LICHT VAN BETHLEHEM: Vredeslicht – Jezus, het Licht van de wereld

Laatst bijgewerkt: zondag 22 december 2019 Gepubliceerd: vrijdag 13 december 2019 Geschreven door Lode Caes

Het Vredeslicht komt voor de tweede keer naar de stad Ieper, vredesstad. Als Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede sluiten we daar graag bij aan. We gaan mee het Vredeslicht in de stad brengen en daarna verspreiden we het in al ons geloofsgemeenschappen. Maar jij kan er ook bij zijn….

Een initiatief van de ORF

Deze kersttraditie van de Oostenrijkse openbare zender ORF wil een boodschap van hoop, een gebaar van menselijke warmte uitdragen naar alle uithoeken van de wereld. 

Een danklicht voor alle medewerkers

Het idee om een danklicht te verspreiden ontstond in 1986 tijdens een uitzending van de openbare omroep ORF. Een vrouwelijke redacteur stelde voor om een bijzonder licht te halen en op die manier alle mensen die zich hadden ingezet voor een benefietactie, een geschenk te geven. Het moest een bijzonder licht worden. Na overleg besloot de ORF om het vredeslicht op te halen in Bethlehem. Het initiatief mocht op veel bijval rekenen. Het licht werd een aantal jaar later uitgedragen over heel Oostenrijk. 

Het licht uit Bethlehem

Vanuit deze multiculturele stad waar verschillende culturen en volkeren proberen samen te leven, waar achter elke hoek de kans op een conflict loert, is de boodschap van vrede heel belangrijk. Iedereen moet vanuit zijn eigen persoon, vanuit zijn eigen overtuiging de boodschap van vrede kunnen uitdragen. Het doel is om de mensen vanuit een heel open visie te laten samenleven en samen te werken met elkaar. Het vredeslicht staat open voor elk systeem, religie of politieke strekking die de fundamentele mensenrechten respecteert. Het is een vuur dat mensen met elkaar verbindt en waarvan ieder elkaar vanuit zijn of haar eigen levensbeschouwing de hand wil reiken. We zijn met elkaar en we zijn er voor elkaar. We hebben elkaar nodig! 

Een verlangen naar een warme samenleving

Het Vredeslicht reist ondertussen de hele wereld rond. Het wordt elk jaar samen met een kind uit Oostenrijk opgehaald in het Palestijnse Bethlehem en overgevlogen naar Linz in Oostenrijk. Van daaruit wordt het verdeeld over heel Europa. Zo ontstaat er al meer dan 25 jaar vlak voor kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Voor even vormen die vlammetjes samen een vuurtoren, die in het donker ons de weg wijst naar de vrede. 

Een nieuwe Kerst-traditie

Het vredeslicht is van niemand. Het vredeslicht is er voor iedereen. Een vredessymbool, een teken van hoop en verbondenheid dat men uitdraagt naar alle mensen van goede wil. In welke omstandigheden mensen ook mogen leven, mag en kant dit licht terechtkomen. Het is een symbool zonder exclusiviteit, niet zomaar voor één groep mensen. We geloven dat deze symboliek mensen weten te inspireren, om los van elk economisch welbevinden, elkaar te willen vinden in wat we voor elkaar en voor de samenleving kunnen betekenen.

Het vredeslicht geeft mensen de kans om op een positieve wijze naar de samenleving van vandaag te kijken en deze ook te beleven. De beweegredenen om het vredeslicht te verspreiden kunnen bij mensen variëren. Zo kan iemand met het vredeslicht duiding geven aan een politiek, maatschappelijk of levensbeschouwelijk thema. Anderen willen met het vredeslicht eerder mensen sensibiliseren om de natuur in de kijker te zetten, de verkeersveiligheid te verbeteren, de armoede te bestrijden en/of de zieken niet uit het oog te verliezen. Of gewoonweg, ik neem deel aan de activiteiten omdat het gewoon gezellig is.

Het Vredeslicht in Ieper

Het vredeslicht 2019 komt in Ieper rechtstreeks vanuit Duitsland. Tientallen jaren geleden was Ieper een slagveld. De herdenkingen van die oorlog zijn achter de rug. Voor velen is een einde gekomen aan de reeks van herdenkingen die werden gehouden naar aanleiding van wat we ‘de Grote Oorlog’ noemen. Maar Ieper is voor veel mensen zoveel meer... De stad Ieper ontvangt voor de twee keer het Vredeslicht. De overhandiging aan het stadsbestuur gebeurt op vrijdag 20 december om 18.00 u. aan de Rijselpoort. De stad voorziet daarbij honderd lantaarns om het Vredeslicht naar de binnenstad te brengen. We zoeken dus honderd inwoners om de lantaarns te dragen. Daarnaast zijn ook mensen met fakkels, lantaarns of kaarsen! In de Kazematten in de Bollingstraat wordt een slotmoment georganiseerd en kan iedereen zijn vredesboodschap neerschrijven in het Vredesregister van de stad. Na een wake gaat het Vredeslicht naar de inkomhal van het ‘In Flanders Field Museum’, waar iedereen het licht kan komen ophalen. Wil jij één van deze 100 lantaarnsdragers zijn, inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op 057 23 94 59.

 

Het Vredeslicht, een sterk logo

Velen zijn het er over eens. Het logo van het Vredeslicht België is een sterk logo. Eenvoudig, onmiddellijk herkenbaar en esthetisch mooi. Het zit daarenboven vol symboliek. Mensen herkennen in het logo een menselijk figuur. Het kan een kind, man of een vrouw zijn. Deze figuur ontvangt iets, maar kan op hetzelfde moment ook iets schenken aan anderen. Het kunnen bloemen, vriendschap of mooie woorden zijn waar mensen vanbinnen warm van worden. 

Tijdens deze donkere periode schenken wij een licht aan elkaar. Het vuur als symbool. Vuur heeft 3 eigenschappen. Het geeft mensen licht en warmte. Maar het kan ook vernietigend zijn. De vlam van het vredeslicht is een vuur dat allerminst wenst te beschadigen, maar warmte en licht wil brengen in het leven van mensen met positief nieuws. Het is onze wens om alle mensen bij het ontvangen van dit licht, een boodschap mee te geven, zodat we door dit goede nieuws uit het Midden-Oosten met elkaar verbonden kunnen worden. 

Onze wereld kent veel uitdagingen vanuit menselijk, economisch en ecologisch oogpunt. Wie het embleem anders bekijkt, ontdekt 2 lichamen, die samen komen in eenzelfde geest. Problemen uit onze samenleving pakken we dus het best samen aan, door overleg en samenwerking.

(Info: www.vredeslicht.be)

Hits: 7440