FEEST 'OPDRACHT VAN DE HEER': Maria Lichtmis'

Laatst bijgewerkt: woensdag 01 februari 2023 Gepubliceerd: woensdag 01 februari 2023 Geschreven door Lode Caes

Maria Lichtmis is een oeroud en daarom vrij complex feest.
Maria Lichtmis is eerst en vooral het feest van de opdracht van Jezus in de tempel, maar daarnaast is het tegelijk ook een Maria-, een licht- en een kinderfeest.

Zo worden o.a. de gezinnen van de kinderen die in het voorbije jaar werden gedoopt uitgenodigd op de kinderzegeningen op zaterdag 4 februari om 15.00 u. in de kerk van O.L.V. Middelares en op zondag 5 februari om 15.00 u. in de kapittelzaal van de kathedraal. Er zijn ook lichtmisvieringen met kinderzegening op zaterdag 16.30 u. in Vlamertinge en op zondag 09.00 u. in de kerk van Zillebeke.

Godsontmoeting

Er woonde toen in Jeruzalem een zekere Simeon. Hij was een rechtvaardig en vroom man (…). Het was hem door de heilige Geest geopenbaard dat hij niet zou stervenvoordat hij de Messias van de Heer zou hebben gezien. Gedreven door de Geest kwam hij naar de tempel, en toen Jezus’ ouders hun kind daar binnenbrachten (…) nam hij het in zijn armen en loofde hij God. (Lucas 2,25-27).

In het evangelieverhaal van Maria Lichtmis staat de ontmoeting van de wijze Simeon en profetes Hanna met het kindje Jezus heel centraal. Het doet ook denken aan het verhaal van de magiërs uit het Oosten. Zowel de magiërs als Simeon en Hanna herkennen in Jezus iets heel bijzonders. Het is het vertrouwen in God die hen na veel moeite en geduld naar Jezus leidt. De magiërs hebben een lange weg afgelegd om bij Jezus te geraken, Simeon en Hanna hebben veel geduld moeten oefenen voordat ze de langverwachte redder als kind in hun armen kunnen sluiten.

Ze zijn allen een soort pioniers, mensen die als eersten hun hoop en vertrouwen uitspreken in Gods Zoon. Het zijn geen engelen of stemmen uit de hemel die hier Jezus’ goddelijkheid verkondigen, maar fijngevoelige en vastberaden mensen van vlees en bloed. Deze Godsontmoetingen kunnen ons inspireren en zorgen ervoor dat ook wij Gods reddende kracht in Jezus mogen herkennen.

De lofzang van Simeon, het Nunc demittis is een van de drie grote lofzangen van het Nieuwe Testament. Zoals het Benedictus en het Magnificat heeft ook deze lofzang een vaste plaats veroverd in de dagelijkse getijdengebeden. Tijdens de completen wordt de dag afgesloten met de passende woorden: “Laat nu, Heer, uw dienaar in vrede heengaan.”


Maria-, licht- en kinderfeest

Toen de tijd was aangebroken dat ze zich overeenkomstig de wet van Mozes rein moesten laten verklaren, brachten ze hem naar Jeruzalem om hem aan de Heer aan tebieden, zoals is voorgeschreven in de wet van de Heer: ‘Elke eerstgeboren zoon moet aan de Heer worden toegewijd’. (Lucas 2,22-23)

2 februari is – zoals de naam doet vermoeden – natuurlijk een Mariafeest. Volgens de Joodse traditie moest een vrouw veertig dagen na haar bevalling een zuiveringsritueel ondergaan. Jozef en Maria gaan daarom met hun pasgeboren zoon en twee tortelduiven naar de tempel.



Maria Lichtmis is ook een lichtfeest. In oude weerspreuken horen we dat de dagen rond februari zichtbaar lengen: “Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hanensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur.”


Wijding van het licht


God, U bent de bron
en het begin van alle licht.

Als U spreekt,
dan wijkt het duister voor de dag
en dan wordt het leven helder.

Wij bidden U:
Zegen deze kaarsen
en verhoor het gebed
van deze gemeenschap.

Gij zijt Licht.
Mogen zij licht en warmte
brengen in de gezinnen
van deze gemeenschap.

Mogen zij er aan herinneren
in dagen van vreugde en verdriet,
dat U het bent
die voor ons zorgt.

Wij vragen U,
dat wij kinderen worden
van het licht,
en bevrijd van alle kwaad,
voor altijd bij U komen door Hem,
die de weg,
de waarheid en het leven,
het licht van de wereld is.

Dat vragen wij U
voor vandaag en morgen
en alle dagen.
Amen.

Het is een traditie dat op Maria Lichtmis kaarsen worden gewijd en kaarsprocessies worden gehouden.

Maria Lichtmis vertoont dan ook sterke verwantschappen met heidense lichtfeesten zoals bijvoorbeeld het Ierse Imbolc, midden in de winter.

Een oude spreuk zegt: “Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.” Deze spreuk verwijst naar de traditie om op Maria Lichtmis pannenkoeken te eten, een traditie die je op vele plaatsen in Europa terugvindt. De ronde vorm van de pannenkoeken zou verband houden met de ronde vorm van de zon, die vanaf nu duidelijk krachtiger wordt. De traditie zegt dat wie pannenkoeken met Lichtmis eet, een voorspoedig jaar zal hebben.

Maria Lichtmis is tot slot ook een kinderfeest. Zoals Jezus werd opgedragen in de tempel, zo is het de gewoonte om op 2 februari of de eerstkomende zondag alle pas gedoopte kinderen met hun ouders in de liturgie te verwelkomen. Dit is een ideale gelegenheid om opnieuw stil te staan bij de betekenis van het doopsel en de opdracht die ouders hebben om hun kind goed en gelovig op te voeden.

Zo worden o.a. de gezinnen van de kinderen die in het voorbije jaar werden gedoopt uitgenodigd op de kinderzegeningen op zaterdag 4 februari om 15.00 u. in de kerk van O.L.V. Middelares en op zondag 5 februari om 15.00 u. in de kapittelzaal van de kathedraal. Er zijn ook lichtmisvieringen met kinderzegening op zaterdag 16.30 u. in Vlamertinge en op zondag 09.00 u. in de kerk van Zillebeke.

Hits: 2578