Agenda

Geen activiteiten gevonden

CAMPAGNE 2025 BROEDERLIJK DELEN - #Samen oogsten we succes!

Laatst bijgewerkt: woensdag 05 maart 2025 Gepubliceerd: woensdag 05 maart 2025 Geschreven door Lode Caes

​​​​​​​

Hoe zou jij het vinden mocht je minder goede gezondheidszorgen krijgen dan je buurman of buurvrouw? 
Je kan het je wellicht niet echt voorstellen, maar toch bestaat die dubbele standaard. 
Zo is het gebruik van hormoonverstorende en kankerverwekkende pesticiden in Europa verboden,  maar mogen ze vrijuit geëxporteerd worden naar landen buiten de Europese Unie. 
De gezondheid van de ene is blijkbaar meer waard dan die van de andere. 
Dat druist in tegen elk gevoel van rechtvaardigheid.
 

De chemische bedrijven die de pesticiden produceren, vonden na het verbod onder meer in Afrika nieuwe afzetgebieden voor de giftige stoffen. Zo is in Afrika het gebruik van pesticiden met 175% gestegen in dertig jaar tijd. Winstbejag en groeimogelijkheden van deze bedrijven primeren boven mensenrechten.

Broederlijk Delen en partners wereldwijd klagen deze dubbele standaard aan. Want de gevolgen zijn niet min. Zowel wetgevend als op het terrein moet het achterliggende systeem veranderen, zodat de gezondheid van mensen en van het leefmilieu overal gegarandeerd kan worden.

Onderzoek

In onder meer Burkina Faso en Oeganda onderzochten partners van Broederlijk Delen de schaal van het pesticidenprobleem. Residuen van de schadelijke stoffen zijn teruggevonden in waterreservoirs en in de bodem. De onderzoekers stelden bovendien vast dat boeren weinig op de hoogte zijn van de risico’s die verbonden zijn aan de producten. Door een gebrek aan informatie worden de producten onzorgvuldig gebruikt. “Toch is het niet alleen zaak om de boeren via vormingen bewust te maken van de risico’s", vertelt onderzoekster Adèle Ouédraogo uit Burkina Faso.

De boeren hebben nood aan milieuvriendelijke alternatieven en het beleid moet hen hierin ondersteunen. Daarnaast moet er dringend een verbod komen op de productie van de schadelijkste pesticiden. Agro-ecologie biedt boeren een duidelijk alternatief.

Acro-ecologie

Agro-ecologie gaat ervan uit dat je voedsel kan produceren door samen te werken met de natuur, in plaats van door de natuur te bestrijden. Door onder meer verschillende teelten te combineren, door het bodemleven te herstellen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken, kunnen boeren op een efficiënte manier voedsel produceren zonder gevaar voor hun gezondheid. Agro-ecologie is gebaseerd op generatielange kennis en ervaring verrijkt met moderne inzichten. Het is een voedselsysteem dat de boeren herwaardeert.

Activist vanuit religieuze drijfveren

Albert Mbonerane is een voormalige minister van milieu van Burundi. Hij strijdt tegen de synthetische pesticiden die zijn land overspoelen en laat zich hiervoor inspireren door het christelijke geloof:

“Het goddelijke vraagt aan de mens om zorg te dragen voor de natuur, want wij maken er als mens deel van uit. We leven samen met de natuur, of we dat willen of niet. We hebben de aarde nodig en de aarde heeft ons nodig.”

Tijd voor een ander beleid

Na maatschappelijke druk, onder meer van Broederlijk Delen, besloot de Belgische regering in 2024 om een exportverbod af te kondigen voor de schadelijkste pesticiden, waarvan het gebruik in Europa al verboden was.

“Een grote overwinning, want België speelde dankzij zijn havens en sterke chemische industrie een belangrijke rol in de wereldhandel van pesticiden,”  vertelt Suzy Serneels, beleidsmedewerker voedselsystemen bij Broederlijk Delen.

Toch is het maar een voorlopige overwinning. 

“We hebben nood aan een Europees verbod, want door de interne marktregels kunnen bedrijven momenteel hun  producten nog steeds exporteren via  andere Europese landen.” Met onder meer een nieuwe petitie zetten we druk op beleidsmakers om dit beleid uit te voeren. Het verhaal van de pesticiden is een duidelijk voorbeeld hoe beleid en praktijken in bijvoorbeeld de landbouw samen moeten veranderen.

We hebben elkaar nodig om vooruit te gaan. “Samen oogsten we succes” zeggen we dan. Daarom roept Broederlijk Delen op tot de 25%-revolutie. Want uit wetenschappelijke studies blijkt dat we 25% van de samenleving nodig hebben om een sociale norm aan te passen.

Inspirerende praktijken

In onder meer Burundi, Oeganda en Burkina Faso zijn partners van Broederlijk Delen ondertussen bezig met het bouwen van agro-ecologische praktijken. Zo ondersteunt CNA-Bio, een partner van Broederlijk Delen in Burkina Faso, bedrijven zoals Bioprotect. Dat bedrijf maakt op grote schaal organische meststoffen en natuurlijke gewasbescherming in de buurt van Oagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.

COSIL, een partner van Broederlijk Delen in Uganda helpt boeren zich aan te passen aan lokale omstandigheden en omarmt hiervoor nieuwe wetenschappelijke kennis en innovatie.

 

Hits: 160