De kleine processie van het Heilig Bloed

Laatst bijgewerkt: vrijdag 04 juni 2021 Gepubliceerd: dinsdag 25 mei 2021 Geschreven door Lode Caes

Drievuldigheidszondag is traditiegetrouw een hoogdag in onze Pastorale Eenheid. Dan trekt de Heilig Bloedprocessie door de straten van Voormezele. Op 14 juni 1902 schreef het ‘Nieuwsblad van Yperen’: “… hoe meer de dag naderde, hoe meer men in verlegenheid gerocht, aangaande het weder. De lucht zat gedurig zo ziek en de éne vlage stortte neer na de andere. Eindelijk breekt de dag aan, iedereen staat twijfelmoedig naar de lucht te zien, 't is er nog zo duister, en zo bedreigend, och, of Ons Heer toch behoorlijk weder verleende voor zijne processie”.

Vorig jaar zag het comité van de Heilig Bloedprocessie de ‘corona-bui’ al wekenlang op voorhand hangen en besliste toen noodgedwongen dat de processie van zondag 7 juni 2020 niet kon doorgaan. De vooruitzichten in juni waren hoopvol en de datum van 30 mei 2021 werd naar voor geschoven. De rest is geschiedenis...

Het virus liet zich tegen alle verwachtingen niet goedschiks of kwaadschiks verdringen en dook sindsdien zelfs in meerdere nog kwalijker varianten op. Dank zij ‘het vaccin’ dat nu in een hoog tempo wordt toegediend, zijn de vooruitzichten gefundeerd beter. Hoewel enige voorzichtigheid blijft geboden! Wereldwijd is de pandemie allerminst onder controle. Niettegenstaande alles blijven we reikhalzend uitkijken naar Drievuldigheids-zondag 12 juni 2022.

Want de processie zit immers in het DNA van de Voormezelenaars. Ze brengt de inwoners van Voormezele en ver daarbuiten dichter bij elkaar. Ze versterkt de sociale cohesie en is een jaarlijks groepsgebeuren waar heel wat bij komt kijken. Wie er niet meer woont, komt die dag terug. Om en bij 700 mensen, kerkelijk of niet-kerkelijk stappen naar eigen zeggen al 20 of 35 jaar of heel hun leven mee op. Voor velen is het – buiten het bijwonen van een communiefeest, huwelijk of uitvaart – hun enige vorm van geloofspraktijk. Daarom vertolken allen waardig hun rol en veel toeschouwers hebben er meer aan dan tijdens de Goede Weekvieringen het ‘lang evangelie’ te aanhoren. De processie is dus pure geloofsverkondiging in woord en daad en daar dan op termijn geen enkel virus en bijhorende maatregelen tegenop.

Ondertussen blijven onze gedachten uitgaan naar alle slachtoffers en hun getroffen families die ook vandaag nog vechten tegen covid-19, de gezondheidswerkers en allen die zich op een lofwaardige manier inzetten voor het leven van hun medemensen.

'Processie 2019. Vader abt van West-Vleteren draagt de Heilig-Bloedrelikwie'

Heilig-Bloedverering anno 2021

Het processiecomité nodigt ons uit om volgende geplande activiteiten mee te beleven.

Op zaterdag 29 mei 2021 is er om 17.30 u. in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper de livestream van de plechtige eucharistieviering die in het teken staat van de Heilig-Bloedrelikwie.

De relikwie zal onder het parochiaal baldakijn vanaf de ingang van de kathedraal naar voor gedragen worden door deken Roland Hemeryck, proost van het processiecomité. Het kostbare reliek vond in het verleden in sombere tijden meerdere jaren een onderkomen binnen de veilige muren van de stad. Zo werd het tijdens de Franse Revolutie van 1794 tot 1804 bewaard bij de Zusters Roesbrugge-Dames. De relikwie zal tijdens de mis vooraan opgesteld staan. De lezingen worden verzorgd door comitéleden. Deze viering wordt rechtstreeks uitgezonden per livestream via www.kerkinieper.be/live.

Op processiezondag 30 mei 2021 wordt een kleinschalige plechtigheid gehouden voor de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Voormezele. Om 15.00 u. zal een priester aan het kerkportaal de zegen geven met de Heilig-Bloedrelikwie. Dan zullen de feestklokken luiden om de rondgang aan te kondigen. Mensen die dat willen, kunnen vervolgens individueel het processieparcours afwandelen. Wie tussen 15.00 en 16.00 u. naar het Heuvellandplein (Sint-Elooisweg) afzakt, wordt er door het comité via take-away getrakteerd op een hartverwarmende koffie. Er dient daarbij rekening gehouden met de geldende coronavoorschriften, o.a. afstand bewaren en een mondmasker dragen. Deze korte plechtigheid of kleine processie is bedoeld om de Voormezelenaars warm te houden voor de grote processie van de volgende jaren.

De Onze-Lieve-Vrouwkerk zelf is niet toegankelijk wegens de schilderwerken. De inwoners van het dorp en aanpalende straten waar de processie voorbij komt worden vriendelijk gevraagd om hun huizen te bevlaggen. Indien er dorpsgenoten zijn die geen wit-rode vlag bezitten, er zijn nog enkele vlaggen beschikbaar bij de secretaris Wilfried Desodt, Dorp 28, tegen de prijs van 10 EUR.

Men kan zich trouwens ook altijd laten inschrijven in de edele confrérie van het Heilig Bloed, door een bijdrage van 1,50 EUR per persoon en voor 1 jaar. Gedurende het jaar worden er regelmatig missen opgedragen voor het geestelijk en tijdelijk welzijn van de leden. Bij overlijden wordt er in het weekend een gezongen mis gecelebreerd voor de zielenrust van het overleden lid. De inkomsten van deze confrérie dienen ook voor het in stand houden van de devotie tot het Heilig Bloed en van de Heilig Bloedprocessie zelf.

Hits: 7100