Misdienaars naar Rome

Laatst bijgewerkt: zaterdag 19 november 2022 Gepubliceerd: woensdag 29 augustus 2018 Geschreven door Lode Caes

De grote vakantie loopt op haar laatste benen. We bereiden ons voor om terug aan het werk te gaan met een nieuw werk- of schooljaar. Velen mogen terugblikken op een deugddoende vakantie, en zeker voor enkele misdienaars uit onze Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede was het een vakantie om nooit te vergeten! Met z'n vieren trokken ze naar Rome voor een internationale misdienaarsontmoeting met Paus Franciscus. Eentje van hen klom in de pen voor een verslagje voor KERK&leven...

Van 26 jul tot en met 4 augustus trok ik met m'n zus en enkele andere misdienaars uit onze Pastorale Eenheid en honderd andere Vlaamse misdienaars naar Rome. Het leek me wel een mooie kans om Rome te bezoeken, andere misdienaars te leren kennen en natuurlijk om Paus Franciscus te ontmoeten. Maar deze reis heeft me zoveel meer geschonken dan ik had verwacht.

 

Jesus Christ you are my life

Met 60.000 misdienaars van over de hele wereld en Paus Franciscus stonden we op het Sint-Pietersplein en zongen we ‘Jesus Christ you are my life’ (Jezus Christus U bent mijn leven). Het was een moment dat ik nooit meer zal vergeten, het gaf me een enorm gevoel van verbondenheid.

Als jonge christen krijg je in onze maatschappij vaak het gevoel dat je een buitenbeentje bent, maar op zo’n momenten besef je pas echt dat je niet alleen bent. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken waren dit stuk voor stuk gewone jongeren. Hoewel we allemaal een andere achtergrond hebben, delen we toch dezelfde passie, wat een ongelofelijke band schept. Dit gevoel van verbondenheid heeft mij gesterkt in mijn geloof en taak als misdienaar. Ik heb ook geleerd openlijk uit te komen voor mijn geloof, wat ik in het verleden op de middelbare school niet altijd durfde, uit schrik voor negatieve reacties. 

Geloof delen verbindt

Het was voor mij een reis vol nieuwe ervaringen. Ik leerde heel veel mensen kennen, die net als ik soms zoekend zijn in hun geloof en zich soms alleen voelen als jonge christenen. Het schept een band om samen eucharistie te vieren, te bidden en diepe gesprekken te hebben over geloof.

We kregen drie keer catechese over de Heilige Franciscus van Assisi en de vrede, gegeven door Mgr. Lode Aerts, die met ons meereisde en kapucijn Kenny Brack, die ook enkele jaren in Ieper gewoond heeft. Daarna verwerkten we dit in kleine groepjes, ingedeeld volgens leeftijd. Via deze leefgesprekken leer je elkaar dieper en oprechter kennen. Hoewel ik deze jongeren nog maar een paar dagen kende, kon ik met hen inhoudelijk diepere gesprekken voeren dan met mijn niet-gelovige vrienden die ik al jaren ken. En die vriendschap die ik had met de mensen daar, stopt zeker niet na Rome! 

Over Assisi naar Rome

We bezochten in het spoor van H. Franciscus en H. Clara ook het prachtige Assisi en het klooster van San Damiano, waar we kennis maakten met het zonnelied. We beklommen de Monte Subasio, waar Franciscus soms weken aan een stuk als kluizenaar leefde. Op weg van Assisi naar Rome stopten we aan het Meer van Albano bij Castel Gandolfo, het buitenverblijf van de Paus. Daar konden we elkaar nog beter leren kennen en een namiddag ontspannen aan het strand.

In Rome hadden we een verzoeningsviering in de prachtige titelkerk van kardinaal Jozef De Kesel. We hadden de mogelijkheid om op een persoonlijke wijze het sacrament van de verzoening te ontvangen van de meegereisde priesters, wat voor jonge mensen de drempel enorm verlaagt. Het was voor mij de eerste keer en het gaf mij ‘een diep gevoel van vrede en rust’. De rest van de reis zong een stil gevoel van vreugde in mijn hart, waar ik heel dankbaar voor ben. We bezochten ook het Rome van de eerste christenen, het Colosseum, de kathedraal van Sint-Jan van Lateranen en nog veel meer.

Samen met Liza en dertien van de oudsten van de groep en bisschop Lode had ik de kans om de crypte van Sint-Petrus onder de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken. We hadden ook de kans om een klein stukje van Vaticaanstad te zien. Bij de beenderen van Sint-Petrus baden en zongen we opnieuw samen ‘Jesus Christ you are my life’, ook dit was een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Ik wil graag iedereen bedanken die ons met onze financiële actie gesteund heeft. Bedankt om deze fantastische ervaring voor mij mogelijk te maken!

 

 

Hits: 11833