Acht Woorden van Vreugde

Laatst bijgewerkt: zaterdag 07 maart 2020 Gepubliceerd: maandag 17 februari 2020 Geschreven door Lode Caes

Woensdagavond 5 februari kwamen de ouders van de kandidaat-vormelingen van onze Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Middelares voor een ouderavond met als spreker Christ Van Steenkiste. Priester Ettien heette iedereen welkom. Hij was blij dat jij er was. Hij bedankte de ouders niet alleen dat zij samen met hun kind de keuze voor het Vormsel gemaakt hadden, maar ook om deze avond vrij te maken en aanwezig te zijn. Toen gaf hij het woord aan de spreker. Nadien hoorden we dat zij die erbij waren, tevreden naar huis zijn gegaan.

Christ Van Steenkiste (foto rechts bovenaan) is lesgever aan de Hogeschool Gent. Hij nam ons mee in het verhaal van 'De 8 woorden van Vreugde', een voordracht geïnspireerd op 'Het Boek van de Vreugde' dat onlangs verschenen is en een tweegesprek is tussen Desmond Tutu en de Dalai Lama waarin zij met humor, speelsheid en levensvreugde ons laten delen in hun inzichten en antwoorden op de belangrijkste vraag : hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen ?

Woordje tot de ouders

Proficiat beste ouders, voor de voorbije jaren van opvoeding en zorg, een tijd van onvermijdelijke stressmomenten, volharding, vreugde en trots. Jullie schonken je kind het levend water, waardoor het al een kwetsbaar plantje, kon uitgroeien tot een persoontje, bewust van zichzelf en zijn omgeving. Klaar in de startblokken om de wijde wereld te verkennen. Je zou je inspanningen kunnen samenvatten met de titel van wereldsong 'I did it my way'. Maar jullie beseffen ook dat het een samenspel was van meerdere spelers op het veld : school, familie, vriendenkring, sportvereniging en jeugdbeweging, de media … Eigenlijk geven we voortdurend in volle vertrouwen de opvoeding een stukje uit handen en we rekenen erop dat al die invloeden een positief groeiproces zullen bewerkstelligen.

Maar wat uit de samenleving op onze kinderen afkomt, is niet altijd onverdeeld positief. Soms is het toxisch,een beetje giftig. Technologie is heel positief, maar niet vrij van soms hevige bijwerkingen. Wat op ons afkomt is niet altijd geruststellend. Maar troost jullie, voor deze lezing heb ik inspiratie mogen rapen bij twee positieve, grote hedendaagse figuren die elkaar zeer genegen zijn. De ene staat symbool voor de Oosterse boeddhistische wijsheid en de ander is een telg uit de Joods-christelijke traditie. Ik heb het over twee Nobelprijswinnaars de Daila Lama, geestelijke leider van de Tibetaanse boeddhisme en over Desmond Tutu, Zuid-Afrikaanse aartsbisschop, een zielsverwant van Nelson Mandela. Deze twee vrienden brachten samen een boek waarin ze terugkijken op hun bewogen leven. Ze delen hun humor, speelsheid en levensvreugde ondanks hun eigen mening. Het kan ons inspireren om onze kinderen op te voeden tot vreugdevolle mensen ondanks frustraties en tegenslagen die op onze weg komen ? De aartsbisschop en de Daila Lama reiken ons acht pijlers van vreugde aan : perspectief, nederigheid, humor, acceptatie, vergeving, dankbaarheid, compassie en edelmoedigheid. Enkele gedachten bij deze verschillende woorden die Christ aanbracht.

Perspectief

Perspectief heeft alles te maken met de bril die we opzetten om naar de wereld te kijken. Een gezonde kijk op de dingen, is basis van een gelukkig leven. Soms staan gedachten en gevoelens ons geluk in de weg. Vaak lukt het niet om wat ons overkomt in een brede kader te zien, zijn we niet in staat om vanuit het standpunt van de ander te kijken of op lange termijn te schouwen. De realiteit is wat ze is, maar zelfs in meest ogenschijnlijke, meest uitzichtloze omstandigheden, zijn we nog altijd vrij om te kiezen hoe we erop reageren. Perspectief is een passe-partout, een sleutel die past op alle sloten waarmee wij ons geluk vergrendeld hebben. Perspectief in het leven is heel belangrijk.

