Agenda

Geen activiteiten gevonden

Verzet tegen armoede!

Laatst bijgewerkt: donderdag 18 oktober 2018 Gepubliceerd: zondag 07 oktober 2018 Geschreven door Lode Caes

Welzijnsschakel Tegoare Ieper - 21 jaar jong ! 

België behoort tot de rijke landen van deze wereld en toch heeft 10,1 procent van de Vlaamse bevolking een inkomen onder de armoedegrens.18,6 procent van de kinderen leeft in een huishouden dat het moeilijk heeft om rond te komen, 25,4 procent van de kinderen woont in een woning waar men niet beschikt over bad, toilet, centrale verwarming of warm en stromend water. Overal in ons land zijn Welzijnsschakels ontstaan, zo ook werd 21 jaar geleden de Welzijnsschakel ‘Tegoare’ opgericht in Ieper.

Op woensdag 17 oktober is het Wereldarmoededag of ook wel ‘Werelddag van verzet tegen extreme armoede’ genoemd. Naar aanleiding van dit initiatief interviewt KERK&leven Monique Decrop die samen met Kris Reynaert verantwoordelijk is voor Tegoare Ieper in opvolging van Rosette Bouchaert.

K&L: Voor de mensen die Welzijnsschakel Tegoare niet kennen: waarvoor staan jullie precies?

Welzijnsschakel Tegoare Ieper is een schakel in de ketting van 130 Welzijnsschakels in het Vlaamse land. Tegoare staat voor ‘mensen samen brengen’.

K&L: Welke mensen trachten jullie te bereiken?

Elke mens verdient respect en heeft basisrechten in onze samenleving. Dat is de visie van de vrijwilligers van Welzijnsschakels. Daarom bieden we kansen aan mensen die uitsluiting ervaren door armoede of afkomst of uit welke reden ook. Dit gebeurt terwijl we elkaar ontmoeten in de eigen buurt. De pijlers van Welzijnsschakels zijn: huisbezoeken of persoonlijke contacten, groepsactiviteiten, schakel tussen de diensten, andere verenigingen, scholen, dokters, en last but not least praktische steun, …

K&L: Wat is de belangrijkste houding in jullie Welzijnsschakel?

Vertrouwen is het sleutelwoord. Enkel dankzij een vertrouwensrelatie laten mensen toe dat je hen helpt, en dit met respect, discretie en zonder veroordeling.

K&L: Welke activiteiten organiseren jullie met Tegoare?

Een greep uit onze activiteiten: kaarten, zingen, gezinswandeling, paaseierenraap, weekend met het ganse gezin naar het Reigersnest (groepsfoto), huisbezoeken, oudergespreksgroep, quiz, buitenspeeldag, creatief knutselen, St.-Maartensfeest, etentje met Moeder- en Vaderdag, jaarlijkse daguitstap (bv. naar de zoo), nieuwjaarsfeest, vorming, diverse initiatieven voor de kinderen, …

K&L: Hoe groot is de Welzijnsschakel in Ieper?

Onze groep telt 125 gezinnen, alleenstaande ouders, ouderen en alleenstaanden.

K&L: Hoe wordt jullie vereniging gedragen?

Onze vereniging bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Iedereen die kansarmen een warm hart toedraagt, is van harte welkom om onze groep te vervoegen. Je krijgt er zoveel voor terug.

K&L: Als er mensen zijn die interesse hebben, of info willen over de werking van de Welzijnsschakel Tegoare Ieper, wie moeten ze dan contacteren?

Jullie mogen gerust contact nemen met ons: Monique Decrop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0498 54 08 98) of Kris Reynaert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0473 64 20 32 of 057/20 76 66).Voor onze kledijdienst neem je best contact met Roos Vandenberghe (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0477 05 90 76)

Dank je wel voor dit interview!

Wil je ook deelnemen aan Wereldarmoededag?

Hang van zaterdag 13  tot vrijdag 19 oktober een geknoopt wit laken uit, het symbool van het verzet tegen armoede. Op zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 12.00 u. houdt Tegoare i.s.m. CAW ook een actie op de markt van Ieper.Info:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 17 oktober organiseert Welzijnsschakel Tegoare om 20.15 u. een theaterstuk ‘Brood en rozen’ in het CC Het Perron in Ieper. Humoristisch, maar aangrijpend, vertel- en zangtheater over materieel tekort, maar ook over sociale en culturele uitsluiting. Dit muzikaal toneelstuk is geïnspireerd op het gelijknamig boek van Lieven De Pril over armoede in Vlaanderen, gebracht door Mong, zijn dochter Tamara en de muzikanten van De Illustratie.

Info & inschrijven: www.hetperron.be, CC Het Perron, Fochlaan 1, Ieper tel. 057 239 480

Diezelfde dag organiseert Familiezorg ook vanaf 08.00 u. een solidariteitsontbijt. Een ontbijt voor mensen met minder kansen.

Info & inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 057 201 214 Familiezorg: De Brouwerstraat 4, Ieper

Hits: 1195