Agenda

Geen activiteiten gevonden

ROEPINGENZONDAG 2023: Bij zuster Gera-Maria op de Frezenberg

Laatst bijgewerkt: zaterdag 13 mei 2023 Gepubliceerd: zondag 30 april 2023 Geschreven door Lode Caes

Na de corona-pandemie knoopten we met de vormselcatechese van Onze-Lieve-Vrouw Middelares aan met een oude traditie, namelijk een bezoek aan de Frezenberg, het Karmelietessenklooster in de Marshofstraat net op grondgebied Vlamertinge. Afspraak op woensdagnamiddag 13 april 2023.

Ter plaatse gaat de aandacht meteen naar het beeld op het plein voor de kapel. Daarbinnen worden we verwelkomd door zuster Gera-Maria die ons uitnodigt om dicht bijeen in een kring te gaan zitten. De zuster wijst naar het koor met het altaar en de Paassymbolen zoals de steen die voor het graf weggerold werd bij de verrijzenis van Jezus. Verder het gewijd water in de doopvont. Dat houdt verband met de hernieuwing van de doopbeloften en is dus een verwijzing naar het Vormsel. Er is ook de nieuwe Paaskaars met de vijf spijkers die de vijf kruiswonden van Jezus verbeelden in zijn handen, voeten en hart. De vormelingen kunnen vrijuit vragen stellen.

Van wie is nu dat beeld van die vrouw buiten die een kruisbeeld opsteekt?

Dat is Thérèse van Lisieux. Zij is geboren in 1873 in Alençon in Normandië. Zij en twee van haar zussen traden samen in in het klooster van Lisieux, daar zowat 100 km noordwaarts. Zij was dan pas 15 jaar. Het was de tijd dat men angst had voor God. Thérèse bracht een nieuwe wind in de spiritualiteit van de zusters door de nadruk te leggen op de liefde van God voor de mens. Hij is er voor ons en Hij laat ons nooit alleen.

Hoe brengen de zusters hier de dag door?

Zuster Gera-Maria spreekt over de orde van de Karmelietessen en het belang van 'Stilte' en 'Gebed'. Op een gewone weekdag wordt 8 uren besteed aan gebed. Zo zijn er de geregelde gebedsmomenten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De zes zusters tussen 70 en 90 jaar oud, bidden niet alleen voor zichzelf maar vooral voor de intenties die mensen meermaals per dag komen vragen. Ze bidden ook voor de wereld. Daarnaast is er natuurlijk ook tijd voor de gewone huishoudelijke taken.

Wat of waaruit bidden jullie? Hebben jullie een brevier zoals de priesters?

Wij lezen vooral in de Bijbel. We bidden ook uit ons brevier dat voornamelijk bestaat uit de 150 psalmen van het Oude Testament. Hoe meer ik de Bijbel lees, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat de Bijbel geschreven is om elk mens persoonlijk aan te spreken. Zo is er het verhaal van de profeet Elia die op zoek ging naar God en probeerde te vernemen wat Hij van hem verwachtte. Hij beklom een berg en wachtte af. Er stak een hevige storm op maar in het bulderen van het onweer hoorde hij Gods stem niet... maar achteraf wel in het ruisen van een zachte bries. Lees het zelf maar na in het Oude Testament, 1 Koningen, 19, 7-21.

Hoeveel karmelietessen zijn er? En komen er jonge zusters bij?

Hier op de Frezenberg verblijven er nog zes zusters. Wij zijn momenteel nog de enigen in West-Vlaanderen na het sluiten van de andere kloosters. Nieuwe roepingen hebben we hier niet meer.

Zijn er naast zusters ook paters?

De eerste karmelieten waren paters. Het zijn de opvolgers van de kluizenaars die toen het christelijk geloof biddend beleden en beleefden in de woestijnen in en om Israël. Men spreekt van 'contemplatieven' omdat ze alleen maar baden en mediteerden op de berg Karmel, vandaar hun naam. Rond 1250 kwamen de eerste 'karmelieten' aan in Ieper. Hun klooster werd in de 16de eeuw door de geuzen en de beeldenstormers verwoest maar nadien heropgebouwd. Het laatste klooster in de Paterstraat werd begin deze eeuw gesloten.

En sinds wanneer zijn er karmelietessen in Ieper?

De eerste karmelietessen namen hier hun intrek in Ieper in 1623. In 1783 kwam een abrupt einde aan hun verblijf toen de Oostenrijkse keizer Jozef II het klooster gewoon afschafte. Een tweede stichting ruim honderd jaar later werd opnieuw onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. Dan duurde het tot 1924 toen de zusters hier verblijf vonden, het kasteeltje dat ze verder uitbouwden met een kapel en bijgebouwen. Toen was er sprake van ‘slotzusters’ die niet uit hun getraliede cel mochten komen tenzij voor de vieringen in de kapel.

Zuster, wanneer voelde je je geroepen om kloosterzuster te worden?

Ik groeide op in een gelovig gezin. Wij baden voor elke maaltijd en ook voor het slapengaan. Dat was met een kruisje op ons voorhoofd met de woorden: “God zegene en beware je”. Elke zondag gingen we met het gezin naar de mis. Kerstmis en Pasen waren echte hoogdagen waar we de tijd namen om samen de rozenkrans (paternoster) te bidden. Al vroeg voelde ik als kind dat geloven met je hart gebeurt en dat geloven eigenlijk hetzelfde is als liefhebben. Zelf ben ik lang op zoek geweest om te ervaren dat God dichter bij mezelf is dan ikzelf besefte.

Dat beeld hier met die vrouw en dat kind op een bal... wat betekent dat?

Dat beeld is een houten beeld. Het zou tijdens de beeldenstorm, waar ik eerder over sprak, gered zijn. Het stond in een kapelletje in een boom. Bij die boom werden twee priesters vermoord door de geuzen. Daarna was het beeld spoorloos. Het werd later teruggevonden en gerestaureerd. Je ziet de heilige maagd Maria met het Kind Jezus op de wereldbol. De hoorns wijzen op de aanwezigheid van de duivel, die moet ondergaan dat Jezus de wereld gered heeft van het kwaad.

 

Hits: 4007