ASWOENSDAG: Niets is om niet

Laatst bijgewerkt: zondag 30 april 2023 Gepubliceerd: maandag 20 februari 2023 Geschreven door Lode Caes

Alwat komt gaat voorbij,

alwat bloeit verdort een keer -

maar Gij, zegt het groen,

Gij zijt die blijft.

Alle begin kent een einde,

ieder van ons weet van zijn uur -

maar Gij, zegt ons hart,

Gij zijt de eeuwige.  

Fotoverslag Aswoensdag 2023 

 

Winkelen beurt ons op want iets kopen geeft voor even een voldaan gevoel.  De winter is bijna voorbij. Wij verheugen ons er nu al op dat straks alles weer in bloei schiet. Nog groter is de vreugde als er een kind geboren wordt, als de familie zich uitbreidt, als twee jonge mensen gaan voor nieuw leven.  

Zomaar enkele voorbeelden van dagelijks geluk.

Wij zoeken het geluk, maken gelukkig of het wordt ons zomaar in de schoot geworpen. We gaan prat op bezit en vertellen over onze prestaties. Een gezellige buurt, een hechte familie, het is ons allemaal veel waard en ook al valt er toch nog veel te klagen, we weten heel goed, dat er veel draden van geluk door ons leven geweven zijn. 

Moeilijker wordt het als we verlies lijden, iets moeten afgeven, als er iets verdort of stuk gaat. Het maakt ons verdrietig of zelfs opstandig. Zoals wij niet snappen waar we ons geluk aan te danken hebben, zo kunnen wij ook niet begrijpen waarom de een meer geluk en bezit heeft dan een ander. Een ondraaglijk groot verlies in het ene gezin en ergens anders gaan ze fluitend door het leven. 

We weten wel dat alle leven eens teloorgaat, toch kunnen we er maar niet aan wennen. Het is toch zonde dat schoonheid verwelkt of vergaat tot as. 

Waarom zoveel moeite doen als alles uiteindelijk toch op niets uitloopt? Waarom blaast God leven in de mens als we aan het eind die laatste adem weer moeten uitblazen? Op die manier lijkt het leven zo troosteloos en is alles zinloos. 

Gelukkig leeft de mens van de hoop. In de koude nawinter vieren mensen feest. Carnaval alom, overal uitgelaten en vrolijk volk in het rond. Ondanks het vergeefse van het bestaan, zien we nog mensen hun te veel delen, gaan ze bij elkaar zitten om troost te vinden en om verdriet te overwinnen. Na een ramp, aardbeving, overstroming of een grote brand bouwt men alles weer op. Uit de as van het verdriet en tegenslag weet de mens toch nog vonken te slaan om met vuur en geestkracht een nieuw begin te maken. 

In elk gemis zit ook de kiem van een nieuw begin. Dat is de ware betekenis van Aswoensdag. Een dag die niet bedoeld is om ons in rouw te dompelen, maar om vernieuwing in gang te zetten. "Deze dag is de gunstige tijd en precies de dag dat God ons te hulp komt" (2 Korintiërs 5). 

Door te vasten

word je sterker.

door te minderen

wordt het leven meer.

 

Door af te zien

ga je beter kijken.

Door te bidden

zal God je nabij zijn.

 

Door een stap terug te doen

kom je dichter bij de dingen.

Door minder te spreken

wordt alles veelzeggender.

 

In de veertigdagentijd mogen we ontdekken dat het leven geen afgang is, maar een groeien naar beter inzicht en mooier licht. Veertig dagen om ons geluk te waarderen en ons verlies te nemen. Veertig dagen om dankbaar te ontvangen en om dankbaar uit handen te geven. Een nieuw evenwicht te vinden tussen drukte en stilte, tussen geklets en zorgvuldig gebed. 

Dat hoeft niet opzichtig. Niemand hoeft het te zien, niemand hoeft het te weten. Het is geen wedstrijd. God weet wat er in ons leeft (Matteüs 6). Hij blaast ons de levensadem in. Uit levenloos stof maakt Hij weer nieuw leven. Zo was het aan het begin, zo gebeurt het ook op deze dag en zo gaat het altijd.

 

Aswoensdag,

de eerste noten van een lied

dat leidt naar Pasen. 

Aswoensdag,

de eerste vonk uit de as

die zal aanwakkeren

tot een paasvuur. 

Aswoensdag,

de eerste regels van een gebed

dat ons brengt

tot een paashymne

en een op-standingsverhaal.

 

Laten we beginnen met as en met Gods hulp zullen wij tot nieuw leven komen om te weten, dat geen mens tevergeefs is, dat geen mens nodeloos geboren wordt, dat geen mens ongezien en onbemind zal heengaan, dat niets om niet is.

 

 

OVERZICHT 

Aswoensdagvieringen

met verbranding van de oude palmtakjes, aswijding, opleggen van askruisje en eucharistie:

op woensdag 22 februari 

- 08.00 u. Karmel Frezenberg

10.30 u. Sint-Maartenskathedraal  

11.45 u. Sober Maal t.v.v. Broederlijk Delen in de Sint-Maartenskring (Lange Meersstraat 26, Ieper)

Fotoverslag 

18.30 u. Langemark

19.00 u. O.L.V.-Middelares

19.00 u. Zandvoorde

Hits: 3929