IEPER 1824-2024: 200 jaar Sint-Jozefsschool

Laatst bijgewerkt: zaterdag 23 maart 2024 Gepubliceerd: maandag 26 februari 2024 Geschreven door Lode Caes

De Sint-Jozefsschool in Ieper bestaat precies 200 jaar en is in feestmodus. Het zou zonde zijn om dan gewoon over te gaan tot de orde van de dag. De school is terecht fier op z'n geschiedenis en trouw aan zijn roots. Dat betekent allerminst een stilstand of een nostalgisch blijven hangen in het verleden. Met een record aantal van meer dan 400 leerlingen, een dynamisch korps dat blijft investeren in nieuwe leermiddelen in een imposante nieuwbouw, is alles in gereedheid gebracht om zelfverzekerd een nieuwe eeuw in te gaan.

 

Toen de mooie banner van 200 jaar aan de schoolpoort verscheen, met een foto uit het jaar
1921, kwamen we te weten dat de overgrootmoeder van Michiel uit het 6e leerjaar op die
foto staat: Estella Lemiegre. Ook zijn grootmoeder (Marie-Paule Wittewrongel), moeder
(Elke Devos) en broer (Mathis Devoldere) zaten in hun jonge jaren op de Sint-Jozefsschool.
Samen dus 4 generaties op onze school!


Naar aanleiding van deze verjaardag blikken we allereerst met het Stadsarchief terug op de geschiedenis van de school. Bij de ingang van de Sint-Jozefsschool langs de Meenseweg is eind januari in samenwerking met initiatiefnemer CO7 een nieuwe erfgoedhalte onthuld. Foto’s, documenten en krantenknipsels illustreren het 200-jarig bestaan van de school.

Het archief van de Sint-Jozefsschool werd in 2008 via de Zusters van de heilige Jozef door het Stadsarchief verworven. Het bevat beleidsdocumenten, aanwezigheidsregisters, puntenfiches en andere stukken van de middelbare beroepsschool in de richting familiale hulp. De archieven van de lagere school worden in Brugge bewaard. Voor het vullen van deze erfgoedhalte kon het archiefteam ook putten uit de erfgoedbank www.westhoekverbeeldt.be en uit uniek beeldmateriaal dat door de Sint-Jozefsschool werd verzameld.

“We willen onze verjaardag met de hele schoolgemeenschap vieren”, aldus directeur Lieven Calis. “Daarom worden de leerlingen, ouders, personeelsleden en oud-leerlingen zeer nauw betrokken. Begin dit schooljaar riepen we op om oude beelden en herinneringen te delen. Elke dag posten we op onze Facebookpagina ‘200 jaar Sint-Jozefsschool Ieper’ een foto, een weetje of een affiche uit de oude doos. De enthousiaste reacties laten zien dat de interesse voor onze schoolgeschiedenis leeft.”



Het begon allemaal twee eeuwen geleden met een wezenschool in de Bollingstraat, waar nu het leperse college is. Jonkvrouw Josephine Vandenpeereboom vangt er 33 weesmeisjes op met de steun van Emilie Iweins. In april 1824 besluit ze om tweede school op te richten voor de arme kinderen van de Sint-Jacobsparochie. In datzelfde jaar volgt de kerkelijke goedkeuring voor de stichting van een kloosterorde. De congregatie krijgt de naam Zusters van Liefde van de heilige Jozef. Zuster-overste Marie-Joseph leidt de kloosterorde tot haar overlijden in 1879. Naast de school voor wezen en armen openen de zusters een derde school voor burgermeisjes in de Sint-Jacobsstraat.

De Eerste Wereldoorlog maakt abrupt een einde aan het rustige schoolse leven in de Sint-Jacobsstraat. In oktober 1914 nemen Britse en later ook Franse militairen de schoollokalen in als kazerne. De zusters vluchten samen met de weeskinderen de stad uit naar Frankrijk.

Na de oorlog keren ze terug naar leper om hun activiteiten verder te zetten. Hun gebouwen langs de Sint-Jacobsstraat zijn platgebombardeerd en ze kiezen voor een nieuwe locatie langs de Meenseweg. Stadsarchitect Jules Coomans tekent de bouwplannen voor het nieuwe klooster en het schoolgebouw. In maart 1921 wordt de eerste steen gelegd en in 1922 nemen de zusters er hun intrek.


1921

Na de oorlog bouwen de zusters nog een tweede school in de Kalfvaart en een derde school in de wijk Potyze. In 1939 nemen de zusters ook de lagere school van Sint-Jan over. In de hoofdschool kunnen meisjes na het afronden van hun lagere school nog twee jaar les volgen. Deze leerjaren worden in 1959 omgevormd tot een beroepsschool in de richting familiale hulp. De leerlingen leren koken, naaien en strijken en krijgen les in algemene vakken. Na het schooljaar 1977-1978 wordt deze secundaire afdeling opgedoekt.

Naast de schoolbanken is er in de Sint-Jozefsschool ruimte voor sport, spel en creativiteit. Elk jaar viert de school samen met woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef het naamfeest van de heilige Sint-Jozef. Ook de driejaarlijkse schoolfeesten zijn een groot succes. De bloeiende en dynamische ouderraad en de vriendenkring 'Jefs Moaten' ondersteunen mee de schoolwerking.

De Sint-Jozefsschool is dan misschien wel een van de oudste scholen in Ieper, maar is vandaag nog altijd springlevend. Ontstaan vanuit een zorgfunctie voor hulpbehoevende kinderen heeft de school vele generaties leerlingen opgeleid.

Het dubbele eeuwfeest is een mooie gelegenheid om stil te staan bij de rijke geschiedenis van de Sint-Jozefsschool en haar betekenis voor Ieper. Kinderen kunnen zich bij de erfgoedhalte verwonderen over hoe de school er vroeger uitzag. Bij ouders, oud-leerlingen en passanten brengt het ongetwijfeld mooie herinneringen over de eigen schooltijd naar boven.

De erfgoedhalte is nog tot begin juni te zien aan de ingang van de school.

De apotheose van het jubileumjaar volgt op 19 maart, het naamfeest van de patroonheilige Sint-Jozef.



De school organiseert dan een hele week feestelijke activiteiten voor de leerlingen en de ouders.



Op vrijdag 22 maart presenteren we een feestelijke Jef's OuderKaffee. Iedereen (ook niet-ouders), is hier welkom!

Als afsluiter is er op zaterdag 23 maart een nostalgische reünie voor oud-leerlingen van de Sint-Jozefsschool.

Hits: 933