KARMEL - 400 jaar biddende aanwezigheid in Ieper - 100 jaar Karmelietessen op de Frezenberg
De 'zusters van de Frezenberg' zijn een begrip voor onze geloofsgemeenschap. Veel mensen steunen ongezien op hun beproefde en krachtige spiritualiteit die zij hier al eeuwenlang tot op vandaag - met vallen en opstaan - via het gebed belichamen. Getuigen daarvan drie stichtingen. En dat mag met veel dankbaarheid gevierd worden.
Eerste stichting
Het begon allemaal toen op 25 september 1623 13 karmelietessen uit Bourges (Fr.) onder leiding van hun priorin Moeder Isabella van Jezus Christus te leper aankwamen. Ze waren gestuurd door de Nuntius te Brussel en de Infante Isabella, landvoogdes der Nederlanden. Door een misverstand was hun aankomst niet aangekondigd en werden ze slecht ontvangen door bisschop Mgr de Hennin en het Stadsbestuur. Op 7 oktober 1623 konden ze voorlopig hun intrek nemen in het huis van Mevrouw van’t Swijn- land in de Boterstraat rechtover de St.-Niklaaskerk.
Op 6 februari 1624 verhuisden ze naar de De Montstraat in het huis van Kanunnik de Huvettere, die zijn huis tot een klooster had doen verbouwen oorspronkelijk bedoeld voor de karmelietessen van St.- Winoksbergen of van St.-Omaars. De Ieperse karmelietessen leidden er gedurende 160 jaar een stil leven van gebed en offer tot ze in 1783 door de Oostenrijkse keizer Jozef II uit hun klooster werden verjaagd.
Tweede stichting
leper bleef zonder karmelietessen tot op 28 november 1834 toen zich hier opnieuw 8 zusters uit Rijsel onder de hoede van hun priorin Moeder Marie-Joseph van het Kind Jezus kwamen vestigen. In 1835 kochten ze het oude klooster in de St.-Jacobsstraat bekend onder de naam ‘Nonnenboschklooster’, eertijds een benedictijnse abdij, en namen er hun intrek.
In het begin van de Eerste Wereldoorlog werd het klooster, zoals heel leper in puin gelegd. De zusters vluchtten naar St.-Omaars in het noorden van Frankrijk en trokken daarna verder zuidwaarts tot Fontenay-le-Comte in de Vendée, waar ze een nieuw klooster bouwden. Toen deze karmel werd opgeheven werden de 5 overblijvende zusters in andere karmels opgenomen. Eén zuster had gevraagd om naar de streek terug te keren en sloot zich bij de huidige communiteit op de Frezenberg aan. Ze overleed er op 29 maart 1965.
Derde stichting
Een stad waar sinds het begin van de 17e eeuw met tussenpozen karmelietessen gevestigd waren, kon niet lang zonder karmel blijven. Daarom vroeg Mgr Waffelaert, bisschop van Brugge, aan de overste van de Orde aan de karmel van Brugge om deze van leper te herstichten. In afwachting van een gepaste woning onderhandelden ze met Senator en Mevrouw Paul van den Peereboom, die een zomerverblijf bezaten op +/-5 km van leper. Het had erg geleden, onder de Eerste Wereldoorlog en Mevrouw wilde er niet meer terugkomen. Omdat ze geen kinderen hadden waren ze bereid het af te staan. Op 4 november 1924 nam de nieuwe communiteit dan haar intrek op de Frezenberg. Aan het bestaande kasteeltje werden 2 nieuwe vleugels en een kapel gebouwd.
O.L.Vrouw van de Frezenberg
Op 4 oktober 1925 werd de verering van O.L. Vrouw van de Frezenberg hersteld. Haar houten beeld ‘Nood zoekt Troost’ dateert uit de 16e eeuw. In juli 1578 werd het op gehangen bij de Vijverbeek op enkele meters van het huidige klooster aan een boom, waartegen een Ieperse karmeliet, Henri Deturck door de Geuzen werd gemarteld. Later werd er een kapelletje gebouwd dat verschillende malen moest worden vergroot wegens de toeloop van de bedevaarders. Tijdens de Franse Revolutie werd de kapel echter verwoest. Het beeld werd later teruggevonden drijvend op het water van de Vijverbeek. In 1850 werd de kapel merkelijk groter herbouwd in baksteen. Ze kreeg de naam 'Frezenbergkapelleke’.
Naast het kapelletje in een lemen huisje woonden toen twee oude mensen ‘Babbetje’ én ‘Nistje’. Ze hielden een snoepwinkeltje en verkochten kaarsen. In de herberg 'De Muizeval' er recht tegenover aten de bedevaarders boerenbrood met melk, hesp of paling. Tijdens de oorlog 1914-18 werd de kapel opnieuw verwoest. Als bij wonder werd Emiel Debruyne, de herbergier, toen hij met het Lieve-Vrouw-beeldje doorheen het bombardement de vlucht nam, gered. Het beeld dat volgens de Spaanse mode met een mantel en kleed was omhangen werd in 1989 in zijn oorspronkelijke schoonheid hersteld.
Hits: 177Viering
Zondag 17 november om 15.00 u. vieren we tijdens een plechtige eucharistie
samen met bisschop Lode Aerts als voorganger dankbaar zoveel toewijding en zegenigen.
Iedereen is er van harte wel kom! Achteraf is er verder uitgebreide kans tot ontmoetijng tijdens een sobere receptie.