Start Scheppingsperiode 2023 - ‘Genees de Aarde en alles wat ademt en leeft'.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 18 november 2023 Gepubliceerd: vrijdag 08 september 2023

Op 1 september begon niet alleen het nieuwe schooljaar, het is ook de start van de Scheppingsperiode. Deze periode loopt van de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping (1 september) tot de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober).

In 2023 voert Ecokerk campagne onder de slogan ‘Genees de Aarde en alles wat ademt en leeft’. Met die slogan wil Ecokerk de rijke, maar fragiele biodiversiteit van onze wereld belichten. De onvoorstelbare rijkdom aan planten, dieren en micro-organismen die onze blauwe planeet zo uniek maakt, wordt bedreigd door de destructieve omgang van de mens met zijn natuurlijke leefomgeving.

Herstel de relatie met alles wat ademt en leeft

Het verlies aan biodiversiteit is één van de grote crisisthema’s van onze tijd, samen met de klimaatverandering. Het VN-biodiversiteitsrapport van 2019 is al even alarmerend als de klimaatrapporten. Het stelt dat we “de fundamenten aan het aantasten zijn van onze economieën, ons levensonderhoud, de voedselveiligheid, onze gezondheid en de levenskwaliteit in de hele wereld.” Van de acht miljoen dier- en plantensoorten op Aarde zijn er de komende decennia zowat een miljoen met uitsterven bedreigd.

Het besluit is duidelijk:

"Alleen een fundamentele verandering, wereldwijd en in alle geledingen van de maatschappij, kan nog tot een ommekeer leiden." Iedereen kan een steentje bijdragen aan die verandering. Eerst en vooral door ons bewust te worden van de ernst van de situatie. We dienen te beseffen dat we niet boven of buiten de natuur staan, maar er deel van uitmaken. Alles is met elkaar verbonden. De onderlinge afhankelijkheid van levende wezens voor elkaars voortbestaan, geldt ook voor ons, mensen. We zijn toe aan een dringend herstel van onze relatie met de Aarde en de levende wezens. Dat maakt deel uit van de ‘ecologische bekering’ waartoe paus Franciscus oproept in zijn encycliek 'Laudato Si’.

Uit de profeet Jeremia Jer 17, 5-8

Dit zegt de Heer:

“Vervloekt is hij

die op mensen vertrouwt,

die bouwt op een schepsel

en zich afkeert van de Heer.

“Hij is een kale struik in de steppe,

nooit ziet hij regen;

hij staat in dorre woestijngrond,

in een onvruchtbaar gebied,

waar niemand woont.

 

“Gezegend is hij

die op de Heer vertrouwt,

en zich veilig weet bij hem.

“Hij is als een boom

die aan een rivier staat

en wortels heeft tot in het water.

“Hij heeft geen last van de hitte,

zijn blad blijft groen.

“Komt er een tijd van droogte,

het deert hem niet;

altijd blijft hij vrucht dragen.”

 

De 7-sprong als antwoord op de 'Schreeuw van de Aarde'

1. Streven naar koolstofneutraliteit door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en over te schakelen naar hernieuwbare energie, inspanningen doen om de biodiversiteit te beschermen en te bevorderen, de toegang tot zuiver water voor iedereen te verzekeren, enz...

2. Antwoord geven op de 'Schreeuw van de Armen': de verdediging van alle leven op aarde, en van het menselijk leven vanaf het begin tot de dood, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals inheemse gemeenschappen, migranten, kinderen die riskeren in slavernij terecht te komen, enz...

3. Ecologische economie: duurzame productie, eerlijke handel, ethische consumptie, ethische investeringen, desinvesteren uit fossiele brandstoffen en elke economische activiteit die schadelijk is voor de planeet en de mensen, investering in hernieuwbare energie, enz...

4. Een eenvoudige levensstijl: een sober gebruik van materialen en energie, het vermijden van plastic voor eenmalig gebruik, overschakelen naar een meer plantaardig dieet en vermindering van vleesconsumptie, meer gebruik maken van het openbaar vervoer en vermijden van vervuilende transportmiddelen, enz...

5. Ecologische opvoeding: het herdenken en herontwerpen van leerplannen, de hervorming van onderwijsinstellingen in de geest van integrale ecologie, het creëren van ecologisch bewustzijn en actie, het bevorderen van ecologische keuzes van jongeren, leerkrachten, opvoeders en pedagogen, enz...

6. Ecospiritualiteit: het herstellen van een religieuze visie op Gods schepping, het contact met de natuurlijke wereld aanmoedigen in een geest van verwondering, lof, vreugde en dankbaarheid, het bevorderen van scheppingsgerichte liturgische vieringen, de ontwikkeling van ecologische catechese, gebed, retraites, vorming, enz...

7. Betrokkenheid van de gemeenschap en participatieve acties voor de zorg voor de schepping op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal vlak: bevordering van belangenbehartiging en van campagnes die mensen opzetten, vanuit de nauwe band met de streek of het grondgebied en de plaatselijke ecosystemen, enz...

Concrete #Ik7mee-tips

Je kunt er niet langer omheen: milieubewust leven. Je bent ook zelf medeverantwoordelijk voor een beter milieu. Iedere milieubewuste bijdrage - hoe bescheiden ook - die je doet telt. Hier lees je een aantal tips om nog meer milieubewust te leven.

