Mag ik even binnenkomen?

Laatst bijgewerkt: donderdag 25 oktober 2018 Gepubliceerd: donderdag 25 oktober 2018 Geschreven door Lode Caes

"Waar de sterre stille bleef staan”

In het herfstverlof van zaterdag 27 oktober tot vrijdag 2 november worden te Voormezele volgens de beproefde formule +/- 300 huizen bezocht. De mensen ontvangen een unieke kaars waarop een een glasraam uit de kerk met een kersttafereel afgebeeld staat (foto). Ze worden meteen ook uitgenodigd – in het vooruitzicht van de Kerststallen-expo – om op zaterdag 8 december deel te nemen  aan ‘Waar de sterre stille bleef staan’ een theaterwandeling, een nocturne rond het kerstgebeuren.

 

Met de werkgroep Verkondiging en catechese in onze P.E. hadden we het zotte idee om in de vijf kleine dorpjes uit de Rand iedereen te gaan bezoeken. Alle deuren af te gaan. We zouden daar een daar een vijfjarenplan van maken. We zijn begonnen in Hollebeke, het kleinste dorp om het ons gemakkelijk te maken. Vorig jaar deden we Dikkebus – al wat groter – aan. 2 aan 2, voor de herkenbaarheid iemand van de plaatselijke gemeenschap zelf en iemand uit de bredere Pastorale Eenheid. De werktitel 'Mag Ik even binnenkomen' werd ook effectief aan de mensen gesteld. 'Ik' met een hoofdletter geschreven omdat we daar ook mee willen uitdrukken dat God mag binnenkomen in het leven van de mensen die daar wonen.

Om niet met lege handen toe te komen wilden we mensen ook iets aanbieden. Twee zaken. Eerst en vooral een ‘kaarsje’ waarbij we ons lieten inspireren door ‘Nightfever’. Nightfever is een initiatief overgewaaid uit Duitsland waarbij voorbijgangers worden uitgenodigd om hun drukke bezigheden even achter zich te laten en een lichtje te komen aansteken in de kerk als een oproep tot gebed. We belden dus aan en vroegen ze of ze in de loop van de komende week gewoon even wilden binnenspringen in de kerk om het kaarsje daar te ontsteken.

We hadden er een onthalend gebeuren van gemaakt met een ingerichte gebedshoek met post-itsblaadjes waarop de mensen hun intenties konden schrijven. Het tweede aanbod was een uitnodiging voor een lokaal evenement georganiseerd door de werkgroep i.s.m. met de school en de plaatselijke verenigingen In Hollebeke dat een Maria-bedevaartsoord is, hebben we een kapelletjeszoektocht op touw gezet. In Dikkebus met z'n Sint-Jan-Baptistkerk zijn we rond Dikkebusvijver in de voetsporen van Johannes-de-Doper gaan lopen en van Pastoor Achiel Vanwalleghem, die een bekend dagboek heeft geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een theaterwandeling, een nocturne onder de toepasselijke titel ‘Steek van wal’.

Beide edities werden een onverhoopt succes en zo zijn we in Voormezele belandt voor een derde editie van ‘Mag ik even binnenkomen. In het herfstverlof van vrijdag 27 oktober tot vrijdag 2 november worden volgens de beproefde formule opnieuw +/- 300 huizen bezocht. De mensen ontvangen een unieke kaars waarop een een glasraam uit de kerk met een kersttafereel afgebeeld staat (foto). Ze worden meteen ook uitgenodigd – in het vooruitzicht van de Kerststallen-expo – om op zaterdag 8 december deel te nemen aan ‘Waar de sterre stille bleef staan’ opnieuw een theaterwandeling, een nocturne rond het kerstgebeuren.

Hits: 7572