Feest van de Pastorale Eenheid

Laatst bijgewerkt: woensdag 24 november 2021 Gepubliceerd: woensdag 24 november 2021 Geschreven door Lode Caes

Sinds de oprichting van onze Pastorale Eenheid in 2015 hebben we de gewoonte om jaarlijks een gezamenlijke feestelijke viering te houden. Gewoonlijk doen we dat op vredeszondag eind september. Door de coronacrisis kon deze viering vorig jaar niet doorgaan. Dit jaar kwamen we al begin september bijeen in de kerk van Langemark om te vieren dat we voortaan samen op weg zouden trekken met de vijf kerkgemeenschappen van de federatie St.-Paulus Langemark-Poelkapelle. Op 15 november hield deze federatie officieel op te bestaan en werden Langemark, Bikschote, Madonna, Poelkapelle en St. Juliaan per decreet van de bisschop toegevoegd aan de Pastorale Eenheid die voortaan ‘Onze Lieve Vrouw van Vrede regio Ieper’ heet. Bij die gelegenheid kwamen we op zaterdag 20 november een tweede keer feestelijk samen, ditmaal in de St.- Maartenskathedraal in een viering voorgegaan door Marc Steen, vicaris-generaal en bisschoppelijk gedelegeerde voor de parochies.

Een gemeenschap van kerken

De verbondenheid tussen de negentien voormalige parochies die nu deel uitmaken van de Pastorale Eenheid, werd tijdens de intredeprocessie gesymboliseerd door de negentien kaarsen die aangebracht werden door vertegenwoordigers van de lokale kerken. Zij plaatsten deze kaarsen vooraan bij de grote kaars van de Pastorale Eenheid. Deze kaars staat op een geboetseerde kandelaar die bestaat uit een kring van mensen die elkaar de hand geven, zoals wij elkaar over oude parochiegrenzen heen de hand willen reiken.

Een prominente plaats kreeg ook het logo van de Pastorale Eenheid dat indertijd door onze huiskunstenares Roos Decrock ontworpen werd, waarop Maria vergezeld van een vredesduif toekijkt hoe een veelkleurige gemeenschap op weg trekt vanuit een gemeenschap van kerken waarachter het kruis opdoemt dat naar Christus verwijst. De diversiteit van onze gemeenschap werd tijdens de viering ook weerspiegeld in de aanwezigheid van jongeren en jonge gezinnen met kinderen, en in de medewerking van acolieten van 9 tot 22 jaar uit verschillende hoeken van de Pastorale Eenheid.

Christus, vredevorst

De viering op de vooravond van de laatste zondag van het kerkelijk jaar stond tevens in het teken van het feest van Christus, Koning van het heelal. Dat is het feest waarop we als kerk vieren dat God de menselijke machtsverhoudingen op hun kop zet: de ware koning is de gekruisigde die het lot deelt van vernederde en gemarginaliseerde mensen.

In zijn homilie vestigde Marc Steen onze aandacht op het feit dat Jezus een vredevorst is die zijn koningschap niet komt vestigen met wapens maar met de kracht van geweldloos verzet. Als Pastorale Eenheid toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Vrede hebben wij de bijzondere opdracht om in een wereld getekend door geweld en conflict een teken van hoop en vrede te zijn. Dat kunnen we allereerst door eensgezind maar met respect voor elkaars eigenheid samen te werken om de blijde boodschap dat God elke mens liefheeft uit te dragen in onze huidige samenleving.

Zending

Aan die zending die aan elk van ons wordt toevertrouwd, voegde de vicaris-generaal aan het einde van de viering voor enkele aanwezigen een bijkomende zending namens de bisschop toe. Eerst stelde hij pater Martin Mvibudulu Mavinga, sinds 1 juli provinciaal overste van de Belgisch-Nederlandse Scheutisten, aan tot deeltijds meewerkend priester in de Pastorale Eenheid. Zo behoudt pater Martin, die voorheen pastoor was in de federatie Menen-Wervik-Geluwe, toch een band met het bisdom ondanks het feit dat hij tijdens de week vooral in Brussel werkt.

Vervolgens stelde hij één van onze eigen medepastoors, priester Ettien, tevens aan tot jongerenpastor in de decanaten Ieper en Poperinge, die volgend jaar met elkaar zullen versmelten. Tot slot stelde hij diaken Frank Allewaert aan tot lid van het team van de Pastorale Eenheid en bevestigde ook de andere teamleden in hun opdracht als verantwoordelijken voor de pastoraal in al zijn vormen: liturgie en gebed, zorg voor mensen en solidariteit, catechese en verkondiging, en een warm gemeenschapsleven.

Ondanks corona

Vanwege de stijgende coronacijfers moesten alle aanwezigen opnieuw een mondmasker dragen tijdens de gehele viering. Om die reden was het ook onmogelijk om aan de viering een receptie te koppelen. Toch vormde de viering ook zonder dit ontmoetingsmoment een deugddoend gebeuren voor wie erbij was. Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in België konden we in de kathedraal weer met de hele Pastorale Eenheid feestelijk eucharistie vieren. Ongetwijfeld zal onze pastorale werking ook in de komende maanden gehinderd worden door corona, maar dat belet niet dat we voortaan met negentien voormalige parochies effectief op weg willen trekken om samen kerk te vormen.

In zijn slotwoord deed Hans Debel namens het team van de Pastorale Eenheid een warme oproep om hier enthousiast en eensgezind met vele handen aan te werken: laat ons ondanks corona verder aan de slag gaan om van onze Pastorale Eenheid een levendige en dynamische gemeenschap te maken!

Hits: 6442