrift van 1870 liet een lezer het opschrift noteren als: 

"Ter eere vâ god en zyn moeder mede … heeft ons pranghe op dezetedé 1483.
Deze torre ghemaeckt het zy de derte …  en Jacob vân brande heeft er de naelde up ghestit 1551."

Daarbij duidelijk lees- en schrijffouten makend, ook in de regelvolgorde, waardoor hij zoals hij schreef, er zelf niet aan uitraakte.

Aanvankelijk waren er slechts twee beuken: de hoofdbeuk en een zuidelijke zijbeuk. Pas in 1716 kwam de noordelijke zijbeuk er, waardoor de kerk een regelmatiger en symmetrische vorm kreeg. Toch waren er vóór die noordbeuk er kwam, al een hoofdaltaar (Sint-Lenaart) en twee zijaltaren (O.-L.-Vrouw en Sint-Niklaas). 

In 1807 werd de torenspits grotendeels afgebroken en pas in 1890 kwam er een nieuwe. Maar die was geen lang leven beschoren, want toen W.O. I uitbrak … op woensdag 21 oktober 1914, de eerste dag van de Eerste Slag om Ieper, beschoten de Duitsers vanuit Langemark het dorp, en bijna de hele Zuidschootse bevolking sloeg op de vlucht. Nu en dan kwamen de kloosterzusters even terug. Om te proberen misschien het leven toch weer op te pikken.

Zuster Ursula dacht op 13 november dat de oorlog vlug afgelopen zou zijn. Maar op vrijdag 27 november schrijft ze: 

“De kerk van Zuidschote is afgebrand, alsook een zevental huizen. Er is geen burger meer te zien.”

Daags nadien, 28 november, stortte de kerktoren in elkaar. In 1922-1923 zou ze heropgebouwd worden. De werken werden uitgevoerd door aannemer Davelooze  uit Heist- aan-zee. Ze werd op de oude grondvesten gebouwd onder de leiding van de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans.  En is op enkele details na dezelfde als de vooroorlogse. Zo waren de galmgaten smaller dan die van de heropgebouwde kerk. 

Het is een driebeuk-Hallekerk, opgetrokken met Nieuwpoortse baksteen. De voorgeplaatste Westertoren is 35 meter hoog. De kerk werd in gebruik genomen op 8 november 1923. De pastoor van toen was Achiel Brys (1876-1929). 

 

De kerk is toegewijd aan de heilige Leonardus, de enige in West-Vlaanderen. Een relikwie is er sinds 1711 bewaard. 

Leonardus of Leonardus van Noblat behoorde volgens de legende tot een nobele Frankische familie in de tijd van koning Clovis I en hij werd gedoopt en onderwezen door Sint-Remigius, bisschop van Reims. Nadat hij van de koning de toestemming had gekregen om gevangenen vrij te laten, weigerde hij de door Clovis aangeboden bisschoppelijke waardigheid en trad hij in een klooster te Micy, bij Orléans. Later trok hij naar Aquitanië om er als heremiet te leven en de Bijbel te prediken.

Dankzij zijn gebed verliep de bevalling van de Frankische koningin Clothilde goed, waarvoor hij een domein kreeg in Noblat, nabij Limoges, waar hij eerst als kluizenaar leefde en later in gemeenschap met confraters en aldus de aanzet gaf tot een klooster, dat uitgroeide tot de stad Saint-Léonard-de-Noblat. 

Zijn naamdag is op 6 november.

Hij is de patroon van de boeren en het vee, de paarden, de stallen, de stalknechten, de vervoerders, (koper)smeden, slotenmakers, lastendragers en kuipers, fruithandelaars en berglieden, mijnwerkers en kruideniers. Hij wordt aangeroepen door vrouwen tijdens hun bevalling, tegen hoofdpijn en geslachtsziekten en tegen inbraken en inbrekers. Hij is ook de patroon van de gevangenen: volgens de legende verleende de koning hem de gunst gevangenen vrij te laten die hij in de gevangenis bezocht en als hij oordeelde dat ze deze gratie waardig waren. In de christelijke iconografie is het attribuut van Leonardus dan ook een ketting of een paar boeien, soms gebroken.

 

VIERING 

22 oktober - 4 november

14.30 -17.00 u.

Tentoonstelling
'100 jaar samen het leven vieren rond het Woord'. 

Zondag 22 oktober

10.30 u.

Leonardusviering
voorgegaan door Mgr Lode Aerts, bisschop van Brugge
opgeluisterd door het Berchmanskoor van Boezinge.

Daarna receptie 

Zaterdag 4 november

10.00 u.

Jaarlijkse dierenzegening

 

Hits: 2148