- Neem eens wat vaker de fiets of het openbaar vervoer. Door je auto te laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets verplaats je jezelf op een milieuvriendelijke wijze. Regelmatig zijn er ook (belasting)voordelen van toepassing voor een duurzame manier van woon-werkverkeer.

- Gebruik de trap. Trappen lopen zijn zowel beter voor het milieu als voor je gezondheid.

- Trek een dikke trui aan. Zet de verwarming eens een graadje lager. Een lekkere warme trui zorgt ervoor dat je ’s avonds de verwarming op 20 of 21 graden kan zetten. Door dit consequent te doen bespaar je op jaarbasis aanmerkelijk op de stookkosten en het energieverbruik van je huishouden.

- Zet ’s avonds de verwarming lager. Ga je ’s avonds naar bed zet dan de verwarming lager. Door de verwarming naar beneden bij te stellen word je energieverbruik een stuk lager. Hierdoor draag je niet alleen bij aan een mindere belasting van het milieu, je ziet het verschil ook terug in een lagere energierekening.

- Programmeerbare thermostaat. Energieleveranciers en onafhankelijke producenten bieden steeds meer programmeerbare thermostaten aan. Deze handige thermostaat stelt je in staat om de verwarming volledig in te stellen. Een goede instelling zorgt ervoor dat de thermostaat alleen aan gaat als er iemand thuis is en slaat af tijdens de nachtelijke uren.

- Woningisolatie bespaart energieverbruik. Wist je dat een goed geïsoleerde woning je op jaarbasis veel geld kan besparen? Door te kiezen voor onder meer dubbele beglazing en spouwmuurisolatie blijft warmte beter bewaard en gaat er minder onnodige energie verloren. Dit voorkomt dat je de verwarming stiekem steeds een graadje hoger zet. Een goed geïsoleerde woning bespaard niet alleen op het energieverbruik, je woning stijgt ook in waarde door de verbetering van het energielabel.

- LED verlichting is duurzaam én zuinig. Gloeilampen en halogeenverlichting zijn energieslurpers. Door deze lampen te vervangen door LED verlichting bespaar je op jaarbasis op eenvoudige wijze tussen de € 150 en € 200. Bovendien gaan LED lampen langer mee. Laat verlichting ook niet onnodig branden.

- Huishoudelijke apparatuur met een laag energieverbruik. Let bij het aanschaffen van huishoudelijke en elektronische apparatuur op het energielabel. Tegenwoordig kun je zowel koelkasten als wasmachines kopen die een A++ label hebben. Oude apparaten verbruiken meer energie dan de nieuwste machines waarbij gebruik wordt gemaakt van de vooruitstrevende technologische ontwikkelingen.

- Vervang standby door volledig uit. Een huishouden heeft tal van apparaten die het merendeel van de dag op standby staan. Wist je dat je veel kosten kunt besparen door bijvoorbeeld de televisie volledig uit te zetten? Apparaten die op standby staan verbruiken de hele dag energie en kosten dus geld. Het is slechts een kleine moeite om de televisie uit te drukken.

- Haal ongebruikte adapters uit het stopcontact. Is je telefoon, laptop, e-reader of tablet opgeladen? Haal dan gewoon de adapter uit het stopcontact. Je denkt er misschien niet bij na, maar adapters die in een stopcontact blijven zitten verbruiken elektriciteit. Door de adapter na het opladen op te ruimen bespaar je op het stroomverbruik én je adapter gaat ook nog eens langer mee.

- Douche wat minder lang. Als je iedere douchebeurt beperkt tot 5 minuten kun je op zowel het gebruik van water als energie besparen. Probeer het eens en je zult zien dat het went om wat minder lang te douchen.

- Bespaar op toiletwater. Besparen op water kan door de wc wat eerder te laten stoppen. Helemaal door laten spoelen is vaak niet nodig.

- Verspil minder warm water. Door je boiler of centrale verwarmingsketel zo dicht mogelijk bij je badkamer of keuken te plaatsen bespaar je op zowel water als energie. Warm water heeft aanmerkelijk minder tijd nodig om de douche of spoelbak te bereiken.

- Vervang kranen die lekken. Een kraan die lekt of drupt is niet alleen irritant. Water dat onnodig blijft lopen, ook al is het druppelsgewijs, kost nu eenmaal geld. Je krijgt er niets voor terug. Heb je een lekkende kraan die niet te repareren is zorg dan dat de kraan wordt vervangen.

- Gebruik de wasmachine op een lagere temperatuur. Wasmiddelfabrikanten produceren steeds vaker wasmiddelen die ook bij lage temperaturen goed schoon wassen. Wassen op een lagere temperatuur bespaart energie. Hang vervolgens je was buiten of op een droogrek in plaats van de droogtrommel. Je kleding gaat op deze manier langer mee en de factuur van de energiemaatschappij wordt minder.

- Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Sommige schoonmaakmiddelen zijn belastend voor het milieu. Steeds meer producenten ontwikkelen biologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen die goed schoonmaken en die bovendien het milieu geen schade toebrengen. Zo heb je binnen een handomdraai een verantwoord schoon huis.

- Begin met recyclen. Het is nooit te laat om met recyclen te beginnen. Van papier tot plastic en van glas tot batterijen. Je kunt je oude spullen op veel plaatsen inleveren en zo bijdragen aan een meer duurzaam milieu.

Hits: 728