Opening Tentoonstelling ‘1322-2022, 700 jaar overlijden van Robrecht van Béthune, graaf van Vlaanderen’ (Kathedraal)

Kalender
Ev Kathedraal
Datum
05 juli 2022 18:30 - 19:30
Auteur
Mathias Parret

Beschrijving

Dinsdag 5 juli: opening tentoonstelling ‘1322-2022, 700 jaar overlijden van Robrecht van Béthune, graaf van Vlaanderen’

Verschillende Ieperlingen weten dat het graf van Robrecht van Béthune, graaf van Vlaanderen, zich in de kathedraal bevindt. Toch is dit nog bij de meesten onbekend. Reden genoeg om de aandacht hierop te vestigen naar aanleiding van het overlijden van de graaf precies 700 jaar geleden.

Robrecht van Béthune is ook bekend als ‘De Leeuw van Vlaanderen’, door het gelijknamige boek van Hendrik Conscience, waarin hij wel een loopje nam met de geschiedenis. Hij liet Robrecht van Béthune, die in werkelijkheid in gevangenschap leefde, als moedige Vlaamse Leeuw zegevieren tijdens de Guldensporenslag tegen het Franse leger. Robrecht, die waarschijnlijk nooit de Vlaamse streektaal sprak, was wel een van de populairste graven van Vlaanderen door zijn inzet voor de zelfstandigheid en de welvaart van zijn graafschap.  

Robrecht van Béthune verbleef regelmatig in Ieper in zijn grafelijke residentie op het Zaalhof. Hij overleed er op 17 september 1322 en werd ‘voorlopig’ in de Sint-Maartenskerk begraven. Hij zou er blijven rusten en een later grafmonument werd vernield tijdens de Beeldenstorm. In 1973 vond men de graftombe terug; er was toen een grootschalige Leeuw van Vlaanderenherdenking en er kwam een nieuwe grafzerk. 

Naar aanleiding van zijn 700-jarig overlijden gaat het Stadsarchief op zoek naar sporen van Robrecht van Béthune in de archiefcollectie. Het resultaat is vanaf 5 juli te zien als erfgoedhalte op het Beeldenplein (aan de ingang van de bibliotheek en het archief). Ook in de Sint-Maartenskathedraal ontdek je meer over het leven en de begraafplaats van de Leeuw van Vlaanderen. En passeer je in de Hovelandwijk, hou dan zeker eens halt bij de mini-expo in de Robrecht van Bethunelaan, de straat die in 1978 naar de bekende Vlaamse graaf werd vernoemd.

Het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Ieper, het Stadsarchief Ieper, de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal en Feestcomité de Vloei nodigen je graag uit op dinsdag 5 juli 2022

  • om 18.30 uur in de Sint-Maartenskathedraal voor historische duiding
  • vanaf 19.00 uur in buurthuis De Druppel, Aquastraat 72, voor een drink en gezellig samenzijn.

Inschrijven is niet nodig. Een organisatie van Stadsarchief Ieper in samenwerking met de Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal, CO7 en Feestcomité de Vloei.