1223-2023 800 JAAR KERSTSTALLEN - Komt allen tesamen

Laatst bijgewerkt: zondag 25 december 2022 Gepubliceerd: zondag 25 december 2022 Geschreven door Lode Caes

De allereerste kerststal zoals we die op vandaag kennen dateert uit 1223. Die 800-jarige traditie willen we als Pastorale Eenheid volgend jaar in de kersttijd vieren met een aantal activiteiten. We nemen een lange aanloop en willen het levendig houden met het 'drie-koningenevenement 'KOMT ALLEN TESAMEN' op 6,7 en 8 januari 2023 in de Sint-Martinuskerk van Beselare. 

De allereerste kerststal zoals we die op vandaag kennen dateert uit 1223. Franciscus van Assisi (1181–1226) was helemaal vol van de verhalen rondom de geboorte van Christus. Hij trok zich het lot en de omstandigheden waarin Jezus is geboren erg aan. Franciscus vond dat zijn tijdgenoten weinig oog en begrip hadden voor de menselijke kant in het verhaal van de geboorte van Jezus. Daarom besloot hij het zichtbaar te maken. Hij hoopte dat de mensen zo een voorbeeld aan Jezus zouden nemen. In 1223 liet Franciscus midden in de bossen van Greccio een stal bouwen.  Hij zorgde voor een ezel en een os, daarna vroeg hij een boer uit het dorp om Jozef uit te beelden. Ook vond hij een boerin die voor Maria wilde staan en hij legde een klein kindje in een voerbak. Zo maakte hij iets, dat nu een levende kerststal is. In de Kerstnacht werd daar de Heilige Mis opgedragen. Het hele dorp kwam kijken en iedereen was diep onder de indruk. Zijn volgelingen, de Franciscanen, hebben dit gebruik verspreid over de hele wereld. Het gevolg was dat de mensen met Kerstmis het geboorteverhaal zelf op deze manier gingen uitbeelden. Eerst stonden de stallen in de paleizen en kerken. Later ook bij gewone mensen thuis. In huiselijke kring werden beeldjes uit hout gesneden of geboetseerd van klei. Zo is de huidige kerststal ontstaan.

Die traditie willen we als Pastorale Eenheid volgend jaar in de kersttijd vieren met een aantal activiteiten. We bouwen verder op het initiatief, dat priester Patrick in 2020 - in volle coronatijd - in Groot-Zonnebeke op poten zette. Hij riep toen zijn parochianen op om massaal kerststallen - klassiek of gewaagd eigentijds - te plaatsen aan hun raam, gevel, voordeur en voortuin. Een wandelroute bracht ze allemaal in kaart en de wandelaars mochten drie kerststallen nomineren. Uiteindelijk haalden 'drie wijzen' er de mooiste uit... 

We nemen een lange aanloop en willen het levendig houden met het 'drie-koningenevenement 'KOMT ALLEN TESAMEN' op 6,7 en 8 januari 2023 in de Sint-Martinuskerk van Beselare.  

 

Komt allen tesamen 

 

WELKOM AAN ALLE KINDEREN VAN ALLE BASISSCHOLEN IN DE PASTORALE EENHEID

op vrijdag 6 - zaterdag 7 - zondag 8 januari van 14.00 tot 18.00 u. in de kerk van Beselare. Begeleid door minstens 1 volwassene (ouder, grootouder,…)

Breng zelf kleurgerief mee (potloden, stiften) en maak ter plaatse een mooie tekening van een kerststal. 

Drie wijzen zullen tekeningen nomineren die een plaats zullen krijgen op de affiches/flyers van onze kerstactiviteiten van december 2023.

De kinderen van de genomineerde tekeningen ontvangen een passende prijs. 

 

WELKOM AAN ALLE VOLWASSENEN 

We bieden driekoningentaart aan!

Wie zeker wil zijn van zijn/haar stuk taart:

Inschrijven tegen dinsdag 3 januari 2023

via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0494 870 020 (met opgave van het aantal personen) 

Vooraf ingeschreven kinderen of volwassenen, uitgedost als ‘koning’/’wijze’

(kleed, kroon én passende schmink), ontvangen hun stuk driekoningentaart gratis!

In onze driekoningentaart zit een ‘boon’.

Wie deze aantreft (als kind of als volwassene) komt in aanmerking om, naar aanleiding van onze kerstactiviteiten van december 2023,

een belangrijke rol te vervullen als koning/wijze.

 

MET VERKOOP VAN WENSKAARTEN EN POSTERS

TEN VOORDELE VAN ONZE INITIATIEVEN ROND KERSTMIS 2023 

 

Meer info: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0494 870 020

Hits: 1830