WANDELTOCHT 'De kruisweg van Jezus'

Laatst bijgewerkt: maandag 26 april 2021 Gepubliceerd: vrijdag 26 maart 2021 Geschreven door Lode Caes

 

Nog tot zondag 25 april 2021: Een wandeltocht (4,3 km) voor het hele gezin. In deze tocht maak je kennis met de vijftien kruisweghaltes. Bij iedere halte komen twee staties aan bod. Scan met je smartphone telkens de QR-code om toegang te krijgen tot de fiche met meer informatie. Op die fiche vind je telkens een stukje van het verhaal van Jezus met enkele reflectievragen en een opdracht.

Wanneer?

van zondag 28 maart t.e.m. zondag 25 april 2021

Wat heb je nodig?

een smartphone; een sjaal; een balpen; enkele vierkante blaadjes papier

Start: 1) Janseniusstraat 7, Ieper 

De Wandeltocht begint aan het decanaal secretariaat. Scan de QR-code. Iemand leest het stukje Bijbel-verhaal voor. Er volgt een gesprekje rond de reflectievragen en de rebus wordt opgelost.

Voorbeeld:

Jezus wordt ter dood veroordeeld.

Gisteren hebben mijn leerlingen en ik nog een laatste keer feest gevierd. Maar daarna werd het heel stil alsof iedereen voelde dat er iets belangrijks te gebeuren stond. Samen gingen we naar de Hof van Olijven waar de soldaten van Pilatus mij vanmorgen gevangen namen.

Een aantal mensen wil koste wat kost van mij af. ‘Aan het kruis met hem!’, roepen ze. Het enige dat ze mij nochtans verwijten, is dat ik God ‘mijn Vader’ durf noemen. Maar vanaf het moment dat ze mij overleverden wist ik dat het laatste stukje van mijn weg een kruisweg zou worden.

De mensen op het plein roepen lelijke woorden.

– Roepen ook wij soms lelijke woorden naar andere mensen?

– Veroordelen wij hen dan ook?

Los deze rebus op:

 

Nadien kun je te voet gaan naar de volgende halte en onderweg kan je nog verder uitwisselen rond de vragen. Als je kijkt naar het decanaal secretariaat, ga dan naar links. Volg de Janseniusstraat in de bocht naar rechts, richting de Diksmuidestraat. Steek de Diksmuidestraat over en neem de Oude Houtmarktstraat en ga tot het einde van deze straat. Sla vervolgens linksaf naar de Lange Torhoutstraat. Loop deze straat steeds verder in de Lange Torhoutstraat, richting Wieltjesgracht. De tweede halte vind je ter hoogte van Lange Torhoutstraat 48 bij het winkeltje ‘Sanctus’ en scan er de QR-code. 

2) Lange Torhoutstraat 48, Ieper 

Ga verder in de Lange Torhoutstraat tot aan de vestingen (rechts) Ga de vestingen op en wandel tot aan de Menenpoort. Ga vervolgens via de Menenpoort de vestingen af. Aan het kruispunt rechts van de Menenpoort, sla je links af in de Bollingstraat. Neem vervolgens de eerste straat rechts naar het Gezelleplein. De derde QR-halte vind je ter hoogte van Gezelleplein 5 bij de pastorie van de Sint-Jacobskerk.

3) Gezelleplein 5, Ieper 

Als de Sint-Jacobskerk open is, neem gerust een kijkje.

Ga via het Gezelleplein tot aan de Sint-Jacobsstraat en sla die links in. Ga verder via de Sint-Jacobsstraat tot aan het rond punt ter hoogte van de dienstencentrum Kersecorf. Neem aan het rond punt de eerste afslag naar de Rijkeklarenstraat. Je komt uit op de Bukkersstraat, en ter hoogte van Bukkersstraat 11b vind je de vierde halte bij de pastorie van de Sint-Pieterskerk 

4) Bukkersstraat 11b, Ieper

Steek de Bukkersstraat over en ga via de Burggraafstraat naar de Sint-Pieterskerk. Als de kerk open is, neem gerust een kijkje. Steek vervolgens de Rijselstraat over. Tussen Rijselstraat nr. 130 en nr. 132 heb je een heel klein steegje met de mooie naam Paradijsstraatje. Ga dit steegje door en je komt uit op de Neerstraat. Sla vervolgens linksaf en ga dan altijd rechtdoor via de Ieperleestraat tot aan de Kanonweg. Aangekomen op de Kanonweg, sla je rechtsaf tot aan Kanonweg nr. 7 voor de vijfde halte. 

5) Kanonweg 7, Ieper 

Ga verder via de Kanonweg en waar de straat draait naar rechts ga je mee het hoekje om. Deze straat verandert vervolgens van naam in de Wateringstraat en je gaat steeds verder tot aan een open grasplein: het Zaalhof Steek het Zaalhof diagonaal over. Het Zaalhof draait iets naar rechts en wordt de Blindeliedenstraat. Neem deze straat en volg die. Aangekomen aan de Lombaardstraat, sla linksaf en dan direct rechtsaf naar de Dehaernestraat. Ga nu telkens rechtdoor richting centrum. De Dehaernestraat gaat over in de Boomgaardstraat. Hou halt aan de Boomgaardstraat 28 dat zich bevindt op het kruispunt van de Boomgaardstraat en de Kiekenmarkt voor de zesde halte 

6) Boomgaardstraat 28, Ieper 

Sla de Kiekenmarkt in en ga recht door verder via de Seminariestraat. Aangekomen aan de Patersstraat, sla je linksaf. Neem vervolgens de eerste straat rechts naar de Studentenstraat. Laat het Postkantoor links liggen en neem de tweede straat links, de Stationsstraat. Neem vervolgens de tweede straat rechts, de Doorgangsstraat. Ga tot het einde van die straat en sla rechts af in de De Steursstraat. De zevende halte vind je zo aan de De Steursstraat nr. 32 t.h.v. het klooster van de zusters van de H. Familie 

7) De Stuersstraat 32, Ieper 

Loop verder in De Stuersstraat richting centrum die overgaat in de Botersstraat. Neem de derde straat links naar de Lange Meersstraat. De laatste halte vind je terug aan de gevel t.h.v. nummer 26 waar het parochiaal centrum ‘De Sint-Maartenskring’ gehuisvest is.

8) Lange Meersstraat 26, Ieper 

Ga verder via de Lange Meersstraat en sla af naar rechts in de Korte Meersstraat richting het Vandenpeereboomplein (de Leet) en de Sint-Maartenskathedraal. Als de Sint-Maartenskathedraal open is, kan je er je wandeling besluiten door een bezoekje te brengen aan deze prachtige kerk. Via het Sint-Maartensplein kom je tenslotte uit in de Janseniusstraat, waar deze wandeltocht startte.

Hits: 2503