EU-bisschoppen bidden voor vrede in Ieper

Laatst bijgewerkt: maandag 05 november 2018 Gepubliceerd: maandag 05 november 2018 Geschreven door Lode Caes

Bisschoppen van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) hebben woensdag 24 oktober een bezoek gebracht aan de stad Ieper. Bij deze herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog roepen zij alle mensen van goede wil op om de samenwerking, die een hoeksteen is van het vredesproject van de EU, te bevorderen. Zij lanceren hun oproep juist vanuit deze historisch betekenisvolle plaats, waar zich sommige van de donkerste en gruwelijkste bladzijden van dit conflict van de Eerste Wereldoorlog hebben voltrokken.

Bidden in de eucharistie voor vrede

In de Sint-Maartens- en Sint-Niklaaskathedraal hebben ze in concelebratie eucharistie gevierd in het bijzijn van tientallen parochianen, de kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar van de centrumscholen en jongeren uit heel Europa en samen gebeden voor vrede. Mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge en Mgr. Jean Kockerols, titelvoerend bisschop van Ieper gingen voor. De bisschoppen wilden op die manier hun solidariteit tonen met de herdenkingen van de slachtoffers van de Groote Oorlog, die straks op 11 november in ons land en wereldwijd plaatsvinden.

 

In zijn homilie beklemtoonde Mgr. Jean Kockerols dat vrede zoveel meer is dan afwezigheid van oorlog. Al is vrede ook een vorm van vechten maar dan om op te komen tegen elke vorm van onverschilligheid voor het leren kennen van de andere – zijn herkomst, zijn land en manier van leven. Dan pas ontstaat respect, waardering. Zo kan ook vriendschap ontstaan en vrienden zijn ook in staat elkaar te vergeven wanneer het eens mis loopt. Wij bidden om vrede tot God, die ons in Jezus nabij komt om ons beter te leren kennen, te respecteren en te beminnen en te vergeven. Samen bidden maakt ons sterker in onze vredeswil.

 

Bezoek In Flanders Fields Museum en militaire begraafplaatsen

Voor hun ontvangst op het stadhuis van vredesstad Ieper, woonden de Europese kerkleiders nog een oecumenische gebedsdienst bij in de Saint-George's Memorial Church. Dat is een herinneringskerk die tal van herinneringen uit WO I, onder meer meubilair en vlaggen, herbergt. Na de middag kregen de bisschoppen een geleid bezoek aan het In Flanders Fields Museum. Dat werd gevolgd door een bezoek aan de Duitse Begraafplaats in Langemark-Poelkapelle en Britse militaire begraafplaats Tyne Cot.

Centraal stonden telkens het gebed voor de vrede en de herinnering aan Nooit meer oorlog. Alle bisschoppen legden na een moment van stilte een witte roos neer op het graf van gesneuvelde soldaat. De namen van de soldaten aan wiens zerk ze een bloem neerlegden, werd later uitgesproken tijdens het gebed. Scouts uit onder andere ons land en Portugal legden een bloemenkrans neer.

 

Opa Engelse bisschop overleefde the Hell of Passchendaele

Op het Duitse kerkhof van Langemark ging de Duitse bisschop Franz-Jozef Overbeck voor in gebed. Hij is bisschop van Essen en legerbisschop. Op Tyne Cot Cemetry was het mgr. Nicolas Hudson, hulpbisschop van Westminster. In zijn toespraak vertelde hij dat zijn grootvader vocht als soldaat in the Hell of Passchendaele. Zijn opa overleefde de oorlog en als kind hoorde hij veel verhalen over deze plek waar hij tijdens dit bezoek voor het eerst kwam. Mgr. Hudson benadrukte het belang van de boodschap van de paus over mens en menselijkheid. Die kwam sterk naar voor in het COMECE-congres (Re)thinking Europe in de zomer van vorig jaar.

 

Het werkbezoek van de bisschoppen van de COMECE aan vredesstad Ieper, dat begon met een eucharistieviering eindigde tenslotte met het bijwonen van de Last Post onder de Menenport om 20 uur. (Foto’s COMECE – Lode Caes)

Hits: 6797