JoomlaTemplates.me by HostMonster Reviews

OMG – Verrassend vreugdevol - Terug naar school

Laatst bijgewerkt: vrijdag 18 september 2020 Gepubliceerd: zaterdag 05 september 2020

OMG, wanneer jullie dit lezen, dan is het schooljaar al begonnen, nl. op dinsdag 1 september. En zijn we blij verrast dat alle leerlingen, zowel van de basisschool en als van het secundair, zeker de eerste week naar school kunnen. Of dit zo verder zal gaan, is voor velen een groot vraagteken ?’ Maar we hopen het alvast, we laten ons ‘vreugdevol verrassen’.

Wat stond er in de kranten en wat hoorden we in de media in de week van 17 augustus omtrent heropenen van de scholen?

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts overlegt vandaag (vrijdag 13 augustus) met de verschillende koepels over het heropstarten van de scholen op 1 september. Volgens Van Gucht kunnen de lessen ‘zo volledig mogelijk’ opstarten, ‘mits een aantal voorzorgsmaatregelen’. Zo noemde hij het werken in bubbels. Maar voor de concrete details verwees hij naar de persconferentie die de minister later vandaag geeft … En in die persconferentie en de daarop volgende nieuwsberichten vernamen we dat de scholen mochten starten op 1 september, mits een hele resem aan voorzorgmaatregelen …

Hoe kijken het onderwijzend en ondersteunend personeel naar de heropstart, naar het nieuwe schooljaar? Wat zijn hun wensen voor het nieuwe schooljaar?

We legden deze vragen voor aan enkele mensen uit het onderwijs in Ieper.

Een nieuw schooljaar ... Nieuwe leerlingen, nieuwe leerkrachten/medewerkers/vrijwilligers, nieuwe afspraken, … ieder jaar is het een fijne uitdaging om het nieuwe schooljaar op te starten.

Het komende schooljaar zal het toch net even anders worden … Gelukkig dat voor de jongere kinderen de sanitaire aandachtspunten/restricties vrij toepasbaar zijn. Voor externen op school, overleg en samenwerken tussen de collega’s, de vele ouders op en rond de school is het toch een heel ander paar mouwen. Het brengt serieus wat praktische beslommeringen met zich mee. Gelukkig hebben we een sterk ‘JefsCoronaTeam’, alsook de ouderraad om alles te organiseren.

Ons grootste aandachtspunt naast de ‘beperkingen’ is om kansen te zoeken/vinden om de sfeer en de teamgeest binnen het team verder te laten groeien. Idem ook op schoolniveau willen we dit bekijken en hiervoor aandacht houden. Zo zullen we wellicht de startviering in open lucht en in alternatieve sfeer houden om een mooi ‘schoolmoment’ te creëren. Ook voor de OpenKlasDag en de info-avonden met de ouders zijn we de alternatieven aan het onderzoeken. Twee belangrijke aandachtspunten in heel het verhaal: de inspanningen en initiatieven moeten voor iedereen (leerlingen, personeelsleden, ouders, …) haalbaar blijven en al wat we ondernemen proberen we te houden in een aangename, positieve sfeer. We blijven ervoor gaan!”

Lieven (directeur Sint Jozefschool, Ieper)

Ons jaarthema vorig jaar was ‘handen vol hoop’ en nu we die enkel nog mogen ontsmetten zullen we dat niet snel vergeten. Het nieuwe thema mag ik nog niet verklappen, maar als je naar de banner in de school zal kijken tovert die onmiddellijk een glimlach op je gezicht. Dat is wat we in deze moeilijke omstandigheden niet mogen vergeten: af en toe – en liefst geregeld – eens goed lachen met gezonde leute. Telkens wel met respect voor alle veiligheidsmaatregelen, want die zijn absoluut nodig als we weer naar ons ‘gewoon’ leven willen terugkeren. Als preventie-adviseur van de Heilige Familie probeer ik steeds in overleg met mijn directie de gulden middenweg te vinden tussen draaiboeken en gezond verstand. Met de medewerking van iedereen lukt het ons om dat vreselijke virus te verslaan! Was je handen niet in de onschuld, maar met zeep”

Stefaan (preventie-adviseur H. Familie, Ieper)

September lonkt dit jaar toch wel een beetje anders dan gewoonlijk. Laat ons met allen hoopvol uitkijken naar een succesvol schooljaar! Hopelijk konden alle kapoenen van een zorgeloze vakantie genieten! Als leerkracht hadden we deze twee maanden echt wel nodig om te bekomen en onze batterij op te laden voor een nieuw schooljaar. Ik weet zeker dat de kinderen vol verwachting de schoolpoort zullen binnenstappen en dat ouders gemondmaskerd hun lieverds aan de schoolpoort zullen achterlaten. We komen er wel en dit zal opnieuw met ups en downs verlopen maar met een sterk team slagen we daar zeker in. De deur van mijn klas staat al wagenwijd open om er met volle moed tegenaan te gaan! Wees welkom!”

