Samana Ieper Sint-Pieter viert haar zilveren jubileum !

Laatst bijgewerkt: donderdag 05 oktober 2017 Gepubliceerd: woensdag 04 oktober 2017 Geschreven door Webmaster

Samana Ieper Sint-Pieter bezoekt al 25 jaar chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers.  Samana Ieper Sint-Pieter organiseert al 25 jaar ontmoetingskansen met vorming, ontspanning.

Samana Ieper Sint-Pieter viert feest rond Pasen met een eucharistieviering met kans tot ziekenzalving en heeft ook aandacht voor de jaarlijkse dag van chronisch zieke mensen.  Samana Ieper Sint-Pieter organiseert ook jaarlijks een bedevaart en een uitstap.

Wij willen dit samen dankbaar vieren in de eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk op zondag 8 oktober 2017 om 10 uur.

Ria, je hebt zitten snuisteren in de archieven, kun je iets vertellen over hoe alles begonnen is ?

Ziekenzorg CM Ieper Centrum moet ergens ontstaan zijn in de jaren vijftig. Ziekenzorg CM Ieper Centrum omvatte de parochies Sint-Jacob, Sint-Maarten, Sint-Niklaas en Sint-Pieter.

Om wat dichter bij de mensen te staan werd het in 1985 mogelijk gemaakt om ook parochiaal iets te organiseren. Zo kwamen er in de parochie Sint-Pieter veel nieuwe vrijwilligers. Ze gingen graag op huisbezoek maar verkozen om niet naar de bestuursvergaderingen in Ieper Centrum te komen. We kwamen een paar keer in een jaar samen in het parochiecentrum van Sint-Pieter. Zo bereikten we ook meer mensen. We konden ook zelfstandig een paar activiteiten organiseren. Zo tekende Paul Vandevoorde een paaskaart en een kerstkaart die wij bezorgden aan onze mensen. We verzorgden ook de jaarlijkse eucharistieviering, ter gelegenheid van de Nationale Ziekendag, in de Sint-Pieterskerk.

Sint-Pieternaren in het bestuur van Ziekenzorg CM Ieper Centrum : Rosanne Devos (+ 2013), Suzanne Logier (+), Georges Becuwe, Denise Cappoen, Roger Gisquière (+ 2005), Jozef Pattyn (+ 1991), Paul Vandevoorde (+ 1994) en Ria Coulembier.

Vrijwilligers-huisbezoekers : Agnes Debacker, Leentje Geerits, Maria Debruyne (+ 2008), Zuster Augustinus, Liesbet Pierloot, Ann Depuydt, Lieve Maerten (+ 2015), Monique Vandermeersch, Zuster Thérèse, Zuster Trees Laroy, Marleen Lepla, Leen Onraet

Voor een betere werking werd in 1991 beslist Ziekenzorg CM Ieper Centrum te splitsen in verschillende zelfstandige afdelingen per parochie.

Op Sint-Pieter werd een voorlopig bestuur aangesteld. Er werd veel overlegd met de vrijwilligers, pastoor Gerard Dubois en verbondelijk begeleider Paul Verbrugghe. Niet iedereen zat op dezelfde golflengte en zo duurde het tot 1992 voor we officieel van start gingen.

Wanneer precies en met wie werd er gestart met Ziekenzorg CM Sint-Pieter ?

Op 21 januari 1992 wordt de knoop doorgehakt en Ziekenzorg CM Sint-Pieter wordt opgericht : voorzitster : Ria Coulembier, medevoorzitster : Isabelle Vandenbroucke, secretaris : Christiane Vandeputte en schatbewaarder Juliaan Vermeulen (+ 2009) en de reeds vermelde vrijwilligers.

In de loop van de jaren kwamen er nog vrijwilligers bij : Jozef Desimpelare (+ 2004), Waldo Touquet, Zuster Adelheid, Regine Vanhie, Jacqueline Grouset, André Pattyn (+ 2010), Hubert Denys (+ 2001), Hilda Vercruysse, Gaston Liefooghe, José Coppenolle, Maria Vandevyvere, Elza Deblauwe (+ 2017), Gerard Dedeyster, Roland Callemeyn, Jeannine Dessein, Zuster Franciska (+ 2014), Jean-Pierre Verhelle,  Jozef  Vandeputte, Camilla Dewilde, Lut Verhalle, Brigitte Dever, M.José Lefevere, Margriet Vandermeersch.

Priesters die meegewerkt hebben voor en na 1992 : Gerard Dubois (+ 1998), Jozef Willaert, Marcel Vanhauwaert, Edgard Debergh, Daniël Berat (+ 2007) en Noë Clarysse.

