Agenda

Geen activiteiten gevonden

Niet verbonden? Da's zonde

Laatst bijgewerkt: maandag 05 november 2018 Gepubliceerd: dinsdag 16 oktober 2018 Geschreven door Lode Caes

Oktober is van oudsher missiemaand. Op 21 oktober is het Missiezondag. Daarom zetten we binnen onze pastorale eenheid graag even de Missio-campagne in de kijker. Die pleit voor meer verbondenheid: in onze eigen gemeenschap én wereldwijd. In het bijzonder focussen we op Ivoorkust, het thuisland van priester Ettien en in Ieper-centrum ook op het werk van Noël Charles, die verder werkt in Indonesië in het spoor van pater Jérȏme Pattyn.  

Missio wil bruggen slaan tussen God en mens, kerk en samenleving, jong en oud én België en Ivoorkust. Beseffen dat je een brug moet bouwen, betekent immers in de eerste plaats dat je erkent dat er een afstand is. Maar in de tweede plaats geef je aan dat die afstand te overbruggen is, niet onoverkomelijk is.

 

MISSIO 

Het campagneland dit jaar is Ivoorkust, waar ook priester Ettien vandaan komt. Een land in West-Afrika, 11 maal zo groot als België en met bijna 25 miljoen inwoners waarvan de helft jonger is dan 15 jaar. Daar werkt de Kerk – 22% is er katholiek – aan vrede en verzoening, als tegengewicht voor de naweeën van twee burgeroorlogen en steeds oplaaiende conflicten. We bidden graag in verbondenheid met hen onderstaand gebed om vrede. (Foto: Sanctuaire Marial d'Abidjan Notre-Dame-d'Afrique-Mere-de-toute-grace).

 

 

Gebed om vrede in Ivoorkust

 

Heer, Eeuwige Vader, Schepper van de hemel en de aarde

Schepper van dit land van Ivoorkust,

Je wilde er een paradijs van maken

zoals dat toevertrouwd was aan Adam en Eva.

Maar we zijn van je verwijderd,

En we zijn in nood gevallen,

Heer, wees ons genadig.

Zie ons lijden!

Zie onze gewonde harten!

Zie onze families verwoest, vernietigd!

Zie onze gekwelde kinderen!

Zie onze radeloze jonge mensen!

Zie onze inspanningen om vrede tot stand te brengen

En maak van ons vredestichters!

 

Vergeef diegenen die spanningen en conflicten activeren

door wapens te kopen.

Raak hun harten aan zodat zij het leven verkiezen en niet de dood.

Vergeef diegenen die profiteren van deze crisis

om ons land en zijn inwoners te plunderen.

Vergeef diegenen die macht zoeken op alle mogelijke manieren

ten nadele van de waardigheid van de mens en het belang van de natie.

 

Geef ons politieke leiders, doordrongen van de Heilige Geest.

Raak de harten van iedereen aan.

Openbaar aan hen uw Geest en dat zij overeenkomen om een einde te maken

aan de ellende en het leed van hun broers en zussen.

Stimuleer mannen en vrouwen vol liefde, gerechtigheid en waarheid,

die in staat zijn om uw volk naar volledige vervulling te leiden,

met moed, zelfloosheid, vrijgevigheid en wijsheid.

Zegen en bescherm alle inwoners van dit land!

Openbaar ons uw liefde en uw waarheid!

Geef ons de sereniteit van het hart!

Geef ons je vrede!

In vereniging met de Maagd Maria, Onze Lieve Vrouw van de Vrede,

Smeken wij u, in de naam van Jezus Christus, Vredevorst,

die leeft en heerst met jou in de eenheid van de Heilige Geest,

eeuwen lang.

Amen.

 

Collecte

Met de collecte tijdens de kerkdienst op Missiezondag steunen we twee projecten:

(1) We geven tienermoeders en hun kinderen een toekomst. We zorgen dat de jonge moeders naar school kunnen blijven gaan en dat de kinderen voldoende gezondheidszorg krijgen.

(2) We helpen de parochie van Adzopé met de opstart van een kippenkwekerij. Zo kan ze zelf middelen genereren om arme gezinnen te steunen. Die kunnen dan hun kinderen laten deelnemen aan geloofsactiviteiten met leeftijdsgenoten. De parochie kan zo, door een duwtje in de rug, op eigen benen staan.

Draag je (extra) steentje bij op de rekening van Missio: BE19 0000 0421 1012. Je kunt ook online een gift doen op de vernieuwde Missio-website: www.missio.be.

 

NOËL IN DE VOETSPOREN VAN PATER JÉRȎME IN INDONESIË  

 

Ieper: Pater Jérȏme Pattyn werd geboren in 1932 en werd Scheutist in 1951. Studeerde filosofie en theologie en werd gewijd in 1957 te Brussel. In 1958 vertrok hij naar de Filippijnen en in 1959 werd dat Indonesië, waar hij Indonesische Scheutisten vormde, er overste werd en samen met hen de arme bevolking uit hun grootste ellende probeerde te helpen. Vanaf 1996 deed de Pater – reeds lang daarvoor heel populair bij de plaatselijke bevolking en tot op de andere eilanden geëerd – ziekenhuisapostolaat. Op 2 mei 2012 overleed hij in België, na een korte ziekte. 

 

Zijn missie wordt voortgezet

Noël Charles uit Ieper, zakenman en wereldreiziger voor machineverkoop, was ruim 50 maal in Indonesië. Hij zag er veel armoede en uitbuiting en ging daar nooit mee akkoord. Toen hij ziek werd en noodgedwongen het werken diende af te bouwen, werd hij meer en meer gegrepen door de figuur van Pattyn en besloot in Indonesië diens levenswerk verder te zetten. Deze roeping heeft nu gestalte gekregen onder de vorm van een Belgische vzw: Anak Bangsa Indonesia, wat staat voor 'Kinderen van het land Indonesië'.

In en rond ‘Solo’ leven ruim 2400 kinderen, die niets bezitten. Daarvan wil de vzw er effectief 20 helpen als een begin en hen kansen geven. Reden daarvan is, dat het om katholieke kinderen gaat, die naar een privéschool moeten, omdat de regering enkel moslimkinderen ondersteunt. In Indonesië zelf is ook een project lopende, dat zich het lot van alle andere kinderen, volwassenen, zieken en wezen aantrekt. 

Fondsen werven

Diverse projecten worden opgezet om de 20.000 nodige Euro’s, ter financiering van de noden van die 20 kinderen, jaarlijks op te kunnen brengen. Het wereldfeest in Ieper was een eerste stap, maar er volgen nog initiatieven, waar jullie hartelijk op uitgenodigd worden. Op het programma staan zaken voor Lendelede, Loker, Ieper enz … 

Voor meer info kan men altijd terecht op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of op de website https://www.sites.google.com/view/abibe

of de facebookpagina https://www.facebook.com/abibevzw/ 

De collecte van de kerkdiensten op 27 en 28 oktober gaat naar Anak Bangsa Indonesia.

Je kan ook steunen door bij het buitengaan koekjes aan te kopen.

Hits: 5557