Gerda (leerkracht 3de lj VBS Lyceum-H. Familie, Ieper)

Dit is de vreemdste opstartperiode die ik al heb meegemaakt. De pandemiescenario's waarvan werd gezegd dat ze niet meer zouden wijzigen, zijn intussen meermaals bijgestuurd. Het ‘gele’ scenario waarin we starten, verplicht ons om verschillende aspecten van onze werking te herzien. Op enkele dagen tijd moeten we beslissingen nemen die ingrijpend zijn voor de werking en de sfeer op school. Tegelijk zijn we wel blij dat we kunnen heropstarten en dat de leerlingen vijf dagen naar school kunnen komen. Het is een verstandige beslissing om af te stappen van die ene dag afstandsonderwijs, maar niemand begrijpt waarom de overheid die beslissing niet eerder heeft genomen. De verplichte mondmaskerdracht wordt de hardste noot om te kraken, zowel voor de leerkrachten als voor de leerlingen.

Voor komende schooljaar hoop ik enerzijds dat we zo weinig mogelijk zieken hebben op school en dat een corona-uitbraak ons bespaard blijft. Anderzijds hoop ik dat we de leerachterstand die de leerlingen hebben opgelopen in de afgelopen maanden kunnen wegwerken en hen opnieuw de structuur van het gewone schoolleven bieden. Verder hopen we natuurlijk met het hele team dat we niet moeten overschakelen op het oranje of rode scenario waarin de leerlingen slechts halftijds naar school mogen komen. Het wordt een uitdaging om de werking van onze school aan het ‘gele’ scenario aan te passen, maar we zijn vooral blij dat we de leerlingen opnieuw allemaal op school kunnen verwelkomen!’

Hans (directeur H. Familie)

Leeftocht 2020-2021 ‘OMG! Verrassend vreugdevol’

Leeftocht’ is een maandelijkse publicatie van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, dat zich richt tot onderwijsmensen die vandaag leven in een groot netwerk van relaties in een pluriforme samenleving. Leeftocht spreekt hen aan op de spirit van hun bewogen bezig zijn, in hun persoonlijk leven en in hun professionele engagementen. Het laat zich inspireren door Bijbelse verhalen,

in het bijzonder door Jezus van Nazaret en mensen die in zijn voetspoor gaan. Leeftocht denkt daarom na over de eigen christelijke identiteit en gaat ook de verbindende dialoog aan met andere levensovertuigingen.

Katholiek onderwijs Vlaanderen heeft zoals elk jaar een jaarthema nl. ‘OMG! Verrassend vreugdevol’. Dit thema wordt in vele scholen geïntegreerd. Een jaaraffiche is blikvanger en visualiseert meteen onze Bijbelse inspiratie: de blijdschap van de vrouw die een verloren zilverstuk terugvindt en oproept tot feestvieren (Lc. 15,8-9). Wie met handen vol hoop in het leven staat, wie hoopvol aan vorming werkt, is een mens die kansen zoekt. Hij zet zijn ogen en oren wijd open! Wie zoekt, die vindt, zegt het spreekwoord. Wie vindt, kan zijn vreugde niet op. Hij wil ze delen met anderen! Dat zegt ook het Bijbelverhaal van deze jaargang. Vreugde gaat hand in hand met tevredenheid, enthousiasme, plezier, blijheid en geluk … Je voelt ze bijvoorbeeld als je geniet, als je vrij bent of komt, bij een bereikt doel, zelfs bij inspanning en plicht, als je iemand kan helpen …

Vreugde is aanstekelijk. Ze straalt als de zon en fonkelt als de sterren. Als je vrolijk bent, wil je lachen, springen, dansen, spelen ... en je wilt je vreugde delen met iedereen.” (gelezen in een kinderboek). Vreugde, alegria, joie, joy, gioia, Freude, glæde, … Wat zijn haar kenmerken? Hoe uit ze zich in muziek, mimiek, beeld, woord en gebaar? Hoe ontstaat ze en wat veroorzaakt ze? Waar vind je haar? Wat is de band met leren en (w)onderwijzen? We willen in deze jaargang de wereld van de vreugde exploreren. Kinderen en jongeren volop kansen geven om zich te vormen, daar is het om te doen als onderwijsmens. Met een pedagogie van de hoop geef je richting aan hun vormingsproces. Verrassend vreugdevol is dat. We zoeken naar vindplaatsen van vreugde en reiken ze aan als proviand voor onderweg in alle kleuren van de regenboog. Vreugde kleurt. Kleurrijk leven delen met elkaar. Op zoek naar een kleurenpalet aan talenten. Je eigen kleur beleven. Mogen zijn wie je bent, met respect voor de kleurschakering van de ander. Die ander helpen zijn kleur te ontdekken. Je laten verrassen door de veelheid aan kleur in het leven. In het spoor gaan van Hem die kleur geeft aan het leven van velen: Jezus van Nazaret. Aldus een mens zijn met een blije boodschap, een vreugdemens.

Wij, het pastorale eenheidsteam wensen iedereen, kinderen, leerlingen, leerkrachten, onderwijzende personeel, directies, ondersteunend personeel, ouders, …. een mooi, geslaagd, tof, vreugdevol en fijn schooljaar toe. Al is het wel ‘nieuw anders’ het wordt hopelijk een ‘verrassend en vreugdevol’ schooljaar.

Hits: 5654