IEPER-LANGEMARK-POELKAPELLE, samen onderweg naar een nieuwe toekomst

Laatst bijgewerkt: donderdag 02 september 2021 Gepubliceerd: dinsdag 06 april 2021 Geschreven door Lode Caes

 

Toen de federatie Langemark-Poelkapelle begin 2020 zonder pastoor viel, brak voor de betrokken kerkgemeenschappen een periode van onzekerheid aan. De Ieperse priesters sprongen voorlopig bij voor de dringende pastorale zorg. Die overbruggingsfase duurde echter veel langer dan verwacht, wat deels te wijten valt aan de coronacrisis. Nu is er eindelijk een toekomstperspectief voor de langere termijn.

Op 29 oktober 2019 maakte het bisdom bekend dat pastoor Bart Demuynck een nieuwe benoeming zou krijgen in Jabbeke en op 31 december eervol ontslag bekwam als pastoor-moderator van de federatie St.-Paulus Langemark-Poelkapelle. In afwachting van de benoeming van een nieuwe pastoor werd aan de vrijgestelde priesters van de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede – Ieper gevraagd om de continuïteit van de pastorale zorg te verzekeren in samenwerking met het lokale federale team.

Vrij snel maakten de beleidsverantwoordelijken van het bisdom duidelijk dat er geen voltijds vrijgestelde pastoor meer zou worden aangesteld. Tegen die achtergrond werden gesprekken opgestart over een nauwere samenwerking tussen de federatie Langemark-Poelkapelle en de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede. Aan deze gesprekken zouden de teamleden van de federatie en een delegatie van het pastorale eenheidsteam deelnemen. Door de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 moest het eerste gesprek echter al meteen worden uitgesteld.

Toen het uiteindelijk toch kon plaatsvinden, kwamen de deelnemers onder meer tot het besluit dat het wenselijk zou zijn om met een ruimere groep van geëngageerde vrijwilligers uit Langemark-Poelkapelle verder na te denken over de mogelijkheden van een versterkte samenwerking. Zo’n open beraad had in oktober of november moeten plaatsvinden. Helaas stak het coronavirus daar opnieuw een stokje voor. Het bleef intussen ook wachten op nieuws over de beloofde, deeltijds vrijgestelde pastoor. Omdat er intussen toch een dynamiek op gang was gebracht die we niet wilden laten stilvallen, werden de gesprekken via online-vergaderingen voortgezet.

Door de coronapandemie ligt het pastorale leven zowel in de federatie als in de Pastorale Eenheid al een jaar quasi volledig stil. Een echte heropstart mogen we ten vroegste in het najaar van 2021 verwachten. Die erg lange onderbreking zal wellicht niet zonder gevolgen blijven: vermoedelijk zullen niet alle aspecten van de pastorale werking zomaar kunnen worden hervat en zullen we nog lang de gevolgen van de coronacrisis blijven voelen.

Uitgebreide Pastorale Eenheid ...

In die context is het weinig zinvol dat we als naburige kerkgemeenschappen naast elkaar zouden moeten zoeken naar een nieuwe weg vooruit ondanks corona. Dat leidde haast vanzelf tot de conclusie dat de samenwerking vanaf het najaar van 2021 maar beter de vorm kan aannemen van één grote Pastorale Eenheid. Ook het bisdom staat hier positief tegenover: vanaf 1 september 2021 wordt de federatie Langemark-Poelkapelle per decreet toegevoegd aan de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede-Ieper.

Deze piste biedt het voordeel dat we een volledig werkjaar ter beschikking hebben om onze samenwerking als één Pastorale Eenheid verder uit te bouwen vooraleer zich alweer een volgende structuurwijziging zal aandienen. Omstreeks het najaar van 2022 zullen de decanaten Ieper en Poperinge immers samengevoegd worden tot één nieuw decanaat.

… met deeltijds meewerkend priester?

Het bisdom acht de kans reëel dat er in de tussentijd uiteindelijk dan toch een deeltijds meewerkend priester zou kunnen worden aangesteld in de uitgebreide Pastorale Eenheid. Deze priester, die zou verblijven in Langemark-Poelkapelle, zou dan weliswaar een andere hoofdopdracht hebben maar in de weekends wel kunnen bijspringen in de Pastorale Eenheid. Helemaal zeker is dat evenwel nog niet.

Lokale zones met centrumkerken

Vanaf september 2021 zal de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede-Ieper dus niet minder dan negentien kerken omvatten. Het is beslist niet de bedoeling dat het volledige pastorale leven naar het centrum van Ieper zal verschuiven. Om voldoende dicht bij de lokale gemeenschappen te blijven, zal de Pastorale Eenheid in vier zones worden ingedeeld: het centrum van Ieper, de noordelijke rand van Ieper, de zuidelijke rand van Ieper en Langemark-Poelkapelle in het westen. In elk van die zones is er een centrumkerk met een wekelijkse viering, met dien verstande dat de kerk van Vlamertinge door zijn ligging fungeert als centrumkerk voor zowel de noordelijke als de zuidelijke rand van Ieper. De vier zones vormen ook het uitgangspunt voor een evenwichtige spreiding van alle weekendvieringen, eenmaal deze kunnen worden hervat in hun min of meer gewone vorm.

Een nieuw begin maar geen eindpunt

De voorziene uitbreiding van de Pastorale Eenheid vormt geen eindpunt. Het gaat integendeel om een nieuw begin voor alle betrokken kerkgemeenschappen. Ook als je al een Pastorale Eenheid bént, moet je steeds meer een Pastorale Eenheid wórden. Dat bleek al in de verschillende groeifasen die de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede in de voorbije jaren heeft doorgemaakt, en het zal met deze uitbreiding niet anders zijn. Door elkaar de hand te reiken over oude grenzen heen kunnen we elkaar aanvullen en versterken.

Temidden alle verschuivingen die zich in het levensbeschouwelijke landschap voordoen, zoeken we schouder aan schouder naar nieuwe wegen om ons christen-zijn te beleven en de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Zo trekken we als volk Gods onderweg’ – zoals het Tweede Vaticaans Concilie de kerk omschreef – samen voort in de richting van een toekomst die anders wordt dan het verleden dat we gekend hebben, maar daarom niet minder uitdagend of boeiend.

 

Hits: 5712