Hierbij een foto van een van onze eerst uitstappen, namelijk naar Ter Duinen in Nieuwpoort.

In 2016 werd een naamsverandering doorgevoerd en zo dragen wij nu de naam Samana Ieper Sint-Pieter. Samana betekent samen sterk.

Hilda, hoe ben jij bij Samana gekomen ?

Door de ziekte van mijn echtgenoot Hubert.  Hubert kreeg bezoek van een vrijwilliger van Ziekenzorg, later engageerde hij zich als bestuurslid. Ik bracht hem naar de bestuursvergaderingen en uiteindelijk bleef ik ook in de vergadering. Zo zijn we erin gerold. Na het overlijden van mijn man ben ik in de kern gebleven.

Ziekenzorg is super… er is voor alles aandacht om mensen te helpen.  Ik doe het graag en ben content mensen te kunnen helpen.

Gaston, jij hebt ook al een hele weg afgelegd in Samana ?

Een beetje hetzelfde van Hilda. Mijn zieke partner Ginette kreeg bezoek van Ziekenzorg en na haar overlijden werd ik gevraagd om in het bestuur te komen.

Ik twijfelde wat. Ik doe graag iets voor een ander maar om deel uit te maken van het bestuur trok mij niet zo aan. Maar toen verslaggeefster Christiane Vandeputte hulp nodig had besloot ik de stap te wagen en werd hulpverslaggever.

Mij engageren in Samana doe ik graag. En ik heb meer zelfvertrouwen gekregen door de vele bevestigingen, ontvangen van de mensen van Samana : zo durfde ik al eens een tekst voorlezen in de kerk en nu ben ik zelfs lector; ik speelde graag op mijn orgeltje voor mezelf maar durf nu ook te spelen voor de mensen van Samana.

Jeannine, jij hebt wellicht een ander verhaal ?

Er kwam een nieuwe liefde in mijn leven, Gaston, na het overlijden van mijn man Gabriël.  Om Gaston te zien was ik gekomen naar een koffietafel van Ziekenzorg en daar werd mij gevraagd om te rijden voor de bedevaart… Ik zag het niet direct zitten (Ik ben kleuterleidster, gewoon om bij kleine kinderen te zijn maar niet bij zieke mensen) … maar ja… de liefde bracht mij in het bestuur.

Marie-José, wat trekt jou vooral aan in Samana ?

Wij waren gestopt met het bedrijf en ik zocht iets om mij te engageren. Agnes stelde voor om bij Ziekenzorg te komen.

Ik ga graag op huisbezoek. Je draagt er veel mee voor jezelf. Je leert ook hoe verschillend mensen zijn. De ene ziet dingen zo en anderen zien het anders.

Margriet, jij bent als laatste in het bestuur gekomen ?

Nooit gedacht dat ik in Samana zou komen. Ria heeft me verschillende malen gevraagd totdat ik uiteindelijk toch de stap gezet heb. En ik heb het me nog niet beklaagd. Ik ben in een goeie groep terecht gekomen en er is een goeie band met de mensen.

Hoe zien jullie de toekomst ?

Er zit veel evolutie in onze samenleving. Zo hadden we eerst de komst van de buurtwerking van De Kersecorf, dan de werking van het Zorgnetwerk en nu onlangs de buurtwerking De Zilveren Brugghe van Zonnelied. We zien dit niet als concurrentie maar eerder als een verrijking en proberen, waar het kan, mekaar te steunen en eventueel samen te werken. Ook met Zinzorg en Pastoraal Thuis hebben we goede contacten.

We willen wel onze eigenheid bewaren. Onze aandacht voor chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers niet laten verslappen. Huisbezoek blijft belangrijk en ook het organiseren van ontmoetingskansen met vorming, ontspanning, religieuze vieringen… en er wordt ook al eens een uitstap georganiseerd.

We willen het samen opnemen voor elkaar, samen zijn we immers sterk!

Dank voor het vele goede dat geweest is.

Dank aan de vele vrijwilligers want zonder hen kan er niets verwezenlijkt worden. Dank aan de mensen bij wie we op huisbezoek mogen gaan en dank aan wie naar de ontmoetingsmomenten kunnen komen. Samen beleven we er veel deugd aan.

Feestprogramma

zondag 8 oktober 2017

10h00 Eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk

Daarna receptie en feestmaal in het parochiecentrum voor de genodigden

maandag 30 oktober 2017

om 14h00 ontmoetingsfeest met accordeonist Johny Clarysse.

Info en inschrijvingen bij Ria Coulembier tel. 057/20.50.70.

Hits: 14518