Passie van Ieper, kruisweg van lijden & hoop

Laatst bijgewerkt: woensdag 15 maart 2017 Gepubliceerd: woensdag 15 maart 2017 Geschreven door Webmaster

Het boek "Passie van Ieper. Kruisweg van lijden & hoop" begeleidt de expositie van de WOI-kruisweg in Sint-Jacobs Vredeskerk.

De Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede opteerde ervoor om aan de Sint-Jacobskerk in Ieper een meer specifieke zending mee te geven.  Ze zal voortaan fungeren als "Vredeskerk" en ook als zodanig bestempeld worden.  Om hieraan concreet gestalte en invulling te geven, werd een Werkgroep Vredeskerk in het leven geroepen.

De herinnering aan de tragische ondergang van de martelaarstad Ieper en het drarnatische wedervaren van de inwoners onder de beschietingen en van streekgenoten op de vlucht leven tot op vandaag verder.  Deze emotionele en herkenbare menselijke verhalen inspireerden de Werkgroep tot de opmaak van een meditatieve Kruisweg.

De WOI-kruisweg "Passie van Ieper" stelt de bezoeker in staat de Grooten Oorlog te herbeleven aan de hand van een kruiswegmeditatie. Tegen de achtergrond van de traditionele staties over lijden en kruisdood van onze Heer Jezus Christus, worden verhalen gebracht van angst en pijn, maar ook van kracht en hoop uit de Eerste Wereldoorlog.  Hiervoor keken we uit naar getuigenissen over en van mensen uit het Ieperse. Hun lotgevallen, inzet of geloof behoren immers tot ons collectieve geheugen.  Dit on(t)roerend historisch erfgoed is het meer dan waard om verder verteld en verbeeld te worden.

De verhalen en de bijbehorende foto's hebben we te danken aan de ijverige pen en het vele en geduldige opzoek- en verzamelwerk van Marc Dejonckheere (Zonnebeke).  Zonder zijn onverdroten inzet was deze kruisweg er zeker niet gekomen.  Voor de meditatieve teksten konden we rekenen op de dichterlijke bijdrage van Herman Vanderplaetse (Ieper).

Bij de tentoonstelling in onze Sint-Jacobskerk is naast de klassieke kruisweg uit de school van Maredsous en de nieuwe historische kruisweg uit de Grooten Oorlog ook nog het kunstwerk "Kruisweg van de liefde" van de hand van Bernard Sercu (Kemmel) te bewonderen. Terwijl de klassieke kruisweg en de WOI-kruisweg veeleer stilstaan bij de elementen van angst, pijn en vernieling, benadert zijn abstraherende werk het passieverhaal op sublimerende wijze, sprekend van licht en verrijzenis.

Wij wensen de bezoeker van deze kerk stilte en rust toe.  Laat u in de sacrale ruimte van deze Vredeskerk aanspreken door het heimwee naar liefde, barmhartigheid en vrede dat schuilgaat in woord en beeld.

De uitgave van Dekenij Ieper, bij deze tentoonstelling, kost €15.

Verkrijgbaar bij/in

  • Sint-Jacobskerk Ieper
  • Gaby Demeulenaere
  • Bookshop kathedraal Ieper
  • In Flanders Fields Museum Ieper
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hits: 4742