JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

OVER GOEDE VOORNEMENS IN 2024:De Bijbel in één jaar

Laatst bijgewerkt: vrijdag 02 februari 2024 Gepubliceerd: zondag 07 januari 2024

Goede voornemens hebben we allemaal wel. 

En zeker in januari proberen we ons leven 

weer vol goede moed 

ietwat strakker op de rails te zetten.

Minder alcohol drinken of stoppen met roken. We willen vooral graag geloven dat er zoiets bestaat als verstandig drinken of roken en daarmee houden we ons meteen al zelf voor de gek.

Meer bewegen. Veel kans dat keihard sporten te hoog gegrepen is. Fit zijn kan ook gewoon door naar de winkel wandelen of fietsen, in plaats van met de auto gaan.

Gezonder eten (en afvallen). Maar hoe eet je nu echt goed, gezond en lekker? De moderne voedselconsument moet zich een weg banen door een mijnenveld aan meningen en elkaar tegensprekende onderzoeken.

Georganiseerder leven en ontspullen. Pak alvast je kleerkast maar aan. Ook in het digitale leven is beslist wat winst te behalen: het dwangmatig gebruik van je smartphone, een volgelopen mailbox en een onoverzichtelijk aantal digitale foto’s...

Groener en duurzamer leven. Tenzij je tot de groep ontkenners behoort, maak je je waarschijnlijk zorgen over het klimaat en zeker als het over de toekomst van je kinderen of kleinkinderen gaat. En toch lukt het je niet zo goed om het probleem bij jezelf aan te pakken omdat je niet weet waar je moet beginnen.

Beter met geld omgaan. Een maand als deze is na de feestdagen ideaal om tijdelijk alle luxe-uitgaven te schrappen en dan zien waar je uitkomt. Maar eerst moet je natuurlijk aan allerlei impulsaankopen weerstaan in de solden.

Iets nieuws leren. Het aanbod van gratis online cursussen op elk denkbaar gebied is gewoon enórm. Starten is eenvoudig, doorzetten en afmaken is moeilijker.

Meer tijd voor vrienden. Echt goede vrienden met wie je hechter bent dan met je familieleden die vaak verder vandaan wonen zijn zeldzaam.

Meer lezen. Lezen leert je de wereld en mensen beter begrijpen. Waarom komt het er dan toch steeds niet van?

Je geloofsleven voeden door je geloofspraktijk en gebedsleven wat op te drijven. Sommige christenen nemen zich zelfs voor de Bijbel te lezen in één jaar. Waarom willen ze dat zo graag, en waarom is ook dat zo lastig om vol te houden?

Als je dit hier leest ben je allicht gelovig en staat daar ergens ook wel een Bijbel al jaren onaangeroerd stof te vergaren in je boekenkast. We zouden wel willen vaker in die Bijbel duiken, ook vanuit een verlangen naar meer kennis. Het voornemen de Bijbel in een jaar te lezen is misschien wel een handige manier om God beter te leren kennen. Het zou jammer zijn dat bij leven en welzijn tenminste niet te overwegen en er een aanvang mee maken. Toch is het voor de meeste mensen best een uitdaging om dat vol te houden. Al vroeg kom je immers de wetten tegen in Leviticus en dat is best taai en veel mensen stranden daar ook. En net als met andere goede voornemens onderschatten we vaak hoeveel tijd het kost. Het vergt discipline, dat is lastig, ook door de vele afleidingen.

Daarom worden steeds meer alternatieve manieren bedacht om de Bijbel in een jaar te kunnen lezen. Waar dat eerst vooral om een papieren leesrooster naast de Bijbel ging, zijn er nu verschillende leesplannen in de YouVersion-app die je gratis kan downloaden en gebruiken. Voor wie doorgaans geen tijd kan vinden om dagelijks de Bijbel te lezen, heeft het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap een oplossing bedacht: de Bijbel in een jaar-podcast, zodat je tijdens het autorijden, sporten of zelfs afwassen alsnog de Bijbel als luisterboek kan beluisteren. Je vindt die afleveringen o.a. op Spotify.

Het lezen van de Bijbel in een jaar kost je ongeveer vijfentwintig minuten per dag. De een leest sneller, de ander wil er juist wat meer tijd voor vrijmaken, door bijvoorbeeld te mediteren of om wat gedachten op te schrijven in een schriftje. Maar het is wel een gevaar dat het een soort to-do wordt. Dat je het puur gaat doen om het af te vinken, dan mis je het doel. Je moet het niet zien als een harde deadline. Als er dagen zijn dat het niet lukt, is dat niet erg. Overslaan kan ook. God is niet boos als je het eens niet doet. Je hoeft ook niet elke keer er een hele bijbelstudie van te maken.

Het gaat erom God beter te leren kennen, dat Hij liefde is en die kennis ook in je hart te laten afdalen. Dan ga je die Liefde ook met wederliefde beantwoorden. De motivatie groeit en meteen ook je vertrouwen en maak je jezelf ook minder zorgen maken om wat dan ook. Hij weet wel wat je nodig hebt en dat reikt Hij je ook aan.

Toch is het de eerste weken echt wel even consequent doorzetten. Dan bekom je op een gegeven ogenblik een routine. Het helpt ook heel erg om vaste momenten te kiezen. En het kan ook helpen om het samen met iemand anders te doen, al is het maar om even uit te wisselen waar je mee bezig bent. En soms helpt het ook om hardop te lezen. Dat voelt misschien wat vreemd, maar op die manier lees je geconcentreerd en hoor je ook echt wat je leest.

Jaaroverzicht digitale Bijbel

Liefde, licht, vrede en hoop blijven in 2023 de vier meestgebruikte zoekwoorden van digitale Bijbellezers. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. In de populairste vertaling, de NBV21, is Matteüs 6 het vaakst geraadpleegde hoofdstuk. In de Bijbel in Gewone Taal blijft Psalm 91 aan de top.

De audioversie van de Bijbel werd daarnaast het afgelopen jaar populairder: het aantal Bijbelluisteraars groeide met 30 procent ten opzichte van 2022. Ook het luisteren naar Bijbelse podcasts is geliefder dan ooit. In totaal werd 1.218.000 keer geluisterd naar een podcastaflevering, dat is vier keer zoveel als vorig jaar. Ongeveer een derde van deze luistermomenten was gewijd aan de ‘Bijbel in een jaar’.

Hits: 1255