Advent in coronatijden

Laatst bijgewerkt: vrijdag 04 december 2020 Gepubliceerd: donderdag 29 oktober 2020 Geschreven door Lode Caes

Op zondag 29 november begint de advent, de jaarlijkse liturgische tijd van wachten en verwachten, van uitkijken en uitzien. Symbolisch drukken we dit wachten uit met een adventskrans en vier kaarsen. Zondag na zondag brengt telkens één kaarsje wat meer licht in het duister en naderen we het geboortefeest van de Messias, Jezus de Christus.

Jammer genoeg zullen we een groot deel van de advent dit jaar niet in gemeenschap kunnen vieren. En of we Kerstmis in onze parochiekerken kunnen vieren is nog lang niet zeker. Misschien wel, misschien ook niet. Het gemis van onze vertrouwde zondagsgemeenschap is een vorm van duisternis. Laten we deze tijd van duisternis als een echte advent beleven: als een tijd van uitzien en verwachten. Ooit mogen we weer volop in gemeenschap vieren! Laat intussen de waakvlam van uw gelovig hart niet verduisteren. Steek diep van binnen het licht weer aan. Van zondag tot zondag én ook tijdens de week.

De actuele pandemie verhindert ons niet alleen om als gelovige gemeenschap samen te komen, we worden ook verhinderd en beperkt in de intieme kring van ons gezin, onze familie, onze vrienden en collega’s. We zitten als het ware opgesloten in onze eigen bubbel. Ook familiaal en sociaal zal Kerstmis (en Nieuwjaar) dit jaar wellicht heel anders gevierd worden. Ook hier kijken we uit naar betere tijden. Naar echte familiefeesten, echte ontmoetingen, echte wensen van mens tot mens. Ook hier beleven we als wereldgemeenschap een collectieve duisternis.

Hoop

Toch schijnt er eindelijk al een klein beetje licht in het collectieve duister. Misschien is het einde van de tunnel langzaam in zicht. Althans dat belooft ons de wetenschap. De nieuwsberichten over mogelijke coronavaccins klinken positief en veelbelovend. De hele wereld kijkt er naar uit! Ook dit is een vorm van advent: hoopvol verwachten wat nog niet is, uitkijken naar wat nog komen moet, uitzien naar de belofte. Alle christenen verwachten tijdens de advent de Heer. En met de hele mensheid verwachten wij als christenen hét langverwachte vaccin! Dat maakt van deze donkere tijden geen hopeloze dagen, zelfs niet te midden van verdriet en eenzaamheid. We zullen dit overwinnen en weer lachen en zingen, over onze pijnen heen. Van wie wij dit hebben geleerd? Van Jezus.

Vredeslicht

Wij hebben dus recht en redenen om te hopen. Dat helpt ons ook om ons vastberaden mee te werken aan waardevolle initiatieven die wel mogelijk zijn en licht brengen in deze donkere dagen. Net zoals de voorbije jaren, willen we ook dit jaar opnieuw deelnemen aan het initiatief van het ‘Vredeslicht’. Ieder jaar wordt er vanuit de Geboortegrot van Bethlehem licht verspreid over de gehele wereld. De idee achter het initiatief is dat mensen het Vredeslicht met elkaar delen, over grenzen, over leeftijden, levensbeschouwingen,… heen. Op vrijdag 18 december wordt het Vredeslicht in Ieper onthaald en op zaterdag 19 december verspreid over alle kerken van Ieper en Langemark-Poelkapelle.

Adventskrans

We kunnen ook licht brengen in onze woning door zelf een adventskrans te maken. Het woord ‘adventskrans’ heeft overigens een opmerkelijke vertaling in het Italiaans: ‘corona d'Avvento en in het Spaans: ‘corona de adviento’. Corona betekent in het Latijn en in vele romaanse talen namelijk kroon of krans. Met een beetje gevoel voor humor, kunnen we dit jaar de adventskrans als een symbool beschouwen waarbij het Licht hoger is dan de ‘corona’. Het licht triomfeert! 

Adventsretraite

Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad. (Psalm 119,105)

Nu wij op sacramenteel vlak niet fysiek kunnen voeden aan de eucharistie, kunnen wij ons wel ‘geestelijk voeden’ met Gods Woord, dat licht brengt in duistere dagen. Nu vele mensen thuis zijn, is het een uitgelezen kans om zich daar in Gods Woord te verdiepen. Men kan zich daarvoor inschrijven op de jaarlijkse digitale adventretraite. De retraite gaat op zondag 29 november van start en loopt tot vrijdag 25 december. Tijdens deze periode krijg je dagelijks een gebedsmailtje met bijbelteksten, meditatieve vragen, citaten en technische gebedstips. Het geheel vormt een innerlijke reis om het mysterie van Kerstmis intenser te beleven. Meer info vind je op www.ignatiaansbidden.org

Welzijnszorg

Iedere advent willen we ook aandacht hebben voor de actie ‘Samen tegen armoede’, ook in deze coronaperiode. Dit jaar kunnen we echter geen armoedewandeling, ‘soep op de stoep’ of andere initiatieven organiseren. Tijdens de livestreamvieringen vanuit de Sint-Maartenskathedraal zullen we elke week eens stilstaan bij de armoedeproblematiek in onze eigen buurt. De livestreamvieringen zijn zoals steeds te volgen via onze website www.kerkinieper.be/live

Licht in je omgeving

Tot slot nog een evangelische aansporing. Steek niet alleen lichtjes en kaarsjes aan in je huis, op straat of voor je raam. Het is een mooi en zinvol initiatief in onze stad, dorpen en gehuchten. Maar het is niet voldoende voor een christen. Kijk in de komende advent- en kersttijd eens rondom jou: in je straat, in je buurt, in je bredere leefomgeving. Voor vele bejaarde, zieke en alleenstaande mensen is deze coronatijd bijzonder duister. Velen vormen een bubbel op zichzelf. Ze zitten als het ware opgesloten in een bubbel van eenzaamheid. Een kort telefoontje, een vriendelijk kaartje, wat boodschappen of wat soep; een kerstcadeautje. Het maakt echt een wereld van verschil. Het brengt licht in het duister. En je ontmoet bovendien de Heer die je verwacht. Het gelaat van Christus zelf licht op in het gelaat van je medemens die je wat aandacht, tijd en genegenheid schenkt.

Het team van de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede wenst u allen een warme en gezegende adventstijd toe!

Hits: 2572