15.02 – SINT-VALENTIJN – ANDERS

Laatst bijgewerkt: zondag 16 februari 2020 Gepubliceerd: donderdag 06 februari 2020 Geschreven door Lode Caes

Naar jaarlijkse traditie organiseren wij een viering voor de koppels die in het vorig jaar trouwden en de koppels die dit jaar gaan trouwen. Een viering rond het thema LIEFDE.

‘Wat is liefde toch heerlijk. Het is het mooiste wat je verlangen kan!’ (Hooglied 7,6)

De viering gaat door in de O.L.V.Middelareskerk (Capucienenstraat 48, 8900 Ieper) op zaterdag 15 februari om 18.30 u.

De viering wordt opgeluisterd door soliste Inge Zutterman uit Brugge en onze organist Benjamin Luyckx uit Ieper.

Het wordt een liefdevolle samenkomst waarin we de liefde bekijken in haar vele facetten. Na de viering is er een glaasje en hapje voorzien in het Franciscushuys.

Gelieve daarom tegen 10 februari een seintje te geven of je al dan niet komt op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Iedereen en bij voorbaat – van harte – welkom!

Hemelhoog is Uw liefde,

tot aan de wolken reikt Uw trouw.”

(Psalm 108,5)


Op 14 februari viert onze samenleving de liefde. Waarom zou de Kerk daar geen kansen in zien en de schijnwerper zetten op de liefde tussen mensen? In de beleidsbrief van bisschop Lode lezen we een pleidooi voor vernieuwende en laagdrempelige evangelisatieprojecten, zoals aandacht voor koppels met Sint-Valentijn∙Anders. Laten we dus in onze geloofsgemeenschappen samen de liefde vieren, al is het met een klein en eenvoudig initiatief!


Legende

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. 'Van je Valentijn', stond erop.

Liefde, gave en opgave

Liefde die sterker is dan alle wetten en regels. Op zich is Liefde de enige regel die moet tellen onder de mensen. Liefde is actueel en van alle tijden: het is een gave en tegelijk een opgave. Het is een gave omdat ware Liefde alleen van God is. Hij die de mens geschapen heeft met, in en door de liefde naar zijn beeld en gelijkenis opdat wij zouden getuigen van zijn liefde. En het is een opgave omdat het niet altijd evident is om lief te hebben. Soms en zelfs heel vaak, wordt onze liefde sterk op de proef gesteld, teleurgesteld en onbeantwoord. Maar ondanks dit alles beseft elke mens, in het diepste van zijn hart dat hij niets is zonder Liefde.

Waarom zou de Kerk in het vieren van de liefde geen kansen zien en de schijnwerper zetten op de liefde tussen mensen?

Paus Franciscus nodigt ons er in zijn exhortatie ‘Amoris Laetitia’ toe uit. “Men mag ook de pastorale waarde van religieuze volkstradities niet onderschatten. Ik denk bijvoorbeeld aan Valentijnsdag. Het vieren van deze dag wordt in bepaalde landen echter louter aangegrepen door commerciële belangen, méér dan door de creativiteit van pastores. (208)”. Ook in de beleidsbrief van bisschop Lode lezen we een pleidooi voor vernieuwende en laagdrempelige evangelisatieprojecten, zoals aandacht voor koppels met Sint-Valentijn∙Anders.

Ook onze Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, wil zeker niet in de marge blijven van dit boeiend initiatief. Dit jaar willen wij opnieuw samen met allen die de liefde beleven of op zoek zijn naar echte liefde, samen met alle koppels die trouwden het voorbije jaar en zij die het komend jaar zullen trouwen God danken en vieren voor zijn liefde voor ons. Wij zullen in een warme viering Gods zegen vragen over ons leven. Dat wij, om het met de woorden van Heilige Franciscus van Assisi te zeggen, ‘een instrument van zijn Liefde moge zijn voor elkaar en voor alle mensen’.

Beste liefdeskoppel,

Naar jaarlijkse traditie organiseren wij een viering voor de koppels die in het vorig jaar trouwden en de koppels die dit jaar trouwen. Een viering rond het thema LIEFDE.

De viering zal plaats vinden in de O.L.V. Middelareskerk (Capucienenstraat 48, 8900 Ieper) op zaterdag 15 februari om 18.30 u.. De viering wordt opgeluisterd door soliste Inge Zutterman uit Brugge en onze organist Benjamin Luyckx uit Ieper.

Het wordt een liefdevolle samenkomst waarin we de liefde bekijken in haar vele facetten.

Na de viering is er een glaasje en hapje voorzien in het Franciscushuys. Gelieve daarom een seintje te geven of je al dan niet komt op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat is liefde toch heerlijk. Het is het mooiste wat je verlangen kan!” (Hooglied 7, 6)

 

Met vriendelijk groeten en bij voorbaat welkom!

Pastoor-Deken Roland Hemeryck

Priester Ettien Léon N'Guessan

Priester Mathias Parret

Diaken Lode Caes

Diaken Bart Lefever

Hits: 1456