Maria-Ten-Hemelopneming

Laatst bijgewerkt: vrijdag 29 november 2019 Gepubliceerd: woensdag 15 augustus 2018 Geschreven door Lode Caes

'Maria, zo heel gewoon en toch zo anders ben jij, met steeds weer nieuwe namen gevierd, bezongen en vereerd in eindeloze litanieën in duizend melodieën gewoon… Een vrouw, een vrouw van alle tijden'.

Naar aanleiding van het hoogfeest op 15 augustus, willen we even toelichten wat de tenhemelopneming van Maria, voor ons als gelovigen kan betekenen. En in het bijzonder waar zij in onze pastorale eenheid als 'Maria-ten-hemelopneming' wordt vereerd : nl. in de kerk van O.L.Vrouw in Voormezele en in de kerk van O.L.Vrouw in Brielen.

Ontstaan van het feest

Vroeger sprak men altijd van'Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart' en dat zegt of schrijft men nog. Hier en daar zijn er nog kerken die deze titel dragen. Maria Hemelvaart was de benaming in analogie met de Hemelvaart van Jezus. Maar de huidige benaming Maria-Tenhemelopneming geeft beter weer waar het feest in wezen over gaat.

Paus Pius XII onderlijnde dat de opneming van Maria een gevolg is van haar moederschap en van haar onbevlekte ontvangenis. Ze was ook zonder erfzonde. "Opgenomen in de hemel", schrijft het Tweede Vaticaans Concilie, "heeft zij haar heilbrengende zending niet opgegeven maar gaat voort met haar veelvoudige voorspraak ons de gaven van de eeuwige verlossing te schenken" (vgl. Lumen Gentium 62). Op dit hoogfeest van 15 augustus, Maria-Tenhemelopneming, gedenken we dat Maria ten hemel is opgenomen. Dit feest is niet alleen haar feest, maar ook het onze. Het is het feest van de hoop dat wij, net als Maria, zullen verrijzen en eeuwig leven vinden bij God.

Maria in de Bijbel

De Bijbel vertelt ons niet erg veel over Maria. We lezen in het evangelie bij Lucas dat ze nog niet met Jozef is getrouwd wanneer de engel Gabriël haar komt opzoeken en zegt dat ze een kind zal krijgen door de Heilige Geest. Dat kind moet ze Jezus noemen. Hij zal koning worden tot in eeuwigheid. Maria antwoordt eenvoudig : "Ik ben de dienares van de Heer. Laat met mij gebeuren wat u gezegd hebt." Maria zou Jezus haar hele leven blijven volgen en op die manier letterlijk en figuurlijk plaats in zichzelf maken voor God. Als Maria bij haar nicht Elisabeth komt, die op dat moment zwanger is van de latere Johannes-de-Doper, jubelt ze van blijdschap. Het Magnificat, een prachtig loflied schetst een strijdbare vrouw : "Met heel mijn hart roem ik de Heer. Machtigen stoot Hij van hun troon, maar geringen verheft Hij."

Voormezele

De kerk van Voormezele is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Dit is gerelateerd aan de vroegere abdij (1068-1794). Ieder abdij staat immers onder de aanroeping van de Moeder Gods. In de huidige dorpskerk is er een O.L.Vrouw-altaar. Na de 'Grooten Oorlog' liet pastoor Wyckaert (1929-1934) een mooi witstenen Mariabeeld vervaardigen door de Tieltse beeldhouwer Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren. Maria met het kindje Jezus op de arm en een palmtak in de hand. Het staat in een eiken nis. Het grijs marmeren altaar zelf, met 6 panelen versierd met engelen in gedreven koper, stellen aanroepingen voor uit de litanie van Onze-Lieve-Vrouw. Net zoals alle andere kerkmeubelen is het afkomstig uit de kunstateliers van de abdij van Maredsous. Op de voorgrond van de offertafel zijn in mooi mozaïek de letters 'M.R.' ingewerkt, wat betekent 'Maria Koningin'.

In 1929 werden er brandglasramen geplaatst in het priesterkoor, werk van H. Roodenburg uit Brugge. Ze stellen de kroning van Maria voor. Daarboven prijkt de H. Drievuldigheid, omringd is met musicerende engelen. Ter gelegenheid van het Mariajaar in 1954 liet pastoor A. Callens (1940-1958) ook een glasraam aanbrengen bij het Maria-altaar dat de Hemelopneming van Maria voorstelt (foto). Aan haar voeten zien we de verbaasde apostelen en ze is omringd met de vijf blijde mysteries. Achteraan in de kerk is er nog een pietabeeld en aan de laatste pilaar links vinden we de afbeelding van 'O.L.Vrouw-van-altijd-durende bijstand'. Hier branden er de meeste devotiekaarsen.

Pastoor G. Lagae (1958-1963) liet bij de zusters Karmelietessen in Brugge ook een fraai Mariabeeld vervaardigen om het mee te dragen in de sacramentsprocessie en met half oogst. Een hele tijd bleef het beeld opgeborgen en pastoor A. De Tremmerie (1980-1984) zette het weer in de kerk met de meimaand, met Onze Lieve Vrouw half oogst en in de oktobermaand. Pastoor O. Denorme (1996-2011) tenslotte liet op Kermiszondag 19 augustus 2007 een timpaan boven de kerkingang inwijden door wijlen ere-abt Don Anselm Hoste. Deze timpaan stelt in romaanse stijl moeder Maria voor met het kindje Jezus in haar armen met twee engelen. Een timpaan of fronton hoort boven een officiële ingang en markeert de gastvrije toegang, wat een kerk ook is.

Brielen


Een andere kerk die toegewijd is aan Maria-Tenhemelopneming is de kerk van Brielen. Vanaf de 12de eeuw is er in Ieper zelf een bidplaats 'Onze-Lieve-Vrouw ten Brielen'. Die benaming verwijst naar haar ligging nabij de Briel. Dat is een losplaats voor schepen en schuiten op de oostelijke arm van de Iepere. Als herinnering hieraan werd in 1930, omtrent op dezelfde plaats (Diksmuidseweg), een kapel gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, beschermheilige van de stad.

In 1196 wordt de kapel door Heliseus, proost van Sint-Maartens, tot parochiekerk verheven. In de 16de eeuw wordt zelfs uitgebouwd tot een driebeukige kerk met transept en een noordwestelijke toren. Op 15 augustus 1566, feest van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, valt ze ten prooi aan de beeldenstormers. In 1578 wordt ze samen met de kerk van Sint-Jan afgebroken om verdedigingswerken aan Ieper stad uit te voeren.

In 1739 wordt circa drie kilometer buiten de stad, een nieuwe kapel, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw ten Brielen opgericht op de plaats waar de huidige kerk staat.

Na de Eerste Wereldoorlog werd ze – afwijkend van het vroegere uitzicht – in vereenvoudigde neoromaanse stijl heropgebouwd, met toren op het zuidwesten, naar een ontwerp van de architecten J. en L. Viérin (Brugge). In het eenvoudig en sober witgeschilderd interieur zijn er glasramen te zien die de ten hemelopneming van Maria verbeelden. Op de preekstoel werd een mooi Mariabeeld geplaatst waar de mensen een kaarsje kunnen aansteken (foto). 

Tekst en foto's : Zr. Lieve Desodt

Vieringen 2018

Dinsdag 14 augustus (vooravond)

Woensdag 15 augustus

Hits: 7701