Vrouwen in de Groote Oorlog

Laatst bijgewerkt: donderdag 05 oktober 2017 Gepubliceerd: woensdag 11 oktober 2017 Geschreven door Webmaster

Op 11 november herdenken we jaarlijks de talrijke burgerlijke en vooral militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. In de aanloop naar Wapenstilstandsdag willen we een vergeten of genegeerd deel van de bevolking in het daglicht stellen.

Daartoe strikten we een jaar geleden al Stefaan Vandenbussche uit Kortrijk.  Op donderdag 26 oktober 2017 om 19h30 brengt hij voor ons in het OC Vlamertinge (Poperingseweg 483) zijn lezing 'Vrouwen in de Groote Oorlog'.

In zijn presentatie neemt hij het publiek mee in het verhaal van een tiental meisjes en vrouwen, bekend of onbekend, uit beide kampen met verschillende achtergronden, beroepen en motieven. Deze lezing maakt duidelijk dat de Eerste Wereldoorlog niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid was. Vrouwen hebben méér dan hun steentje bijgedragen in deze wereldbrand, deze Grande Guerre of Great War die een einde zou maken aan alle oorlogen. Vrouwen waren evenzeer slachtoffer.

De verhalen typeren een persoon, situatie of gebeurtenis. Het ene verhaal is schrijnend, in een ander steekt dan weer wat humor. Maar elk verhaal dwingt respect af voor de rol die zoveel meisjes en vrouwen, elk op hun manier, met hun eigen achtergrond en afhankelijk van hun levensomstandigheden hebben gespeeld in die 'Groote Oorlog' van 1914-1918.

Iedereen, vrouw of man, van harte welkom op deze unieke vrouwelijke benadering van de Eerste Wereldoorlog.

Hits: 12443