Kerst in Voormezele

Laatst bijgewerkt: vrijdag 04 december 2020 Gepubliceerd: donderdag 03 december 2020 Geschreven door Lode Caes

2020 : het jubileumjaar voor de Voormezeelse kerststallenexpo ! Dit jaar zou de kerstexpo voor de 25ste keer plaatsvinden. Met veel enthousiasme en werklust keek de werkgroep 'kerstexpo' uit om de zilveren editie van de expo in de kerk van Voormezele te realiseren. Spijtig genoeg heeft de corona-epidemie een grote donkere ster laten opgaan. We moesten met ons team knopen doorhakken. Door de covid19-maatregelen en de grote onzekerheid om vooraf te plannen, was het niet haalbaar en wenselijk om onze kerstexpo te organiseren zoals voorheen. Maar, we willen niet bij de lege stallen blijven zitten … Om de kerststal met de kerstgedachte levend te houden, bieden we een alternatief aan. We willen de aandacht vestigen op wat er wél is. Ons 'kerstdorp' heeft heel wat moois te bieden waar je overdag of 's avonds van kan en mag genieten. We zetten het even op een rijtje en diepen het wat uit.

De binnen- en buitenkant van de kerk

Centraal in het dorp bevindt zich onze prachtige, statige kerk waaraan een mooie, grote ster hangt. Binnenkort wordt ze weer omgetoverd tot een 'staartster' en zal ze weer schitteren van dichtbij en veraf. De ster werd jaren geleden gemaakt door Louis Man, een vrijwilliger van het kerstexpoteam, die ons – helaas veel te vroeg – ontvallen is.

Aan de ingang van de kerk, aan het begin van het gangpad, staat binnenkort ook terug een ereboog te pronken. Tussen twee rijzige kerstbomen wordt een ijzeren frame opgebouwd met in het midden bovenaan een metalen kerststal. Het dennengroen eromheen zorgt voor een mooi geheel. Daarnaast, rond de kerkhofmuur, staan metalen kerstbomen opgesteld, allemaal voorzien van kerstverlichting. Ook deze kerstdecoratie is van de hand van Louis en zorgt voor meer kerstsfeer in ons dorp. Deze mooie kerstverlichting is ieder jaar een eerbetoon aan hem en iets waarvan iedereen kan genieten wanneer de avond valt.

In de kerk wordt de traditionele stal terug opgesteld. Deze stal met zijn mooie, grote kerstfiguren krijgt ook dit jaar een ereplaats vooraan. Daarnaast kan het oude, kleurrijke glasraam met kersttafereel bewonderd worden. Dit bevindt zich in de linkerzijbeuk vooraan in de kerk. Je kan het allemaal van naderbij bekijken als de kerk open is : in de weekdagen van 14.00 tot 16h00, op zondag van 14.00 tot 17h00.

Kerststallen in winkeletalage

Wanneer we verder rondkijken in het dorp, kunnen we nog heel veel moois ontdekken. In een grote etalage aan de overkant van de kerk zullen een 20-tal stallen uit de collectie van Wilfried Desodt worden opgesteld. Een mini-expo als het ware. Hiervoor wordt er een selectie gemaakt uit zijn grote verzameling.

Kerststallen in en rond het dorp

Door de jaren heen zetten heel wat dorpsbewoners een stal met beelden of een kerstafbeelding buiten aan hun huis : aan de voorgevel, in hun voortuin, …dit in het dorp zelf, maar ook ver erbuiten tot aan de dorpsrand. Een deel hiervan zijn eigendom van Wilfried Desodt, een ander deel komt van de bewoners zelf. Er zitten creatieve en originele stallen bij. Ondertussen staan er al een 55-tal verspreid over het dorp tot in Sint-Elooi. Wanneer de adventsperiode is ingezet, worden de bewoners uitgenodigd om hun kerststal buiten te zetten maar veel Voormezelenaars doen dit spontaan. Dit jaar zal dit ook weer gebeuren. Bewoners die geen stal hebben, mogen een afbeelding van een kerststal aan het raam zetten of een kerstkrans aan de deur hangen. We moedigen de mensen aan om op stap te gaan om van al dit moois te genieten. Iedereen kan zelf een kerststallenwandeling maken in en rond het dorp Voormezele. De mensen worden op de hoogte gebracht via (sociale) media.

Wie van al dit fraais wil genieten, is welkom in het 'kerstdorp' van zaterdag 12 december t.e.m. zondag 3 januari. Een uitstap die zeker de moeite is om te doen en een manier om de kerstgedachte nog dichter bij de mensen te brengen.

Hits: 7508