De Daila Lama en de aartsbisschop doen daarom een oproep om onze blikrichting te verplaatsen van 'ik en mij' naar 'wij en ons'.

Nederigheid

Nederigheid is een eigenschap waarvan jezelf niet kunt zeggen dat je die hebt. Het Engelse woord 'humbly' komt van het Latijnse woord 'humus' wat 'aarde' betekent. Nederigheid brengt ons letterlijk terug op aarde, met de voeten op de grond. Nederige mensen gedragen zich dus niet als op aarde wandelende goden, maar als kwetsbare schepsels. Niet zelfgenoegzaam maar bewust van hun onderlinge afhankelijkheid. De technologische, in het bijzonder de digitale revolutie, heeft – wat zeer goed is – de menselijke mogelijkheden verregaand gecultiveerd, maar ze brengt het risico mee dat mensen zich gaan overschatten en hun nederigheid verliezen.

Humor

Humor en nederigheid 'humbly' moeten wel iets met elkaar te maken hebben want ze delen dezelfde stam 'humus' wat naast aarde ook 'menselijkheid' – 'humility' betekent. En dat mag kloppen want er is een zekere nederigheid nodig tot zelfspot. Humor relativeert, ontwapent en verzacht, herleidt tot ware proporties. Door samen te lachen en jezelf met een korreltje zout te nemen kunnen we onze gewone menselijkheid gaan inzien. De Daila Lama en de aartsbisschop zien ook een band tussen humor en spirituele ontwikkeling.

Acceptatie

Acceptatie is het vermogen om ons leven te aanvaarden met alles erop en eraan, onze gaven en gebreken. En waarom ergens verdrietig om zijn als er toch niets aan te doen is ? De Daila Lama benadrukt hierbij dat acceptatie niks te maken heeft met verslagenheid of berusting. Acceptatie van onvermijdelijke frustraties bij tegenslagen als onderdeel van het leven is juist het vertrekpunt naar verandering. Enkel 'het' aanvaarden dat onze kinderen zijn zoals ze zijn en 'het' hoe ze volgens ons zouden moeten zijn, los te laten, maakt het mogelijk om met hen 'hun' unieke levensproject, dat ze op het lijf is geschreven, te ontdekken en te begaan. We hebben dan wel geen controle over onze twaalfjarige kinderen maar wel enigszins over onze eigen verwachtingen. In plaats van woede, frustratie en angst kunnen we ervoor kiezen hen in alle redelijkheid, compassievol en ruimhartig te laten groeien. Dat is de enige kans op resultaat.

Vergeving

Voor sommige mensen is vergeving een teken van zwakte. Het principe van 'oog om oog, tand om tand' geeft de hele wereld niet beter gemaakt, integendeel. Zorg voor een open deur, een nieuw begin, dit schept mogelijkheden en kansen om opnieuw te beginnen.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is verder een wezenskenmerk van de mens. Dankbare mensen geven blijk van meer levenslust en optimisme. Het boost je gezondheid en vermindert stress. Vooral dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven.

Compassie

Teveel met jezelf bezig zijn, is niet goed. Medeleven tonen heeft niet zelden een euforisch gevoel. Compassie maakt ons hart letterlijk en figuurlijk sterker.

Edelmoedigheid

Wie enkel leeft voor zichzelf, is al dood. Wie leeft voor anderen, ontmoet anderen en komt tot leven. Gulheid is de beste manier om steeds grotere vreugde te ervaren. In die zin is geluk toch met geld te koop als we willen uitgeven aan anderen.

Laten we samen deze woorden naar daden omzetten! Perspectief, nederigheid, humor, acceptatie, vergeving, dankbaarheid, compassie en edelmoedigheid. Hoe staan we in het leven ? Hoe kijken we naar de werkelijkheid ? Hoe gaan we ermee om ? Mogen dit enkele vragen zijn om verder bij stil te staan. En misschien heb je de smaak te pakken om het hele boek te lezen…

Het Boek van de Vreugde – Dalai Lama, Desmond Tutu, Douglas Abrams - ISBN : 9789402700459 – 352 pagina's – Uitgeverij : Harpercollins

Hits: 4082