Aperitiefconcert Sint-Janskoor

Laatst bijgewerkt: dinsdag 06 november 2018 Gepubliceerd: dinsdag 06 november 2018 Geschreven door Lode Caes

Het Sint-Janskoor, een 45-koppige groep enthousiaste zangers van Sint-Jan en omstreken, staat op de vooravond van zijn eerste aperitiefconcert. Dat betekent niet dat het Sint-Janskoor nog maar recentelijk werd opgericht. Nee, het koor bestaat al meer dan 40 jaar en is met het nakende aperitiefconcert niet aan zijn proefstuk toe. De zangers en zangeressen van het Sint-Janskoor hebben immers al heel wat muzikale watertjes doorzwommen. Het koor organiseerde reeds verschillende kerstconcerten en verzorgde heel wat optredens in binnen- en buitenland.

Het verhaal van het Sint-Janskoor begint nochtans heel bescheiden. Iets meer dan 40 jaar geleden zongen enkele jonge mannen op het doksaal van de Sint-Janskerk misliederen mee met organist Roland Gille. Dat gebeurde niet elke zondag, maar enkel op hoogdagen. Het was dus een gelegenheidskoortje, zonder repetities vooraf.

Op kerstavond einde jaren zeventig kwam daar verandering in. Toen zongen ze voor het eerst volkse kerstliederen in de kerk. Dat was zeer naar de zin van de aanwezigen en ook dirigent Roland Gille had mogelijkheden gezien waarin hij graag wilde geloven. Hij sprak nog meer zangtalenten aan en al snel telde het ontkiemde koor een twintigtal mannen- en vrouwenstemmen.

In de beginperiode zong het koor vooral twee- of driestemmige liederen, maar al snel werd overgeschakeld naar vierstemmige arrangementen. Positieve reacties en felicitaties bleven niet uit met als gevolg dat het koor steeds bleef groeien, zowel kwantitatief als kwalitatief. Intussen telt het koor om en bij 45 leden die al meer dan 500 vierstemmige liederen op hun palmares hebben staan.

De aantrekkingskracht van het Sint-Janskoor is groot. Elk jaar komen er nieuwe leden bij. Dat heeft niet alleen te maken met de populariteit van het koor, maar ook met de koorspirit. Het is er vooreerst aangenaam zingen en de repetities verlopen intensief en gezellig. Bovendien plant het koor een niet onaardig aantal nevenactiviteiten die niemand wil overslaan. Naast een jaarlijkse uitstap organiseert iedere stem leuke animaties die lang blijven heugen. En voor de volledigheid moeten we nog vermelden dat er zelden een repetitie eindigt zonder het zingen van een verjaardaghymne en het uitdelen van allerlei lekkers.

Begin 2017 gaf Roland Gille het dirigeerstokje door aan een jonge muzikant: Benjamin Luyckx. Benjamin is leerkracht aan de Kunstacademie van Poperinge en is tevens de organist in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper.

Als Benjamin, wegens andere muzikale engagementen, niet aanwezig kan zijn op een repetitie of een uitvoering, dan neemt zijn vriendin Nele Nouwynck, eveneens leerkracht aan de Kunstacademie van Poperinge, het dirigeerstokje van hem over. Zo blijft de continuïteit van repeteren en uitvoeren gegarandeerd.

Voorheen was het Sint-Janskoor vooral een kerkkoor, maar met de komst van de nieuwe dirigent ontpopt het zich meer en meer als een omnivalent koor waarbij profane liederen een steeds grotere plaats innemen in het koorrepertoire. Binnenkort wil het koor met veel plezier een aantal juweeltjes van liederen tijdens een aperitiefconcert uitvoeren. Het belooft een ware muzikale happening te worden, afgewisseld met gezellige babbels tijdens het nuttigen van een lekker aperitiefje. Er is voor elk wat wils, niet alleen op muzikaal vlak, maar ook wat de aperitiefkeuze betreft.

Het aperitiefconcert vindt plaats op zondag 2 december om 11.00 u. in de Cieperzaal, Brugseweg 309, Sint-Jan Ieper.

Toegangskaarten (met inbegrip van een aperitief / frisdrank) in voorverkoop kosten 8 euro, aan de deur 10 euro. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is de toegang gratis. De kaarten zijn te verkrijgen bij de koorleden of te bestellen via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Iedereen is van harte welkom!

Hits: 11871