VALENTIJN ANDERS … koppeltje, koppeltje, kom erbij!

Laatst bijgewerkt: zondag 01 maart 2020 Gepubliceerd: woensdag 26 februari 2020 Geschreven door Lode Caes

Net als vorig jaar maakt priester Ettien er werk van om de gehuwden van 2019 én de koppeltjes die in 2020 zullen huwen, samen te brengen in een bijzondere eucharistieviering op zaterdag 15 februari. Eucharistie betekent 'dankzeggen'. Dank zeggen voor de gave, de opgave en de overgave die 'liefde' heet.

Inge Zutterman zingt, begeleid door Benjamin Luyckxs, iedereen welkom met het lied 'I say a little prayer for you' waarna een liefdevolle schuldbelijdenis volgt. De eerste lezing is genomen uit de eerste brief van Johannes en is een ode aan de liefde met als centrale zin : "De mens zonder liefde kent God niet, want God is Liefde". Als tussenzang brengen Inge en Benjamin 'Anders, anders' van Herman Van Veen. Een lied over de ander die is : 'Mooi, lief, zacht, wijs, gul, goed en trouw … ik hou van jou'.

De homilie draait rond de feestdag van Valentijn, een geschikte gelegenheid om eens stil te staan bij de liefde. God ligt aan de basis van alles, meer nog … God is liefde. Hij legt die liefde in het hart van elke mens. Zijn liefde voor de mensheid was zo groot dat Hij, 2000 jaar geleden, mens onder de mensen werd om ons te leren : "Heb je naaste lief als jezelf, maar bovenal bemin God". Tijdens het aanbrengen van de gaven, luisteren we naar : 'Have I told you' van Van Morrison. Het instellingsverhaal wordt in concelebratie herdacht door onze drie priesters Roland, Mathias, Ettien en diaken Bart. Voor het Onzevader vraagt voorganger Ettien om recht te staan en over de rijen heen elkaar de hand te reiken. Kippenvelmoment.

In de bezinning na de communie komen de ingrediënten van de echte, goddelijke liefde aan bod , zoals die uitgeschreven werden door de apostel Paulus. Onnavolgbaar hoe Paulus in zijn eerste brief aan de christenen van Korinthe de liefde als volgt omschreef : 

"Al heb ik hoge woorden, spreek ik haast elke taal : Wie ben ik zonder liefde ? geen mens kan mij verstaan. Al ken ik de geheimen van de wetenschap : een wereld zonder liefde is koud en zonder hart. De liefde is geduldig, zachtmoedig zonder maat, zij is op zoek naar vrede, vernietigt alle haat. De liefde spreekt met woorden, die eerlijk zijn en waar, zij breekt de harten open, schenkt mensen aan elkaar. De mensen worden vruchtbaar, zij worden man en vrouw : de wereld wordt bewoonbaar door liefde, goede trouw."

Priester Ettien nodigt de koppeltjes uit om in Franciscushuyze nog na te babbelen en te genieten van een broodje en een drankje. Gezellig in het ruime salon van het vroegere klooster.

(Verslag J. Coulembier)

Hits: 7791